Activitatea fizică poate fi aliatul...
O viață lungă și sănătoasă înseamnă penru cei mai mulți dintre noi adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată, cu un consum adecvat de fructe, legume și proteine de calitate, activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi și un somn odihnitor.
Cheia succesului pentru a atinge acest țel este dieta sănătoasă, iar studiile au arătat că obiceiurile alimentare sănătoase, calitate și cantitate, pot reduce semnificativ riscul de moarte prematură.
Însă trebuie să fim atenți la tot ceea ce consumăm, la combinațiile alimentare pe care le facem, deoarece există situații în care deși individual alimentele respective sunt sănătoase, în combinație sau preparate necorespunzător pot să facă mai mult rău decât bine.r
”Cauzele comune sunt alergiile alimentare nediagnosticate sau nerecunoscute, sau atunci când un alergen alimentar este ingerat din greșeală sau fără să știe cineva, alimente care s-au stricat sau nu sunt gătite corespunzător sau alimente care sunt sigure doar dacă sunt consumate într-un anumit mod.
Dacă sunteți gravidă sau imunocompromisă, este posibil să fiți mai sensibilă la infecții, așa că există multe alimente pe care nu ar trebui să le consumați și care, în mod normal, ar fi relativ sigure”, a afirmat dr. Beth McCampbell, medic la Penn Medicine Lancaster General Health, potrivit EatThis.
Lista celor mai toxice alimente comune include produse pe care le consumăm în mod curent, dar care în anumie situații pot pune viața în pericol, ducând chiar și la deces.
Orezul brun
Acest tip de orez este considerată o cereală integrală densă din punct de vedere nutrițional, cu un aport caloric de 228 de calorii la 100 de grame și 48,5 grame de carbohidrați și 2,6 grame de fibre, cu mult peste orezul alb.
Orez brun. FOTO: Freepik
Însă orez are în conținutul său și arsenic anorganic, iar potrivit Consumer Report, expunerea îndelungată la arsenic poate crește riscul de boli de inimă sau de diabet de tip 2, dar și de anumite cancere, precum cel de piele, de vezică sau de ficat.
Arsenicul se acumulează în straturile exterioere ale bobului de orez, straturi care de altfel sunt îndepărtate de pe orezul alb în timpul procesării, astfel că orezul brun care în medie cu 80% mai mult arsenic anorganic decât orezul alb.
Brânza nepasteurizată
Aceasta poate să fie un aliment cu potențial toxic deoarece fără sterilizare poate să fie un depozit de bacterii alimentare cu consecințe grave. Cele mai importante pericole în cazul brânzei nepasteurizate sunt listeria și campylobacteriosis. Aceasta din urmă este cea mai comună cauză a apariției diareei.
Fructele cu sâmburi
Fructele cu sâmburi, precum cireșele, vișinele, caisele, piersicile sau prunele, pot fi potențial toxice, deoarece conțin compuși cianogenici pe care organismul îi în cianură de hidrogen, un compus otrăvitor.
În funcție de cât de mult se consumă, sâmburii pot produce până la un mg de cianură de hidrogen, iar pentru a ajunge la riscul de intoxicare este nevoie de un consum foarte mare.
În cazul merelor, care și ele au un compus ce se poate transforma în cianură, ar trebui să consumați deodată 200 de sâmburi, adică aproximativ 40 de cotoare deodată, lucru care este greu să se întâmple în mod normal.
Mierea de albine
Cunoscută pentru beneficiile pe care le are acest produs natural, cu greu ne-am putea gândi la reacții adverse. Însă, în cazul în care mierea de albine nu a fost pasteurizată, aceasta poate conține alcaloizi otrăvitori care pot provoca dureri de cap, amețeli, greață și vărsături.
Miere de albine. FOTO: Freepik@user39483052
De asemenea, poate conține grayanotoxine, care pot duce la paralizie și chiar la moarte. Mai mult decât atât, mierea poate fi susceptibilă la contaminări cu metale grele din arsenic, mercur, cadmiu și plumb. În cazul copiilor, consumul de miere poate fi riscant, deoarece mierea conține bacteria C. botulinum, bacterie care poate duce la botulism infantil.
Germenii
Deși germenii au reputația de a fi un aliment nutritiv pentru sănătate, bogat în fibre, vitamine și minerale, fiind în același timp săraci în sodiu, grăsimi și calorii, aceste verdețuri tinere pot fi potențial toxice dacă nu sunt spălate bine înainte de a fi consumate.
Floricelele de porumb pentru microunde
Deși floricelele de porumb în sine nu vă vor pune într-o situație periculoasă, substanțele chimice din învelișul antiaderent din interiorul pungilor pentru microunde se pot manifesta în moduri toxice care vă pot crește riscul de cancer.
Pe măsură ce popcornul se gătește în cuptorul cu microunde, căptușeala pungii se descompune într-un mod care poate contamina miezul sărat din interior.
”Aproape toate pungile de popcorn pentru cuptorul cu microunde sunt căptușite cu acid perfluorooctanoic (PFOA), care este aceeași substanță chimică toxică care se găsește în oalele și tigăile de teflon.
Este un perturbator endocrin și poate amenința fertilitatea. EPA cataloghează PFOA ca fiind cancerigen. PFOA a fost asociat cu cancerul de ficat, de rinichi, de sân, de prostată, de tiroidă, de vezică urinară și de ovare”, afirmă nutriționistele gemene Tammy Lakatos Shames și Lyssie Lakatos, cunoscute și sub numele de The Nutrition Twins.
Fructele de mare
Fructele de mare precum midiile, stridiile, scoicile, crabii, creveții, homarii și altele asemenea pot reprezenta o amenințare toxică pentru sănătate, în funcție de ceea ce au consumat aceste crustacee în timp ce se aflau încă în mare. De altfel, acest risc de contaminare este foarte răspândit în special în cazul crustaceelor care trăiesc în ape blânde sau tropicale.
După cum notează CDC, ”toxinele își au originea în organisme marine mici (dinoflagelate sau diatomee) care sunt ingerate și sunt concentrate de către crustacee”, mai arată EatThis.
Peștele balon
Gătit corespunzător, peștele balon este considerat o delicatesă, motiv pentru care în Japonia, cei care se ocup de prepararea acestui tip de pește sunt trecuți printr-o serie amplă de teste, scrise și practice, înainte de a pregăti acest tip de mâncare.
Însă, în cazul în care nu este gătit așa cum trebuie acesta poate deveni otrăvitor, deoarece organele și ficatul acestui pește conțin o otravă letală, tetrodotoxină, despre care Washigton Post spune să că este ”de 275 de ori mai mortală decât cianura și nu există antidot”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...