Al șaselea simț, ce este. Îl folosim cu toții în fiecare zi fără să fim conștienți. Descoperirea care va ajuta la tratarea afecțiunilor măduvei spinării

al saselea simt - FOTO: Freepik@microstocks
Al șaselea simț oare chiar există? Al șaselea simț este numit și percepție extrasenzorială.

Al șaselea simț implică anumite mișcări, acțiuni de bază pe care le desfășurăm zi de zi. Dovada celui de-al șaselea simț este faptul incontestabil că creierul tău funcționează într-un mod de care abia ești conștient, dar dacă nu ar fi făcut-o, rasa umană ar fi dispărut înainte de a începe.

Cu toții ne folosim al șaselea simț în mod constant. Cum vă puteți da seama? Iată șase semne ale celui de-al șaselea simț în acțiune. În primul rând, ce este mai exact al șaselea simț?

Al șaselea simț, ce este

Ai cinci simțuri majore: viziune, auz, gust, atingere și miros. Cu toate acestea, oamenii de știință încep să fie de acord că avem mult mai multe simțuri decât se credea anterior. De exemplu, reflexul de mâncărime, nu poate fi atribuit atingerii. Termocepția este capacitatea de a discerne temperatura ambiantă și schimbările de temperatură – cu toții avem asta.

Sensul despre care vorbim aici este percepția extrasenzorială. Capacitatea de a percepe dincolo de simțurile noastre normale. Percepția extrasezorială se manifestă în multe feluri, de la a vedea ceva ce alții nu pot, la a auzi sunete pe care alții nu le pot auzi și știind că ceva este pe cale să se întâmple sau nu este așa cum ar trebui să fie, acel pericol pândește după colț, notează Psychic Elements.

Vezi și: Sprâncenele, ce rol au. Ce înseamnă când acestea cad. În cât timp se regenerează

Al șaselea simț, genele care sunt implicate

Pentru a efectua mișcări coordonate, ne bazăm pe neuroni senzoriali speciali în mușchii și articulațiile noastre. Fără ele, creierul nu ar ști ce face restul corpului nostru. O echipă condusă de Niccolò Zampieri a studiat markerii moleculari pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează și descrie rezultatele în Nature Communications.

Vedere, auz, miros, gust, atingere: Suntem cu toții familiarizați cu cele cinci simțuri care ne permit să experimentăm împrejurimile noastre.

La fel de important, dar mult mai puțin cunoscut este al șaselea simț.

"Sarcina sa este să colecteze informații de la mușchi și articulații despre mișcările noastre, postura noastră și poziția noastră în spațiu și apoi să le transmită sistemului nostru nervos central", spune dr. Niccolò Zampieri, șeful Laboratorului de Dezvoltare și Funcționare a Circuitelor Neuronale de la Centrul Max Delbrück din Berlin, potrivit Medical Xpress.

"Acest sens, cunoscut sub numele de propriocepție, este ceea ce permite sistemului nervos central să trimită semnalele corecte prin neuronii motori către mușchi, astfel încât să putem efectua o mișcare specifică", mai notează cercetătorul.

Vezi și: Celula care vânează cancerul și îl elimină. Funcționează după prima administrare. Medic: Este primul pacient care a fost tratat cu această tehnologie

Acest al șaselea simț – care, spre deosebire de ceilalți cinci, este complet inconștient – este ceea ce ne oprește să cădem în întuneric și ceea ce ne permite să ridicăm o ceașcă de cafea la gură cu ochii închiși dimineața.

"Oamenii fără propriocepție nu pot efectua mișcări coordonate", spune Zampieri.

El și echipa sa au publicat acum un articol în care descriu markerii moleculari ai celulelor implicate în acest al șaselea simț. Rezultatele ar trebui să ajute cercetătorii să înțeleagă mai bine cum funcționează neuronii senzoriali proprioceptivi (pSN).

Descoperire pentru persoanele care suferă de leziuni ale măduvei spinării

"Markerii pe care i-am identificat ar trebui să ne ajute acum să investigăm în continuare dezvoltarea și funcția rețelelor senzoriale individuale specifice mușchilor", spune Dietrich.

”Cu optogenetica, de exemplu, putem folosi lumina pentru a porni și opri proprioceptorii, fie individual, fie în grupuri. Acest lucru ne va permite să dezvăluim rolul lor specific în al șaselea simț", adaugă Zampieri.

Aceste cunoștințe ar trebui să beneficieze în cele din urmă pacienții, cum ar fi cei cu leziuni ale măduvei spinării.

"Odată ce vom înțelege mai bine detaliile propriocepției, vom putea optimiza proiectarea neuroprotezelor, care preiau abilitățile motorii sau senzoriale care au fost afectate de o leziune", spune Zampieri.

Vezi și: Masca cu efect natural de lifting care te va cuceri. Iată cum se pregătește acasă

Tensiunea musculară modificată provoacă o coloană vertebrală strâmbă

El adaugă că cercetătorii din Israel au descoperit recent că propriocepția care funcționează corect este, de asemenea, importantă pentru un schelet sănătos. Scolioza, de exemplu, este o afecțiune care se dezvoltă uneori în timpul creșterii în copilărie și face ca coloana vertebrală să devină strâmbă și răsucită.

"Bănuim că acest lucru este cauzat de propriocepția disfuncțională, care modifică tensiunea musculară din spate și distorsionează coloana vertebrală", spune Zampieri.

Displazia de șold, o anomalie a articulației șoldului, ar putea fi, de asemenea, cauzată de propriocepția defectuoasă. Acest lucru l-a determinat pe Zampieri să-și imagineze un alt rezultat al cercetării.

"Dacă putem înțelege mai bine al șaselea simț, va fi posibil să dezvoltăm terapii noi care să contracareze în mod eficient aceste și alte tipuri de leziuni ale scheletului", a concluzionat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel