Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acizii grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9 sunt grăsimi importante pentru o dietă sănătoasă, deci și pentru o viață sănătoasă. Toți au beneficii, însă este esențial să existe un echilibru între aceștia, altfel pot contribui la mai multe boli cronice.
Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3, care diferă în funcție de forma și dimensiunea lor chimică. Cele mai comune trei tipuri sunt:
- acidul eicosapentaenoic (EPA), principala sa funcție este de a produce eicosanoizi, un compus chimic cu efect antiinflamator. EPA poate reduce simtomele depresiei;
- acidul docosahexaenoic (DHA), contribuie la dezvoltarea și funcționarea creierului;
- acidul alfa-linolenic (ALA) poate fi transformat în EPA și DHA, deși procesul nu este foarte eficient. ALA pare să fie benefic pentru inimă, sistemul imunitar și sistemul nervos.
Acizii grași Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulelor umane. Ei au și alte funcții importante, printre care:
- îmbunătățirea sănătății inimii, ajută la controlul colesterolului, trigliceridelor și a nivelului tensiunii arteriale;
- susținerea sănătății mentale. Suplimentele pot preveni depresia, boala Parkinson și episoadele psihotice la cei cu risc;
- reducerea masei corporale;
- reducerea grăsimii de la nivelul ficatului;
- susține dezvoltarea neuronală a fătului;
- acțiune antiinflamatoare, cu efect asupra bolilor cronice.
Acizii grași Omega 3 se găsesc în:
- pește, fructe de mare și alge marine,
- uleiurile vegetale de rapiță și soia,
- legume (spanac, cea mai bogată sursă vegetală, broccoli, conopidă, varză, gulie),
- leguminoase (fasole, mazăre),
- fructe (avocado, banane, zmeură, căpșune, afine, mango, piersici, ananas),
- nuci (nuci, fistic, migdale),
- semințe de in și semințe de dovleac.
Și acizii grași Omega-6 sunt esențiali pentru organism, astfel că aceștia trebuie aduși în corp prin alimentație. Acizii grași Omega 6 furnizează în principal energie.
Cel mai frecvent acid gras Omega 6 este acidul linoleic, pe care organismul îl poate transforma în grăsimi Omega 6 mai lungi, cum ar fi acidul arahidonic (AA). Ca și EPA, AA produce eicosanoizi. Cu toate acestea, eicosanoizii pe care AA îi produce sunt mai mult pro-inflamatori. Motiv pentru care raportul dintre Omega 6 și Omega 3 trebuie să fie cuprins între 1 la 1 și 4 la 1, acesta reduce cu 70% rata mortalității. De menționat că dietele occidentale, pline în grăsimi, zahăr și sare, au un raport de 15 la 1, și chiar 17 la 1.
Printre beneficiile acidului gras Omega 6 se numără:
- menținerea sănătății pielii și a sistemului osos;
- stimularea creșterii părului;
- reglarea metabolismului;
- menținerea sănătății sistemului reproducător;
În cazul unui deficit de acizi grași Omega 6 se poate ajunge inclusiv la complicații renale sau aritmii, probleme comportamentale, de creștere, iar infecțiile se vindecă cu greutate.
Acidul gras Omega 6 este prezent în:
- uleiul de soia
- uleiul de porumb
- maioneză
- nuci
- semințe de floarea soarelui
- migdale
- nuci caju.
Față de ceilalți doi acizi grași, Omega 9 nu este unul esențial, atâta vreme cât organismul îl poate produce. De asemenea, consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 9, în detrimentul altor tipuri de grăsimi, poate avea efecte benefice pentru sănătate.
Un studiu de laborator a constatat că șoarecii hrăniți cu grăsimi mononesaturate a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a scăzut inflamația.
Alte beneficii ale consumului de acizi grași Omega 6 sunt:
- scăderea tensiunii arteriale;
- scăderea riscului de boli de inimă;
- susținerea sănătății sistemului osos.
Acizii grași Omega 9 sunt prezenți în:
- uleiurile vegetale (ulei de măsline, ulei de migdală, ulei de avocado, ulei de alune, ulei de caju)
- nuci, nuci caju, migdale
- semințe, notează Healthline.
Grăsimile alimentare nu cauzează colesterol. Mai mult, acestea sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului. Lipidele (grăsimile), proteine și glucidele sunt macronutrienții din alimentația noastră, iar aportul lor suficient este esențial pentru funcționarea normală a organismului. Din păcate, încă există persoane care vor să slăbească și cred că nu ar trebui să consume grăsimi.
Acest lucru este FALS. Deși consumul de grăsimi trebuie să fie limitat, corpul nostru are nevoie de lipide, iar tipul de grăsime ales este cel mai important factor în menținerea sănătății. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 10 superalimente care te scapă de durerile articulare. De ce trebuie să le ai zilnic în meniu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...