Alergia la alcool, reacții severe. Poate duce chiar la moarte. Cum o recunoști și ce trebuie să faci IMEDIAT

alergia la alcool - FOTO: Freepik
Alergia la alcool poate avea reacții severe. Află ce trebuie să faci dacă ai o alergie la alcool.

Alergia la alcool este rară, dar reacțiile pot fi severe. Ceea ce majoritatea oamenilor cred a fi alergie la alcool este de fapt intoleranță la alcool. Unii oameni sunt, de asemenea, alergici la alte componente ale băuturilor alcoolice. De exemplu, potențialii alergeni din băuturile alcoolice includ:

- grâu

- orz

- secară

- hamei

- drojdie

- struguri

Oamenii numesc adesea intoleranța la alcool o alergie la alcool și invers. Persoanele care au o alergie adevărată la alcool ar trebui să evite consumul de alcool în întregime, potrivit Healthline.

Vezi și: Moliile, riscuri pentru sănătate. 8 moduri pentru a scăpa de dăunători

Alergia la alcool, simptome

Dacă aveți o adevărată alergie la alcool, chiar și cantități mici de alcool pot provoca simptome. În unele cazuri, poate provoca chiar și anafilaxie. Aceasta este o reacție alergică care poate pune viața în pericol.

Simptomele unei reacții alergice pot include:

- mâncărimi ale gurii, ochilor sau nasului

- urticarie, eczeme, sau mâncărime pe piele

- umflarea feței, gâtului său a altor părți ale corpului

- congestie nazală, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație

- dureri abdominale, greață, vărsături sau diaree

- amețeli sau pierderea conștienței

Nu trebuie să ignorați niciodată simptomele unei reacții alergice. Dacă este lăsată netratată, o reacție alergică se poate agrava rapid. În cazuri rare, reacțiile alergice severe pot fi fatale.

Este posibil să dezvolți o alergie la alcool în orice moment al vieții tale. Debutul brusc al simptomelor poate fi, de asemenea, cauzată de o intoleranță nou dezvoltată. În cazuri rare, durerea după consumul de alcool ar putea fi un semn că aveți limfom Hodgkin.

Dacă dezvoltați simptome după ce ați consumat alcool, faceți o programare la medicul dumneavoastră.

Vezi și: Splina mărită, splenomegalia, cauze și tratament. De ce apare și

Alergia la alcool, cauze

Dacă aveți o alergie, sistemul imunitar reacționează excesiv la contactul cu un declanșator sau "alergen". Dacă aveți o alergie la alcool, sistemul imunitar tratează alcoolul ca pe o amenințare. Acesta răspunde la alcool prin producerea de anticorpi cunoscuți sub numele de imunoglobulină E (IgE). Aceşti anticorpi declanşează o reacţie alergică în organism.

Adevărata alergie la alcool este foarte rară. Intoleranţa la alcool este mai frecvenţa.

Alergia la alcool vs. intoleranța la alcool

Dacă aveți o alergie la alcool, sistemul imunitar reacționează excesiv la alcool. Dacă aveți intoleranță la alcool, sistemul digestiv nu procesează alcoolul în mod corespunzător. S-ar putea reacționa, de asemenea, la anumite băuturi alcoolice, dacă aveți o intoleranță la histamină sau sulfiți. În cazuri foarte rare, reacțiile la alcool pot fi un semn al limfomului Hodgkin.

Intoleranța la alcool

Aldehida dehidrogenaza (ALDH2) este o enzimă pe care corpul tău foloseşte pentru a digera alcoolul. Transformă alcoolul în acid acetic, o componentă principală a oțetului, în ficat. Unii oameni au o variantă în genă care coduri pentru ALDH2. Această variantă este mai frecventă la persoanele de origine asiatică.

Dacă aveți această variantă, aceasta determină corpul dumneavoastră pentru a produce ALDH2 mai puțin activ. Acest lucru împiedică organismul dumneavoastră de la digerarea alcoolului în mod corespunzător. Această condiție se numește un deficit de ALDH2. Este o cauză comună a intoleranței la alcool.

Dacă aveți un deficit de ALDH2, fata ta poate să devină roșie și să simți că ți-e cald atunci când bei alcool. De asemenea, este posibil să apară și alte simptome, cum ar fi:

- cefalee

- greață

- vărsături

- bătăi rapide ale inimii

Potrivit unui studiu din 2010 publicat în BMC Evolutionary Biology, schimbarea genetică responsabilă pentru deficitul de ALDH2 este legată de domesticirea orezului în sudul Chinei cu câteva secole în urmă.

Vezi și: Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Intoleranță la histamină

Histamina este un produs chimic care apare în mod natural în corpul dumneavoastră. Este, de asemenea, găsită în multe alimente și băuturi, în special produse fermentate. De exemplu, brânza veche, carnea afumată, varza murată, vinul și berea tind să fie bogate în histamine.

În mod normal, corpul tău produce o enzimă numită diaminooxidază (DAO) pentru a elibera histamina. În cazul în care corpul tău nu produce DAO suficient de activ, puteți reacționa la histamina în alimente și băuturi.

Simptomele intoleranței la histamină sunt similare cu o reacție alergică. De exemplu, simptomele potențiale includ pielea roșie și mâncărime, congestie nazală, dificultăți de respirație, dureri abdominale și diaree.

Vinul roșu tinde să aibă niveluri mai ridicate de histamină decât vinul alb sau berea.

Intoleranță la sulfiți

Unii oameni au o intoleranță sau sensibilitate la sulfiți. Acești compuși sunt adesea adăugați la bere și vin pentru a limita creșterea drojdiei și acționează ca un conservant. Sulfiții comuni includ bisulfit de potasiu sau metabisulfit de potasiu. Dioxidul de sulf este o altă substanță chimică strâns legată care poate declanșa reacții la unele persoane.

Unii oameni experiență alergie-cum ar fi reacții la sulfiți. Unele tipuri de sulfiți ar putea declanșa, de asemenea, un atac astmatic dacă aveți astm. Vinul alb tinde să conțină niveluri mai ridicate de sulfiți decât vinul roșu și berea.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Limfomul Hodgkin

Unele persoane cu limfom Hodgkin experimentează o senzație durere după ce au băut alcool. Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care vă poate afecta sistemul limfatic. Multe persoane cu limfom Hodgkin dezvoltă ganglioni limfatici extinși. De obicei, acești ganglioni limfatici nu sunt dureroşi. Dar, în cazuri rare, ganglionii devin dureroși după consumul de alcool. Cauza exactă a acestui răspuns este necunoscută.

Alergia la alcool, diagnostic

Dacă dezvoltați simptome după ce ați consumat alcool, faceți o programare la medicul dumneavoastră. În funcție de simptomele dvs., acestea vă pot referi la un alergolog pentru testare și tratament. Un alergolog este un tip special de medic care se concentrează pe afecțiuni alergice.

Medicul dumneavoastră va începe, probabil, prin a vă pune întrebări despre simptomele dumneavoastră și istoricul medical, cum ar fi:

Ce băuturi alcoolice vă declanșează simptomele?

Ce simptome vă confruntați?

Când ai început să ai simptome?

Ai rude cu alergii?

Aveți alte afecțiuni medicale?

Vezi și: Acidul ferulic, ingredientul anti-îmbătrânire pe care trebuie să-l folosești. Te vei îndrăgosti de el. Marinescu: Sunt un fan declarat

Dacă bănuiesc că aveți o alergie adevărată la alcool sau la un alt ingredient din băuturile alcoolice, probabil că vor efectua teste de alergie. Cel mai frecvent tip de testare a alergiilor este testul de înțepătură a pielii. Ei vor aplica o picătură de extract de alergen în zona înțepată sau zgâriată. Reacția pielii tale îi poate ajuta să învețe dacă ai o alergie.

În unele cazuri, ei ar putea folosi un test de provocare orală pentru a diagnostica o alergie sau intoleranță. În această procedură, ei vă vor cere să consumați o mostră de declanșare suspectată. Ei vor observa orice simptome pe care le dezvolta. De asemenea, pot efectua teste de sânge.

Testarea alergiei trebuie făcută întotdeauna într-un cadru medical. În poate declanșa ocazional o reacție alergică severă. Este important să aveți la dispoziție un tratament medical.

Alergia la alcool, tratament

Dacă aveți o alergie adevărată la alcool, singura modalitate de a evita simptomele este de a evita alcoolul în întregime. Chiar și o cantitate mică de alcool poate declanșa o reacție severă. Citiți listele de ingrediente ale alimentelor și băuturilor, cereți personalului restaurantului informații despre elementele de meniu și evitați produsele care conțin alcool. Unele alimente conțin alcool ca ingredient adăugat.

Dacă sunteți alergic la un alt ingredient conținut în anumite produse alcoolice, trecerea la o altă băutură ar putea fi o opțiune. De exemplu, orzul se găsește de obicei în bere, dar nu și în vin. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru îndrumare.

Dacă aveți o reacție alergică ușoară, antihistaminicele orale pot fi suficiente pentru a o trata. Dacă dezvoltați semne de reacție severă, ar trebui să primiți una sau mai multe doze de epinefrină. Acest medicament este, de asemenea, numit adrenalina.

Dacă aveți o intoleranță non-alergică la alcool, histamină, sulfiți sau alte componente ale băuturilor alcoolice, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să limitați sau să evitați anumite tipuri de alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel