Afte în gură, simptome, tratament și De Ce apar. 3 remedii naturiste care le fac să dispară

Afte în gură - Foto: Freepick @YanaVinnikova
Afte în gură. Ce sunt, de ce apar, care sunt simptomele și cum le putem trata sau preveni. Iată câteva remedii naturiste de făcut atunci când apare o aftă.

Aftele pot fi o problemă dureroasă și inconfortabilă cu care trebuie să te confrunți și pot fi cauzate de o varietate de factori.

Cele mai multe afte se vindecă de obicei de la sine, fără niciun tratament. Există, de asemenea, multe remedii de casă disponibile pentru a calma simptomele, împreună cu mai multe strategii pe care le puteți folosi pentru a preveni formarea lor în primul rând.

Cu toate acestea, nu uitați să vă adresați medicului dacă afta nu s-a vindecat după câteva săptămâni sau dacă dezvoltați simptome mai severe sau complicații.

Ce sunt aftele?


O aftă sau aftoasă este un ulcer sau o rană deschisă și dureroasă în gură și este, de asemenea, cel mai frecvent tip de aftă bucală.

Unii oameni le observă în interiorul buzelor sau al obrajilor. De obicei, sunt albe sau galbene și sunt înconjurate de țesut moale roșu și inflamat.

Care sunt simptomele aftelor

- un mic ulcer alb sau galben de formă ovală în gură

- o zonă roșie dureroasă în gură

- o senzație de furnicături în gură

În unele cazuri, pot fi prezente și alte simptome, inclusiv:

- ganglioni limfatici umflați

- o febră

- nu vă simțiți bine

Aftele nu sunt contagioase. De obicei, acestea se vindecă în decurs de 1 până la 3 săptămâni fără tratament, deși durerea dispare în mod normal în 7 până la 10 zile. Aftele grave pot dura până la 6 săptămâni pentru a se vindeca.

Cum otrăvește Teflonul întreaga lume. C8, substanța asociată cu 6 boli GRAVE, ASCUNSĂ ani de zile, prezentă în sângele tuturor: Fiecare casă are o tigaie. Am fost MINȚIȚI, manipulați

3 tipuri de afte și simptomele lor

1. Afte minore

Aftele minore sunt cel mai frecvent tip de afte. Deși pot fi dureroase, acestea se vindecă în general de la sine, fără nicio cicatrice, în jurul a 1-2 săptămâni după apariție.

Unele dintre cele mai frecvente simptome asociate cu aftele minore includ:

- umflături mici, de formă ovală, în interiorul gurii

- o senzație de furnicături sau de arsură

- durere atunci când mâncați, beți sau vorbiți

2. Afte majore

Aftele majore sunt mai puțin frecvente decât aftele minore și pot provoca, de asemenea, simptome mai severe. Acestea pot dura până la 4 săptămâni pentru a se vindeca și pot provoca cicatrici.

Simptomele aftelor majore includ:

- umflături mari și rotunde în interiorul gurii

- furnicături, arsuri sau inflamații

- durere severă

- dificultăți în a mânca, a bea sau a vorbi

3. Afte herpetiforme


Aftele herpetiforme sunt foarte puțin frecvente. Dintre persoanele care dezvoltă afte, doar aproximativ 5 la sută sunt afectate de acest tip.

În cazuri rare, acestea pot fuziona împreună și pot forma grupuri. Dacă acest lucru se întâmplă, ar putea dura câteva săptămâni pentru a se vindeca și poate crește riscul de cicatrizare.

Unele simptome posibile ale aftelor herpetiforme includ:

- umflături mici, de mărimea unui vârf de ac în interiorul gurii, care s-ar putea forma în grupuri

- furnicături sau arsuri în gură

- durere, care poate fi mai puternică atunci când mestecă, bea sau vorbește.

La ce BOLI ajută canabisul. Diferența dintre cânepă și canabis. Ciuhodaru: NU vindecă, doar ameliorează. E legal în România înca din 2013

Afte - tratament. Ce să faci când îți iese o aftă

 

Aftele se vindecă, de obicei, fără tratament. Cu toate acestea, există multe modificări utile ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a trata aftele.

De exemplu, ar trebui să vă spălați pe dinți și să folosiți ața dentară în mod regulat pentru a preveni o infecție bacteriană și să evitați alimentele picante pentru a accelera procesul de vindecare.

Durerea poate fi uneori severă. Puteți diminua disconfortul făcând gargară cu apă de gură sau apă sărată. Este posibil să vă simțiți inconfortabil la început, dar poate ajuta să reducă durerea.

Unele ingrediente din produsele topice fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea și vindecarea rănilor, inclusiv:

- benzocaină (Orabase, Zilactin-B, Kank-A).

- clătirile cu peroxid de hidrogen (Peroxyl, Orajel)

- fluocinonidă (Vanos)

Medicul sau dentistul vă poate prescrie:

- o apă de gură antimicrobiană, cum ar fi Listerine sau clătirile de gură cu clorhexidină (Peridex, Periogard).

- un antibiotic, cum ar fi apa de gură sau pastilele cu doxiciclină (Monodox, Adoxa, Vibramycin)

- un unguent cu corticosteroizi, cum ar fi hemisuccinat de hidrocortizon sau beclometazonă

- o apă de gură cu prescripție medicală, în special una care conține dexametazonă sau lidocaină pentru inflamație și durere, potrivit Healthline.

Remedii naturiste pentru afte. Leacurile făcute acasă care te scapă de afte

 

Aplicarea de gheață sau de cantități mici de lapte de magnezie pe răni poate ajuta la ameliorarea durerii și la promovarea vindecării.

Clătirea gurii cu un amestec de apă caldă și bicarbonat de sodiu (1 linguriță la 1/2 cană de apă) poate ajuta, de asemenea, la durere și vindecare.

Mierea s-a dovedit a fi eficientă și în tratarea aftelor.

Afte - Cauze și factori de risc

Leguma care TOPEȘTE grăsimea din ficat: Conține un compus numit indol care reduce grăsimea

Riscul de a dezvolta afte crește dacă aveți un istoric familial de afte. Aftele au diverse cauze, iar cele mai frecvente includ:

- infecția virală

- stresul

- fluctuația hormonală

- alergie alimentară

- ciclul menstrual

- deficiență de vitamine sau minerale

- probleme ale sistemului imunitar

- leziuni ale gurii

Un deficit de anumite vitamine, cum ar fi B3 (niacina), B9 (acid folic) sau B12 (cobalamina), vă poate face mai predispus la apariția aftelor. Deficiențele de zinc, fier sau calciu pot, de asemenea, să declanșeze sau să agraveze aftele.

În unele cazuri, cauza unei afte nu poate fi determinată.

Diferența între afte și herpes labial

Aftele reci sunt similare cu aftele. Cu toate acestea, spre deosebire de afte, aftele reci pot apărea în afara gurii. De asemenea, aftele reci apar mai întâi sub formă de vezicule, nu de răni inflamate, și devin răni după ce veziculele se sparg.

Aftele bucale sunt cauzate de virusul herpes simplex. Acest virus este purtat în corpul dumneavoastră și poate fi declanșat de stres, epuizare și chiar de arsurile solare. De asemenea, puteți avea herpes labial pe buze, pe nas și pe ochi.

Cum se diagnostichează o aftă

De obicei, medicul poate diagnostica o aftă pe baza unei analize de sânge sau a unei biopsii a zonei dacă există o erupție severă sau dacă medicul crede că ați putea avea:

- un virus

- deficiență de vitamine sau minerale

- tulburare hormonală

- o problemă a sistemului imunitar

- erupție severă.

Afta care e canceroasă

 

O leziune canceroasă poate apărea ca o aftă, dar nu se va vindeca fără tratament. Unele simptome ale cancerului oral sunt similare cu cele ale aftelor, cum ar fi ulcerele dureroase și umflarea gâtului.

Dar cancerul oral este adesea indicat prin simptome unice, inclusiv:

- sângerare din gură sau din gingii

- pierderea dinților

- probleme de înghițire

- dureri de urechi

Dacă vă confruntați cu aceste simptome împreună cu simptomele aftei, consultați imediat medicul dumneavoastră pentru a exclude cancerul oral ca și cauză.

Care sunt complicațiile aftelor


Dacă afta nu se rezolvă în câteva săptămâni, este posibil să apară complicații mai grave, cum ar fi:

- disconfort sau durere în timp ce vorbiți, vă spălați pe dinți sau mâncați

- oboseală

- răni care se răspândesc în afara gurii dvs.

- febră

- celulită

Mergeți la medic dacă afta vă provoacă dureri insuportabile sau vă afectează viața și dacă tratamentele de acasă nu funcționează.

Luați în considerare posibilitatea de a face acest lucru chiar dacă complicațiile au apărut în doar o săptămână sau două de la apariția aftei.

Infecțiile bacteriene se pot răspândi și pot crea probleme mai grave, așa că este important să opriți rapid o posibilă cauză bacteriană a unei afte.

Ce să faci să nu mai apară aftele


Puteți preveni reapariția aftelor evitând alimentele care ar fi putut declanșa anterior apariția lor. Acestea includ adesea alimente picante, sărate sau acide. De asemenea, evitați alimentele care provoacă simptome de alergie, cum ar fi mâncărimi ale gurii, limba umflată sau urticarie.

Dacă o aftă apare din cauza stresului, încercați metode de reducere a stresului și tehnici de calmare, cum ar fi respirația profundă și meditația.

Practicați o bună sănătate orală și folosiți o periuță de dinți moale pentru a evita iritarea gingiilor și a țesuturilor moi.

Discutați cu medicul pentru a stabili dacă aveți deficiențe specifice de vitamine sau minerale. Aceștia vă pot ajuta să concepeți un plan alimentar adecvat și să vă prescrie suplimente individuale dacă aveți nevoie de ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel