Alimentele care pot declanșa migrene. Cofeina poate fi atât declanșator, cât și remediu

Migrena Foto: Freepik @creativeart
Află cum anumite alimente pe care le consumi în fiecare zi pot fi sursa migrenelor.

Factorii declanșatori ai migrenei pot fi copleșitori, deoarece aceștia variază de la o persoană la alta și adesea provin mai degrabă din observarea pacienților decât din studii controlate. Lee Peterlin, fondator și director al Pennsylvania Headache Center, sugerează că postul sau săritul peste mese poate provoca, de asemenea, migrene, în special la femei.

Pentru a evita migrenele, este important să mănânci suficient la intervale regulate pe parcursul zilei. Fundația Americană pentru Migrenă (AMF) afirmă că declanșatorii alimentari nu declanșează un atac de migrenă la fiecare persoană cu migrenă, dar identificarea declanșatorilor alimentari personali poate fi o provocare.

Cofeina în cantități mari

O analiză din 2021 în Nutrients prezintă relația complexă dintre migrene și cofeină, atât ca declanșator, cât și ca remediu. Deși nu există dovezi suficiente pentru a recomanda oprirea consumului de cofeină pentru pacienții cu migrene, se sugerează limitarea băuturilor cu cofeină la 230 până la 350ml pe zi.

Consumul unei cantități mici în timpul unui atac poate ajuta la ameliorarea senzației, atâta timp cât nu se face un consum excesiv în primul rând.

Glutamatul monosodic

Glutamatul monosodic (MSG), o sare de sodiu a acidului glutamic, se găsește în mod natural în corpul nostru și în multe alimente și aditivi alimentari. FDA consideră că MSG este în general recunoscut ca fiind sigur. Un studiu din 2016 a constatat că MSG poate declanșa migrene, dar este prematur să se ajungă la o concluzie. Cercetările rămân neconcludente cu privire la faptul că MSG declanșează durerile de cap.

Unele persoane pot avea sensibilitate la MSG, astfel încât evitarea acestuia poate fi benefică. MSG se găsește în roșii, brânzeturi și proteine vegetale hidrolizate. De asemenea, servește ca potențiator de aromă în condimente și condimente, cum ar fi ketchup-ul și sosul pentru grătar.

Citește și: Tranziția spre maturitate și independență pentru tineri. Ecaterina Bănică, despre presiunea de a reuși: Este nevoie să te cunoști pe tine, să știi cine ești

Brânzeturile maturate

Brânzeturile maturate, cum ar fi Gorgonzola, Camembert și Cheddar, sunt cunoscute pentru aromele și texturile lor bogate. Cu toate acestea, un studiu din 2012 din Neurological Sciences le-a identificat ca fiind un declanșator comun al migrenei.

Brânzeturile maturate sunt, de asemenea, bogate în tiramină, un compus care poate interacționa cu neurotransmițătorii, ducând la migrene.

Carnea conservată sau procesată

Hot dog-urile, cârnații și sandvișurile de curcan pot declanșa migrene din cauza prezenței nitratului de sodiu, un conservant, potrivit medicului Rebecca Traub, neurolog la University of North Carolina School of Medicine.

Alcoolul

Un studiu din 2018 a constatat că băuturile alcoolice, în special vinul roșu, declanșează migrene la 35,6% dintre participanții la migrene. Vinul, în special vinul roșu, a fost cel mai frecvent declanșator dintre băuturile alcoolice.

Cauza este dezbătută, dar experții sugerează că taninurile și flavonoidele din vin sunt vinovații. Vinurile cum ar fi cabernet sauvignon, conțin taninuri mai mari. Consumul de alcool poate duce, de asemenea, la deshidratare, ceea ce poate contribui la o durere de cap. Studiul evidențiază importanța înțelegerii potențialilor factori declanșatori ai migrenelor.

Vezi și: Importanța unui somn adecvat în prevenirea bolilor cardiovasculare. Scade riscul genetic de boli coronariene și accident vascular cerebral

Foto: Freepik @lightandshare

Ciocolata

Ciocolata este adesea asociată cu migrenele, potrivit unui studiu din 2012 al Neurological Sciences. Cu toate acestea, nu s-a dovedit a fi un adevărat declanșator de migrene. Unii experți cred că pofta de dulciuri este un simptom al unei migrene care se apropie, nu cauza.

O analiză a studiilor din 2020 din Nutrients a analizat literatura de specialitate, găsind dovezi insuficiente că ciocolata este un declanșator al migrenei. În ciuda acestui fapt, ciocolata rămâne pe lista doctorului Klebanoff de potențiali declanșatori de migrene și poate fi adăugată celor care suferă de migrene.

Citrice

Citricele pot declanșa migrenele la unii bolnavi, potrivit Dr. Traub. În timp ce unele studii au găsit o legătură între migrene și citrice, altele nu. Un studiu din 2016 a constatat că citricele sunt potențiale declanșatoare pentru migrenele cu aură, dar nu și pentru cele fără aură.

Pentru a identifica cauza migrenelor, Dr. Traub recomandă să ții un jurnal al durerilor de cap, înregistrând migrenele, severitatea, consumul și medicamentele. Acest lucru ajută la identificarea potențialilor factori declanșatori ai migrenelor.

Aspartam

Aspartamul, un îndulcitor artificial, a fost studiat pe larg de către FDA și a fost asociat cu migrenele la unele persoane. Acesta este considerat una dintre cele mai periculoase substanțe din alimentația umană.

Pentru a-l evita, se recomandă să citești etichetele alimentelor și să eviți anumite alimente și băuturi etichetate ca fiind „fără zahăr” sau „light”, cum ar fi sucurile dietetice, cerealele pentru micul dejun, budincile și iaurturile.

Anumite legume

Printre factorii declanșatori ai migrenelor se numără fasolea, mazărea și lintea, dar acestea sunt mai puțin frecvente decât alcoolul și cofeina. Cercetările sugerează că alimentele vegetale, care fac parte din dietele vegane, pot ajuta la reducerea durerii de cap.

Un studiu din 2014 a constatat că veganii au resimțit mai puțină durere în timpul migrenelor decât cei cu o dietă normală. Alimentele vegetale conțin compuși antiinflamatori și pot ajuta la reducerea creșterii în greutate, care a fost legată de migrene. Cauza exactă a migrenelor rămâne neclară.

Nuci

Nucile, inclusiv untul de arahide și semințele, sunt un declanșator comun al migrenei, potrivit Asociației pentru Tulburări de Migrenă. Aceste nuci sunt alimente care conțin fenilalanină, care poate afecta tonusul vascular și poate juca un rol în migrene.

Dr. Klebanoff îi sfătuiește pe oameni să își monitorizeze dietele, dar nu să fie obsedați de ele. Dacă un pumn de nuci provoacă dureri de cap în decurs de patru până la 12 ore, este probabil că este un factor declanșator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel