Afecțiunile bebelușilor care îi panichează pe părinți, deși nu ar trebui să se sperie

Bebeluș, spital
Bebelușii sunt expuși unor afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave. Unele dintre ele însă îi sperie pe părinți mai mult decât ar trebui. 

Neonatologul Vlad Dima a explicat când este periculos icterul, dar și care sunt vaccinurile recomandate la naștere. 
În primele luni de viaţă bebelușii fac icter, care îi sperie foarte mult părinţii. Totuşi, medicul spune că icterul „ar trebui să fie privit ca normalitate, pentru că aproximativ 85% dintre nou-născuţi dezvoltă icter din a 2-3 zi de viaţă.
Icterul este o coloraţie galbenă a pielii şi ea nu va dispărea imediat cu momentul externării din spital. Drept urmare, e uşor irealist ca părinţii să spere să dispară acest icter", a explicat dr. Vlad Dima la Antena 3.

Icterul, o afecțiune normală

De multe ori însă, părinţii revin la spital cu cel mic după externare, tocmai din cauza faptul că icterul persistă. "Însă ar trebui să ştie că el este normal şi va dispărea treptat", asigură medicul.
Situaţii mai serioase se înregistrează în cazul prematurilor, când culoarea gălbuie a pielii poate dura mai mult.
În schimb, dacă copilul are o stare generală bună, creşte în greutate, este activ, dar are icteric, nu trebuie să ne îngrijorăm, explică medicul Dima.
"Considerăm că e ceva normal şi aşteptăm să se rezolve de la sine", mai precizează medicul.

Acneea bebeluşului nu se tratează

O altă problemă care îi sperie pe părinţi este acneea bebeluşului. 
"Aceasta este o erupţie benignă care nu trebuie în niciun fel tratată. Erupţiile sunt normale pentru perioada din primele luni de viaţă şi vor dispărea treptat de cele mai multe ori fără nici cel mai mic tratament", a adăugat dr. Dima.
Iritaţia de la scutec, motiv de panică pentru unii părinți
Altă problemă des întâlnită este iritaţia de scutec, mai ales dacă atunci când apar şi răni la nivelul tegumentului. „Dar o igienă efectuată corect, cu apă şi săpun, şi cât mai puţine şerveţele umede ar duce la vindecare rapidă”, mai recomandă medicul.

Vaccinurile recomandate la naştere

În ce priveşte vaccinurile bebeluşului, sunt două imunizări care se fac în primele zile de viaţă, chiar în maternitate. La naştere, se face vaccinul contra hepatitei B, iar la externare cel contra tuberculozei. Apoi, schema continuă şi la vârsta de două luni, urmează celelalte vaccinuri.
Vaccinul gripal, însă, se face doar după vârsta de doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel