O vorbă din popor spune că în lunile...
Alcoolismul este o boală cronică caracterizată prin dependența de alcool și pierderea controlului asupra consumului de alcool.
Persoanele care suferă de alcoolism nu pot să se oprească să consume alcool în mod voluntar și pot continua să bea în ciuda consecințelor negative pe care le pot avea asupra sănătății lor și a vieții lor.
Alcoolismul poate fi influențat de mai mulți factori, cum ar fi predispoziția genetică, mediu familial, stresul, traumele și presiunea socială.
Nu există o singură cauză clară, ci o combinație de factori care contribuie la dezvoltarea alcoolismului.
"Abuzul de băuturi alcoolice provoacă un întreg ansamblu de tulburări, pe plan fizic, corpul se schimbă și este crispat, capacitățile și funcționarea creierului se diminuează, sistemul nervos și cel muscular devin tensionate și supratensionate.
Alcoolismul se manifestă mai ales în momentul în care am nevoie să-mi umplu un gol afectiv sau interior profund, un aspect din mine care îmi ”otrăvește cu adevărat existenta”! Pot să beau în mod abuziv, din mai multe motive:
- Pentru ca să fug de realitate, oricare ar fi situația sau conflictul pentru că nu îmi convine
- Să fac față fricilor mele sau autorității (mai ales paterne) și oamenilor pe care îi iubesc, deoarece îmi este teamă să mă dezvălui așa cum sunt în realitate;
- Să mă încurajez să merg mai departe, să vorbesc, să înfrunt oamenii (atunci când sunt amețit, de obicei, sunt mai deschis și mai puțin focalizat pe inhibițiile mele);
- Să îmi dau un sentiment de putere și forță;
- Să am mai multă putere în relația mea afectivă deoarece starea mea îl va deranja, cu siguranță pe partenerul meu;
În această stare nu mai văd situațiile care ar putea fi periculoase pentru mine. Trăiesc o stare de singurătate, de izolare, de culpabilitate, de angoasă interioară, de neînțelegere și o anumită formă de abandon (familial sau altfel) și am sentimentul că sunt o persoană fără valoare, inutilă, inadaptată, inferioară și incapabilă de a acționa pentru mine însumi și pentru ceilalți.
Mă simt prizonierul unor principii foarte rigide. Deoarece cred că nu merit iubirea și fericirea, mă regăsesc într-un mediu rece, unde nimeni nu mă întelege.
În loc să construiesc relații solide cu ceilalți, fac acest lucru cu alcoolul, care devine cel mai bun prieten al meu", potrivit lui Jacques Martel, în cartea "Marele dicționar al boliilor și afecțiunilor – cauzele subtile ale îmbolnăvirii".
"Una dintre cauzele alcoolismului este dificultatea pe care am avut-o, în copilărie, de a comunica cu o familie în care un membru al acesteia (de obicei, mama sau tata) era alcoolic. În astfel de familii, exista mai multe certuri, uneori violență fizică și psihologică și abuzuri în toate felurile. Este posibil să încerc să mă disociez de familia mea, care nu îmi convine.
Există o scădere a simțului meu moral; certurile frecvente provocau o devalorizare a imaginii parentale și o lipsă a structurilor etice. Aș fi vrut să îi reconciliez pe părinții mei și nu mai suportam să trăiesc în acel cămin, care era distrus sub ochii mei.
O altă cauză a alcoolismului poate fi constituită de diverse forme de alergie. Astfel, pot să beau doar anumite băuturi, precum coniac, gin, rom, whisky.
Se pare că doar unele băuturi mă pot satisface. Este posibil să fiu alergic la unul sau mai multe dintre ingredientele componente ale acelei băuturi, de exemplu grâu, orz, secară etc. În acest caz, mă pot întreba la ce sau la cine sunt alergic. Alcoolismul poate fi provocat, de asemenea, de o persoană sau o situație pe care nu am acceptat-o când eram copil.
Dacă, în copilărie, am fost victima unui abuz este posibil ca acest să mă determine să beau.
Dacă nu am acceptat furia tatălui meu alcoolic este posibil ca printr-o asociere să am crize de furie la fel ca tatăl meu și să devin și eu alcoolic. Astfel, pot să beau pentru a-mi uita grijile, trecutul, viitorul și mai ales prezentul. Vreau să evadez tot timpul și îmi creez un univers iluzoriu și fantastic, o formă de exaltare artificială pentru a fugi de lumea reală și pentru a disocia astfel o realitate de multe ori dificilă de un vis nesatisfăcător", potrivit lui Jacques Martel.
- Predispoziție genetică
- Mediu familial și influențe sociale distructive
- Stres și traume
- Probleme psihologice și de sănătate mentală
Trăiri conform Jacques Martel
"Trăind conform normelor părinților mei sau ale societății, mă îndepărtez de mine însumi. Mă simt diferit, neadaptat la restul lumii. Vreau să mă separ de realitate și evadez într-o lume a iluziilor dar când mă trezesc realitatea mi se pare și mai greu de trăit și de multe ori am o stare de depresie.
Vreau să părăsesc realitatea exterioară pentru a trăi în propria mea realitate", potrivit lui Jacques Martel.
"Accept faptul că sunt diferit și îmi asum din plin acest lucru. Îmi las să se exprime calitățile mele unice, știind că nu trebuie să îndeplinesc așteptările societății. Lăsând să se dezvolte plenitudinea mea interioară fiind deschis față de iubirea și tandrețea pe care mi le oferă oamenii și universul și nu voi mai avea nevoie să mă umplu cu băutură", notează Jacques Martel.
Alcoolismul este o afecțiune complexă și cronică, dar cu tratament și sprijin adecvat, mulți oameni reușesc să depășească această boală și să ducă o viață sănătoasă și echilibrată.
Este important să căutați ajutor de la profesioniști medicali sau terapeuți dacă aveți probleme cu alcoolul sau dacă sunteți îngrijorat de cineva care suferă de alcoolism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O vorbă din popor spune că în lunile...
Această băutură menține sănătatea...
Adevărul despre fructele deshidratate...
"Din momentul în care cuplul se...
Remediul tradițional pentru...
Acest semn subtil poate indica boala...
Această boală gravă o poți face chiar...