Cât de des ar trebui să vă spălați cu...
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universității din Washington avertizează că inclusiv consumul moderat de alimente ultra-procesate este asociat cu riscuri crescute de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul colorectal.
În vizor se află, în special, carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și acizii grași trans, deja cunoscuți pentru efectele negative asupra sănătății. Potrivit cercetătorilor, în 2021, dietele bogate în carne procesată au contribuit la aproape 300.000 de decese la nivel global, iar consumul ridicat de băuturi îndulcite și grăsimi trans a generat milioane de ani de viață pierduți ajustați pentru dizabilitate (DALY).
Carnea procesată - conservată prin afumare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici - conține compuși periculoși precum agenții N-nitroso, hidrocarburile aromatice policiclice și aminele heterociclice, implicați în dezvoltarea cancerului.
Băuturile îndulcite cu zahăr rămân principala sursă de zaharuri adăugate din alimentație, favorizând creșterea în greutate, diabetul și afecțiunile cardiovasculare. În paralel, grăsimile trans artificiale, obținute prin solidificarea uleiurilor vegetale, sunt asociate cu inflamații sistemice și boli coronariene.
În studiul intitulat "Health effects associated with consumption of processed meat, sugar-sweetened beverages and trans fatty acids: a Burden of Proof study", publicat în Nature Medicine, cercetătorii au analizat date din numeroase cohorte și studii caz-control, utilizând o metodă avansată de meta-regresie, Burden of Proof.
Pentru asocierea dintre carnea procesată și diabetul de tip 2, au fost analizate 15 studii de cohortă și un studiu caz-control, însumând peste 1,1 milioane de participanți și peste 64.000 de cazuri de diabet.
Rezultatele arată că un consum zilnic cuprins între 0,6 grame și 57 grame de carne procesată este asociat cu un risc mai mare cu cel puțin 11% de diabet de tip 2, comparativ cu absența consumului. La un consum zilnic de 50 grame, riscul relativ de diabet este estimat la 1,30.
Pentru cancerul colorectal, analiza a inclus 18 studii de cohortă cu peste 2,6 milioane de participanți și peste 30.000 de cazuri de cancer. Consumul de carne procesată între 0,78 grame și 55 grame zilnic a fost asociat cu un risc mediu mai mare cu 7%. La un consum de 50 grame pe zi, riscul relativ de cancer colorectal este estimat la 1,26.
Analizele privind băuturile îndulcite cu zahăr au inclus 19 studii cu peste 560.000 de participanți și aproape 40.000 de cazuri de diabet, respectiv opt studii cu aproape un milion de participanți pentru bolile cardiace.
Consumul zilnic de băuturi cu zahăr, în intervalul 1,5 grame - 390 grame, a fost asociat cu o creștere de cel puțin 8% a riscului de diabet de tip 2. La 250 grame pe zi, riscul relativ de diabet ajunge la 1,20.
În ceea ce privește bolile cardiovasculare, riscul relativ este estimat la 1,07 pentru un consum zilnic de 250 grame.
Și consumul de grăsimi trans s-a dovedit periculos, chiar și în cantități mici. Studiile incluse au arătat o creștere a riscului de boli coronariene de cel puțin 3% pentru aporturi între 0,25% și 2,56% din energia zilnică totală. La un aport de 1% din necesarul energetic zilnic, riscul relativ de boli cardiace ajunge la 1,11.
Un detaliu alarmant al studiului este că riscul pentru aceste boli crește continuu, la orice nivel de consum, cu cele mai abrupte creșteri observate la consumuri mici - echivalentul a o porție sau mai puțin pe zi.
Cercetătorii subliniază că, deși estimările sunt conservatoare, rezultatele susțin recomandările deja formulate de autoritățile din sănătate publică, privind reducerea consumului de carne procesată, băuturi îndulcite și grăsimi trans.
Având în vedere povara globală a diabetului, bolilor cardiace și cancerului colorectal, studiul susține măsuri precum interzicerea grăsimilor trans industriale și taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr, promovate și de Organizația Mondială a Sănătății.
"Chiar și nivelurile scăzute de consum zilnic pot avea efecte măsurabile asupra riscului de boală", avertizează autorii studiului, potrivit MedicalXpress.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cât de des ar trebui să vă spălați cu...
1 din 2 români are dislipidemie și...
Bufeurile și insomniile te distrug...
De ce tot mai mulți tineri fac...
Ce este antraxul și cum se transmite...
Fie că ți-ai testat vederea recent,...
Acest sirop comun îți protejează...
Alertă sanitară în Capitală! Două...