Afecțiunea care apare la persoanele de peste 40 de ani. Greșeala zilnică pe care o fac mulți. Dr. Liviu Ojoga: Văd o umflătură și iau un antiinflamator, o cremă locală cu heparină

Foto: Freepik @EyeEm
EXCLUSIV
Medicul chirurg ortoped ne-a vorbit despre afecțiunea care apare la persoanele de peste 40 de ani. Greșeala pe care o fac mulți oameni.

Semnul Popeye se referă la apariția unui mușchi proeminent, care să aspect de umflătură în zona unde ar trebui să fie mușchiul bicepsului brahial. Acest lucru poate fi cauzat de o ruptură parțială sau completă a tendonului bicepsului brahial de la locul său de atașare la osul humerusului, cel mai asedea în zona cotului.

Atunci când acest tendon este rupt, mușchiul bicepsului se retrage și poate forma o umflătură vizibilă, asemănătoare cu mușchiul umflat al personajului din desene animate Popeye marinarul.

Vorbind despre semnul Popeye, medicul chirurg ortoped Liviu Ojoga ne-a explicat de ce dacă este atât de evident, de ce întârzie în unele cazuri diagnosticul și soluția terapeutică.

"Nu este atât de cunoscută în domeniul medical această patologie. Uneori pacientul nu se adresează unui ortoped, se duce la medicul de familie sau întreabă un medic din altă specialitate și din acest motiv ajung greu la ortoped.

Medicul de familie sau medicul din altă specialitate care nu recunoaște patologia, vede o umflătură, îi dă un antiinflamator, un antialgic, o cremă locală cu heparină (n.r. Heparina este un anticoagulant ce previne formarea cheagurilor de sange) și vedem cum o să fie. 

Acuzele scad în timp, adică nu e ceva care să persiste ca durere.

Nu numai la sală se întâmplă asta. Cine merge la sală sigur nu lasă lucrurile așa, dacă nu îi recomandă cineva, se duce în altă parte, va găsi drumul către operație. 

Dar am avut un pacient care a ridicat o boxă. Am avut un pacient care a ridicat o poartă.

N-am văzut patologia asta la pacienți tineri, 20, 25, 30 de ani. Am văzut-o la pacienți 40 plus.

E o mare discrepanță între ceea ce voiau să facă și ce se poate biomecanic cu mușchii și tendoanele pe care le avem. 

Poziția în care vrei să ridici e foarte importantă", a declarat dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel