Afecțiuni cardiovasculare, cauzate de dietă. Ce să mănânci ca să scazi riscul

Alimente, dietă
Alimentația bazată pe plante aduce o serie de beneficii. Un studiu arată cu cât scade riscul unor afecțiuni cardiovasculare, în funcție de tipul de alimentație.

Consumul alimentelor mai multe provenite din plante și mai puțin de origine animală este legat de o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de deces în urma unui atac de cord sau accident vascular cerebral, ori alte boli cardiovasculare. Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association, Jurnal de Acces Deschis al Asociației Americane de Inimă / American Stroke Association.

„Deși nu trebuie să renunțați complet la alimentele de origine animală, studiul nostru sugerează că un consum mai mare de alimente pe bază de plante și unul mai mic al alimentelor de origine animală poate ajuta la reducerea riscului de a face un atac de cord, accident vascular cerebral sau un alt tip de boli cardiovasculare ”, a declarat cercetătorul principal, Casey M. Rebholz, doctor, profesor asistent de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland.

Dietă mai sănătoasă, risc mai mic 

Cercetătorii au examinat o bază de date cu informații despre consumul de alimente de la peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie din SUA, care au fost monitorizați din 1987 până în 2016 și nu au avut boli cardiovasculare la începutul studiului. Apoi au clasificat modelele de alimentare ale participanților în funcție de proporția de alimente pe bază de plante pe care le-au consumat, față de alimentele de origine animală.

Persoanele care au consumat cele mai multe alimente pe bază de plante au avut:

16% risc mai mic de a avea o boală cardiovasculară, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte afecțiuni;

32% risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare;

25% risc mai mic de a muri din orice cauză, în comparație cu cei care au mâncat cea mai mică cantitate de alimente pe bază de plante;

Proporția de alimente vegetale, importantă

 „Descoperirile noastre subliniază importanța concentrării asupra dietei. Poate exista o anumită variabilitate în ceea ce privește alimentele individuale, dar pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, oamenii ar trebui să mănânce mai multe legume, nuci, cereale integrale, fructe, leguminoase și mai puține alimente pe bază de animale. Aceste constatări sunt destul de consecvente cu concluziile anterioare despre alte modele alimentare, inclusiv abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea, sau dieta DASH, care subliniază aceleași produse alimentare”, a spus Rebholz.

Acesta este unul dintre primele studii care au examinat proporția dietetelor pe bază de plante sau de animale în populația generală, a remarcat Rebholz.

Studiile anterioare au arătat beneficii pentru sănătatea inimii în urma dietelor pe bază de plante, dar numai în anumite populații de oameni, precum vegetarieni sau adventiștii de a șaptea zi, care mănâncă o dietă majoritar vegană.

Cercetările viitoare privind dietele bazate pe plante ar trebui să examineze dacă și calitatea alimentelor vegetale - sănătoasă sau mai puțin sănătoasă - are un impact asupra bolilor cardiovasculare și a riscurilor de deces, potrivit studiului, a declarat Rebholz.

„Asociația American Heart recomandă consumul unei diete bazate pe plante în mare parte, cu condiția ca alimentele pe care le alegeți să fie bogate în nutrienți și sărace în zaharuri, sodiu (sare), colesterol și grăsimi saturate și trans care înfundă arterele", a declarat Mariell Jessup, directorul Asociației Americane a Inimii.

Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că nu a dovedit cauză și efect.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel