Cercetătorii au realizat o...
Infertilitatea în cuplu, atunci când nu sunt găsite cauze anatomice, la medicul ginecolog, la medicul urolog, poate fi pusă pe seama deficiențelor alimentare.
Nutriționistul Ruxandra Pleșea a explicat cum se poate îmbunătăți fertilitatea prin adoptarea unei diete bogate nu doar în minerale și nutrienți, dar și în grăsimi bune și antioxidanți. Mai mult, medicul susține că aceasta trebuie ținută timp de 3 luni înainte de perioada conceperii și este necesară ambilor parteneri ai cuplului.
”Ca să îmbunătățim acest aspect, să îmbunătățim fertilitatea, cu 3-4 luni înainte de perioada concepției este bine să ne preocupăm de ceea ce mâncăm. Pentru că o să îmbunătățim materialul genetic, și pentru femeie, și pentru bărbat, o să îmbunătățim greutatea. Un important aspect în fertilitate este greutatea partenerilor. Obezitatea, dar și subponderea sunt dificultatea în a procrea.
Dacă faci foarte mult sport, ca femeie, și ai un procent de grăsime foarte scăzut este anovulație, o problemă, nu poți să rămâi însărcinată.
Dacă își lipsesc antioxidanții, mineralele, vitaminele, cele care își păzesc ADN-ul și care influențează materialul genetic, luptă cu stresul oxidativ, astfel încât endometrul să fie de bună calitate, placenta să fie de foarte bună calitate.
Toate aceste aspecte sunt influențate de mâncare, din cele mai vechi timpuri.
Sedentarismul, lipsa de masă musculară, este asociată cu inflamația cronică, inflamația se asociază cu infertilitatea, cu anovulația. Și atunci, faci și sport, dar nu foarte mult, mănânci și sănătos, te și odihnești, astfel încât să ai un profil hormonal bun. Secreția de hormoni începe în creier”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Totodată, medicul a ținut să sublinieze că atenția prind alimentația în perioada dinaintea procesului de procreere se aplică în egală măsură și bărbaților. Mai mult decât atât, nutriționistul afirmă că există date științifice cu privire la calitatea spermei.
”În ultimii ani, studiile spun că există un declin accentuat pentru calitatea spermei. Spermatozoidul este cea mai sensibilă celulă, e fără apărare în fața stresului oxidativ.
Dacă bărbatul nu mănâncă în mod corect, nu are vitamine și minerale care să îl apere de această agresiune, sperma sa este de proastă calitate”, a mai spus medicul.
Vezi și: Cum să îți măsori tensiunea arterială. Factorii care o influențează. Care sunt valorile normale
Nutriționistul a exemplificat care sunt alimentele cu cel mai mare potențial pentru a crește fertilitatea cuplurilor și a început cu o pseudocereală, consumată încă din vremuri străvechi, și anume hrișca, un aliment bogat în proteine, fibre, dar și cu un conținut important de de minerale - mangan, cupru, magneziu, fier, fosfor, dar și fitonutrienți, cu puternică acțiune antioxidantă - rutin, quercitină, vitexin, D-chio-inozitol, potrivit Healthline.
”Proteinele animale, dar și vegetale contează. Și atunci, ouăle sunt o mâncare profertilitate. De 4-5 ori pe săptămână, ouăle aduc vitamine, vitamine care se absorb cu grăsimea și care luptă cu stresul oxidativ. Unul pe zi sau câte două făcute la o masă, dar din motive nu neapărat de colesterol, ci pentru a nu strica flora intestinală, să nu accentuezi anumite căi de inflamație.
Grăsimea este foarte importantă pentru fertilitate, de aceea, studiile spun că dacă femeile au mâncat lactate grase și nu degresate, și-au îmbunătățit rata de fertilitate și în special ovulația”, a mai spus medicul.
Astfel, în privința consumului de lactate, nutriționistul recomandă iaurtul gras, chiar și cel grecesc, consumat dimineața. Pentru consumul de grăsimi, dr. Ruxandra Pleșea indică semințele, de floarea soarelui și de dovleac, semințe care pe lângă sursa de antioxidanți, de vitamina E, au și conținut de zinc, element de care depinde calitatea spermei.
În plus, medicul a precizat că semințele trebuie să fie în coajă, pentru a evita oxidarea acestora înainte de consum. ”Când ai grăsime oxidată este pro-inflamator și îți trebuie o dietă de tip anti-inflamator”, a mai spus nutriționistul.
Totodată, acesta a menționat un fruct ce trebuie introdus în dieta viitorilor părinți, și anume rodia, despre care spune că este un ”elixir pentru fertilitate”, bogat în fier, care ”în studii a fost corelat cu o rată mai bună de fertilitate. Rodia este ca o multivitamină și putem să o punem în salate, putem să o mâncăm ca atare, câte o rodie în fiecare zi, timp de trei luni de zile”.
În ceea ce privește programul meselor, mai ales pentru cuplurile care vor să își crească fertilitatea, nutriționistul a precizat că acesta este foarte important pentru atingerea scopului propus.
”Micul dejun în prima oră de la trezire. Este foarte important pentru că echilibrul hormonal ține de crono-nutriție. Dacă ești slab și ai masă musculară mică și te înfometezi extraordinar, poți să își dai hormonii peste cap. Și atunci, atenție la postul intermitent și la înfometare, că nu favorizează fertilitatea în toate cazurile”.
Pentru o mai bună înțelegere a dietei pro-fertilitate, nutriționistul a exemplificat planul unei zile întregi.
”La micul dejun, aș mânca un iaurt gras cu cu o lingură, două de hrișcă fiartă și niște fructe de pădure, că am antioxidanți, la prânz, sigur îmi fac un somon, cu broccoli și cu un cartof dulce, pentru acel echilibru glicemic, care contează pentru hormoni, iar seara, pot să îmi fac o salată cu năut, cu linte, cu frunze verzi, cu ulei de măsline, cu nuci, cu semințe. Dar, trei luni de zile, tot așa trebuie să o țin. Să fac și sport”, a mai spus medicul.
În plus, a ținut să precizeze care sunt riscurile la care se expun persoanele care urmează o dietă fără produse animale. ”Când ții o dietă vegană, într-un mod incorect, faci deficite de B12, de zinc, de vitamina A, de fier, iar acestea se corelează cu infertilitatea. Îți trebuie suplimente, îți trebuie să construiești dieta foarte atent și atunci poți să creezi un echilibru. Însă, în toate culturile, înainte ca un cuplu să conceapă, chiar dacă erau vegani, se promova, cu puțin timp înainte, mâncatul de organe animale. Pentru că sunt cunoscute ca fiind foarte bogate în vitamine și minerale. Acestea erau suplimentele lor, pe vremuri, și lucrurile mergeau bine”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: Cum să mănânci corect banana. Ce ai greșit până acum. Cine nu ar trebui să le consume
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...