Acalculia, boala pentru care nu există tratament. Cum ne afectează și care sunt cauzele

Acalculia – FOTO: Pexels@George_Becker
Acalculia este boală pentru care nu există tratament. Singura terapie este cea privind acceptarea situației.

Acalculia este tulburarea prin care se pierde capacitatea de a efectua calcule matematice simple. Această tulburare a fost descrisă pentru prima dată de neurologul Salomon Henschen în 1925. Atunci când zona creierului care realizează calculele matematice este  afectată apare tulburarea denumită acalculia.

Boala se dobândește

Potrivit cercetătorilor, afecțiunea nu este una ereditară, ci este dobândită în urma unor vătămări cerebrale. Acalculia poate apărea oricând în viaţa din cauza unui traume neurologice. Acalculia este de obicei cauzată de deteriorarea zonelor creierului legate direct de raţiunea matematică, în special lobul parietal stâng al girusului unghiular. Loviturile la nivelul capului, leziunile cerebrale şi tumorile pot contribui la dezvoltarea acalculiei.

Acalculia este un simptom al unei afecţiuni neurologice numită sindrom Gerstmann. Sindromul Gertmann este rar, dar poate apărea după un accident vascular cerebral sau traumatism cerebral traumatic. Alte cauze care contribuie la apariția acalculiei pot fi encefalită sau o infecție.

Vezi și: Zațul de cafea, înlocuitorul acidului hialuronic. Cum să folosești ce rămâne din cafea

Simptome

Principalul simptom este incapacitatea de a finaliza sau de a înțelege operații matematice de bază. În cazul în care o persoană a fost anterior în măsură să efectueze aceste operațiuni și și-au pierdut această capacitate, aceasta se poate confrunta cu acalculia. Pentru evaluare, testele de screening pun adesea oamenii să efectueze multiple operații matematice diferite pentru a încerca să excludă alte dificultăți legate de raționamentul spațial, abilitățile verbale care pot afecta abilitatea de a face matematică.

Vezi și: Cireșele, secretul de LUX anti-îmbătrânire. Are rol pentru SOMN, depresie și dinți ALBI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel