Agenții patogeni: ce sunt și ce boli provoacă. Dr. Alina Epure: Au potențial distructiv major

agenti patogeni foto:freepik@prostooleh & fotografie furnizată de Fabrica de PR
EXCLUSIV
Totul despre agenții patogeni. Aceștia pot pătrunde în corpul uman și pot provoca o varietate de afecțiuni și boli. Fiecare tip de agent patogen are propriile sale caracteristici și mecanisme prin care poate infecta și afecta organismul uman.

Sănătatea și prevenirea bolilor au devenit tot mai importante, iar agenții patogeni sunt subiect de discuție la nivel global. Agenții patogeni sunt organisme variate, inclusiv bacterii, virusuri, fungi, viermi paraziti și protiste, care pot pătrunde în corpul uman și pot provoca o varietate de afecțiuni și boli. Fiecare tip de agent patogen are propriile sale caracteristici și mecanisme prin care poate infecta și afecta organismul uman.

Vezi și: Grăsimea viscerală: ce este și cât de periculoasă e. Alimentele care o dezvoltă. Dr. Alina Epure: Alimentația și somnul o pot elimina!

Am discutat cu Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society despre această temă și am descoperit diverse aspecte legate de agenții patogeni și bolile pe care aceștia le pot provoca, dar și modalități concrete de prevenire a infecțiilor și de protecție împotriva acțiunii lor distructive.

Ce sunt agenții patogeni?

foto: Freepik

Sistemul imunitar al corpului uman este în prima linie de apărare împotriva invaziei agenților patogeni. Acesta este format dintr-o rețea complexă de celule și substanțe chimice care recunosc și combat organismele străine sau substanțele nocive.

Sistemul imunitar poate acționa rapid și eficient pentru a neutraliza și elimina mulți agenți patogeni, protejând organismul împotriva infecțiilor.

Cu toate acestea, capacitatea sistemului imunitar de a combate agenții patogeni poate varia în funcție de o varietate de factori, inclusiv starea generală de sănătate a individului, nivelul de expunere la agenții patogeni, vârsta și alte condiții medicale preexistente.

Conform spuselor medicului, în anumite situații, agenții patogeni pot fi foarte virulenți și pot cauza boli grave, în cazurile în care sistemul imunitar al organismului este slăbit sau nu poate combate eficient invazia.

”Agenții patogeni sunt organisme (bacterii, virusuri, fungi, viermi paraziți, protiste) care pot provoca diverse afecțiuni în organismul uman. Sistemul imunitar al corpului uman acționează pentru protecția  împotriva acțiunii agenților patogeni, dar, în functie de rezervele pe care le poate accesa, poate combate efectele distructive determinate de prezența acestora, dar unii au potențial distructiv major”, ne-a explicat medicul Alina Epure.

Ce boli provoacă agenții patogeni? Cum le putem preveni?

Bacteriile, virusurile, fungi, protistele și viermii paraziți reprezintă o varietate de agenți patogeni care pot provoca o serie de afecțiuni și boli în organismul uman. Acestea pot determina dezechilibre multiple și pot afecta diferite sisteme și organe ale corpului uman.

Produsele alimentare contaminate cu bacterii patogene precum Salmonella sau E. coli pot provoca intoxicații alimentare, manifestate prin simptome gastrointestinale severe.

Virusurile pot provoca infecții respiratorii virale, care pot provoca simptome, precum febră, tuse, dureri de gât și oboseală severă.

Diverse infecții fungice, precum dermatofitii sau Candida, pot afecta unghiile și pielea, determinând simptome, precum mâncărime, roșeață și descuamare.

Diversitatea și gravitatea bolilor care pot fi cauzate de diferitele categorii de agenți patogeni subliniază importanța eforturilor de prevenire și control al infecțiilor. Dr. Alina Epure a categorisit o serie de boli grave, provocate de agenții patogeni:

”Fiecare grupă de agenți patogeni poate determina dezechilibre multiple în organismul uman, dintre care cele mai prezente sunt:

Boli cauzate de bacterii: intoxicații alimentare, meningita, gonoree, tuberculoza

Boli cauzate de virusuri: infecții virale – gripa, rotavirus, rujeola, HIV, coronavirus, oreion

Boli cauzate de fungi: astm, infecții ale unghiilor, infecții ale pielii, pneumonia, meningita

Boli cauzate de protiste: dizenteria, malaria

Boli cauzate de viermi: filarioza limfatica, schistomiaza”, ne-a mai spus aceasta.

Cum se răspândesc agenții patogeni?

Reducerea riscului de infectare prin igienă corespunzătoare reprezintă un aspect fundamental în protejarea împotriva agenților patogeni și prevenirea răspândirii bolilor.

Vezi și: Cele 3 tipuri principale de ADHD. Cum se face diagnosticul

Este important să înțelegem că agenții patogeni au capacitatea de a provoca boli gazdei lor, adică organismul uman. Aceștia își prioritizează, atât supraviețuirea, cât și reproducerea, iar pentru a face acest lucru, trebuie să se infecteze și să se răspândească în medii favorabile.

Prin urmare, practicile de igienă corespunzătoare reprezintă un mod esențial de a limita răspândirea agenților patogeni și de a proteja sănătatea noastră și a celor din jur.

Medicul a explicat care sunt pașii corecți de igienizare pentru a preveni răspândirea agenților patogeni și, implicit, bolile pe care aceștia le pot dezvolta.

”Riscul de infectare poate fi redus printr-o igienă corespunzătoare, precum spălarea corectă a mâinilor, curățarea suprafețelor de lucru, igienizarea casei cu soluțiile potrivite. Un agent patogen (numit și agent infecțios) poate provoca o boală gazdei sale și își prioritizează, atât supraviețuirea, cât și reproducerea”, ne-a mai explicat medicul Alina Epure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel