Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase a explicat cauzele care provoacă răcelile, mai ales că de cele mai multe ori auzim oameni care spun "am răcit pentru că mi-a fost frig, am răcit pentru că e frig afară".
"Hai să ne gândim ce înseamnă ne îmbolnăvim. Când vorbim de infecțiile de sezon, înseamnă de cele mai multe ori viroze. Aici intră și virusurile gripale. Bineînțeles că trebuie să fie o infecție.
E adevărat că dintre factorii care pot influența nu neapărat că e frig afară, ci că schimbările bruște de temperatură și faptul că noi nu ne adaptăm poate cu ceea ce ne îmbrăcăm sau că facem baie și ieșim afară poate fi un factor care să influențeze, dar infecția trebuie s-o luăm de undeva, din locurile aglomerate, de la o persoana de lângă noi. Deci trebuie să existe lucrul ăsta ca într-adevăr să ne infectăm", a declarat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.
"Auzim în fiecare sezon rece, de fiecare dată: Cum să fac să nu mă testez și să am totuși diagnosticul. Răspunsul e că un diagnostic corect nu voi avea. Vreau să nu mă testez, vreau să nu ajung la medic din primul moment.
Bine, cine a trecut prin gripă știe să fac o diferență. Gripa e acea "răceală" care te pune la pat. Dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap.
E senzația proastă și schimbarea ei bruscă de la o oră la alta. Tot foarte adevărat e că în momentul în care ai gripă este momentul în care ar trebui să te testezi. De ce? Pentru că există tratament antiviral și dacă într-o gripă ai la tratamentul antiviral s-ar putea ca de la o zi la alta să-ți fie mult mai bine și să scurtezi perioada în care stai acasă. Să scurtezi perioada în care nu te simți în regulă.
Deci diferența poți s-o faci între gripă și o simplă răceală.
Acum e foarte adevărat: care e diferența între răceală și viroză?
Până la urmă și răceala tot o viroză este.
Sau am auzit că de multe ori oamenii spun am o gripă ușoară care a trecut în 3 zile.
Foarte probabil că n-a fost gripă, ci a fost o simplă răceală", a mai spus medicul Adrian Marinescu.
"Când o numim banală? Când avem niște simptome foarte ușoare, pentru care, în principiu, nu ar trebui să luăm nimic, dacă doar ne curge nasul și o senzație ușor neplăcută și atât și care trece în 2-3 zile, e situația de răceală banală sau ușoară care se rezolvă fără medicamente într-un timp destul de scurt", a conchis medicul Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...