Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China. Nu discutăm de nimic special

Alexandru Rafila - Foto: Agerpres
hMPV este virusul care a speriat România. Un prim caz din acest sezon a fost înregistrat în județul Bihor, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu precizări suplimentare. 

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a oferit explicații clare în legătură cu informațiile vehiculate recent despre un presupus virus periculos venit din China, care ar produce infecții grave. Acesta a subliniat că nu este vorba despre o situație alarmantă, ci despre o viroză comună, cauzată de metapneumovirus.

"Ne găsim într-un moment în care de câteva zile sunt vehiculate foarte multe informații că ar fi venit în România un virus din China care produce infecții foarte grave. Nu este cazul. Discutăm despre o viroză banală. 

Metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulți ani, care produce infecții obișnuite. În general, copiii sunt afectați. 10% din totalul infecțiilor respiratorii la copii sunt date de pneumometavirus. Nu discutăm de nimic special, ci discutăm despre o viroză, care poate să evolueze cu complicații, mai ales în cazul persoanelor care au anumite deficiențe imune sau boli cronice. Sunt situații excepționale", a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

hMPV, diagnostic

Rafila a explicat că diagnosticul pentru acest tip de viroză este în general clinic și nu necesită identificarea agentului etiologic, decât în cazurile de infecții respiratorii severe.

"Diagnosticul acestei boli este unul clinic, fără să existe o precizare a agentului etiologic decât în cazul în care sunt infecții respiratorii severe care necesită o precizare de diagnostic. 

În acest an, în România s-a făcut o singură identificare de acest tip la persoanele care au sindrom respirator sever. E un virus care face parte dintr-un grup taxonomic înrudit cu virusul sincițial respirator și virusul rujeolic. Majoritatea copiilor sunt susceptibili să se îmbolnăvească cel puțin o dată până la vârsta de 5 ani.

Aproximativ 10% din toate infecțiile respiratorii dintr-un anumit moment sunt produse de hMPV. Oricine poate lua acest virus, iar persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice sau deficiențe imune sunt susceptibile să facă și anumite complicații", a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

hMPV, diagnosticat și în sezoanele trecute

Conform datelor prezentate, în sezoanele precedente au fost înregistrate cazuri de infectare cu metapneumovirus.

"Pentru metapneumovirus, și în sezoanele anterioare au fost diagnosticate astfel de cazuri. 4 în sezonul 2021-2022, 6 cazuri în sezonul 2023-2023 și anul trecut au fost 7 astfel de cazuri. Nu e vorba de niciun fel de noutate. Nu există niciun fel de evidență de transmisibilitate sau severitate crescută a acestui virus care produce virozele banale, obișnuite în fiecare an",  a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel