Această metodă simplă ne ajută să...
Alunitele apar de obicei în copilărie și adolescență și se schimbă în dimensiune și culoare pe măsură ce crești. Noi alunițe apar în mod obișnuit în momentele în care nivelul hormonilor se schimbă, cum ar fi în timpul sarcinii.
O aluniță vine din latinescul naevus și este un semn din naștere. O alunită reprezintă concentrații de celule responsabile de producerea pigmenților din piele.
Majoritatea alunițelor au mai puțin de 1/4 inch în diametru, iar culoarea variază de la roz la maro închis sau negru, Se pot întâlni pe corp, singure sau în grup. Aproape toate alunițele sunt benigne.
Alunițele congenitale
Acestea sunt semne din naștere și pot fi de diferite mărimi, forme și culoare. O alunită congenitală poate fi îndepărtată la vârsta de 10-12 ani, dn motive estetice.
Risc
Alunițele congenitale mai mari prezintă un risc ridicat de a deveni maligne la vârsta adultă (4 până la 6% risc pe viață). Modificările în creștere, culoare, formă sau durere ale unui semn de naștere trebuie evaluate de un medic.
Alunițele dobândite
După cum reiese din nume, acest gen de alunițe apar în timpul vieții. Se spune că persoanele cu pielea deschisă sunt predispuse la aparția mai mult alunițe. De regulă sunt rotunde, ovale, plane sau ușor bombate, uneori au formă de cupolă, sunt netede sau aspre, de o singură culoare (cafeniu, maro, negru, roșu, roz, roz, albastru etc.), pot avea păr.
Risc
Dacă ai mai mult de 50 de alunițe pe corp, riscul de cancer este mai mare.
Ele apar cu precădere pe gât, cap sau față și au formă neregulată, cu margini neregulate, de culoare variată, cu textură de pietricele. Alunițele atipice sunt frecvente la persoanele care au piele adeschisă sau care stau mult la soare, la cele cu o rudă de sânge care avea melanom sau suferea anterior de melanom.
Alunițele atipice au potențialul de a deveni canceroase. Dar se estimează că numai la 1 din 10.000 de cazuri (vezi studiu AICI).
Dacă membrii familiei au o mulțime de alunițe atipice, este posibil să dezvolți melanom multiplu (Sindrom FAMMM). Riscul de melanom este de 17,3 ori mai mare decât persoanele care nu au sindromul FAMMM.
Un studiu din 2015 a constatat că mutațiile genetice ale genei Braf, despre care se știe că sunt implicate în dezvoltarea unui melanom, erau prezente la 78% din alunițele benigne dobândite, deși nu se cunosc procesele moleculare de transformare din benign în malign.
Un aspect care dă de gândit este interacțiunea luminii ultraviolete, atât naturale, cât și artificiale, cu ADN-ul, cauzând leziuni genetice ce pot duce la dezvoltarea melanomului și a altor tipuri de cancer de piele, potrivit healthline.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...