Activitatea care vă îmbunătățește sănătatea inimii și vă binedispune. Sunt suficiente 20 de minute pe zi

activitatea care va imbunatateste sanatatea inimii. FOTO: Freepik @galitskaya
Plimbarea este una dintre cele mai la îndemână modalități de a ne face numărul de pași, iar activitatea ne ajută atât fizic, cât și psihoemoțional.

Plimbarea este una dintre cele mai la îndemână moduri de a ne face numărul de pași, așa cum ne recomandă specialiști. Însă locul pe care îl alegem pentru această activitate poate avea efecte pozitive.

Mersul pe jos în ”spații albastre”, în zone cu apă, cum ar fi plaja sau în apropierea unui râu, lac sau fântână, poate avea un efect pozitiv asupra bunăstării și stării de spirit a oamenilor, arată un studiu condus de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, citat de Theravive.

Activitatea cu beneficii pentru inimă

La studiul, publicat în Environmental Research, au participat 59 de persoane care lucrează în birou, iar aceștia au fost repartizați în mod aleatoriu la un mediu diferit, adică spațiu albastru, spațiu urban și un loc de control, în 4 zile din fiecare săptămână, pe parcursul a trei săptămâni.

Timp de 20 de minute pe zi, aceștia fie s-au plimbat de-a lungul unui spațiul abastru ori a unuia urban, fie s-au odihnit la locul de control.

De asemenea, participații au raportat bunăstarea și starea de spirit, iar cercetătorii au evaluat tensiunea și parametrii de variabilitate a ritmului cardiac, înainte și după plimbare sau odihnă.

Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative a stării de spirit și bunăstării, în cazul celor care s-au plimbat în spațiul albastru comparativ cu ceilalți participanți.

Răspunsurile cardiovasculare au arătat o activitate crescută a sistemului nervos simpatic, atât în timpul, cât și după mersul pe jos de-a lungul spațiilor albastre și urbane. Cu toate acestea, răspunsurile cardiovasculare măsurate după plimbări, nu au arătat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între mediile spațiului albastru și cel urban, au notat cercetătorii.

”Expunerea continuă și de lungă durată la aceste spații ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare pe care nu am putut să le observăm în acest studiu.

Rezultatele noastre arată că beneficiile psihologice ale activității fizice variază în funcție de tipul de mediu în care se desfășoară și că spațiile albastre sunt mai bune decât cele urbane în această privință”, notează autorul principal al studiului, Cristina Vert, cercetător la ISGlobal, potrivit StudyFinds.

Pe de altă parte au fost realizate studii și cu privire la spațiile verzi, adică plimbatul prin pădure sau prin parcuri și care, de asemenea, vine cu beneficii pentru sănătate. 

Acest nou studiu adaugă un alt nivel de înțelegere cu privire la beneficiile pentru sănătatea mentală ale frumuseții naturii.

”Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 55% din populația globală trăiește acum în orașe. Este esențial să identificăm și să punem în valoare elementele care ne îmbunătățesc sănătatea - cum ar fi spațiile albastre - astfel încât să putem crea orașe mai sănătoase, mai durabile și mai locuibile”, a explicat Mark Nieuwenhuijsen, unul dintre autorii studiului legat de spațiul albastru.

Vezi și: 12 fructe benefice pentru sănătatea ta. Previn boala Alzheimer și diferite tipuri de cancer

Beneficiile mersului pe jos

Mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul și mintea noastră. Astfel, mersul pe jos ajută arderea caloriilor și ajutorul în vederea slăbirii sau a menținerii unei greutăți sănătoase; crește condiția fizică a inimii și plămânilor; reduce riscul de apariție sau controlează diverse afecțiuni, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip 2; îmbunătățește nivelul de colesterol ”bun” - HDL- colesterol; scade riscul apariției unor cancere (ca de exemplu, cancerul de colon), îmbunătățește funcția sistemului imunitar; întărește oasele și tonifică musculatura; îmbunătățește echilibrul și coordonarea; îmbunătățește calitatea somnului și energizează; reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și crește stima de sine; stimulează creativitatea.

Cu cât mersul este într-un ritm mai alert și mai frecvent, cu atât beneficiile sunt mai mari.

Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a reduce riscul de demență. Contează mult și viteza

Este deja cunoscut faptul că mersul pe jos are efecte benefice asupra sănătății. Numărul de pași este încă în dezbaterii, unii încercând să dărâme ”mitul celor 10.000 de pași” susținând că totul ține de o campanie de marketing, mai mult, că ar fi suficienți și mai puțini, asta pentru că la o jumătate de oră de activitate fizică pe zi, așa cum recomandă specialiștii, se pot face cu ușurință 3.000-4.000 de pași.

Un studiu recent arată că nu contează doar numărul de pași pe care îl faceți într-o zi, ci și ritmul în care îi faceți. La aproape 80.000 de adulți cu dispozitive de urmărire portabile - una dintre cele mai mari analize de până acum - cercetătorii au descoperit că cei care merg într-un ritm mai rapid prezintă, de asemenea, semne de îmbunătățire a rezultatelor în materie de sănătate. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cum poți să scapi de insomnie și când trebuie să apelezi la un specialist. Psihoterapeut: Este foarte importantă partea de diagnosticare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel