7 lucruri simple care-ți reduc major riscul de a face Alzheimer. Trebuie să începi acum!

Indiferent dacă vreunul dintre factorii de risc pentru boala Alzheimer ți se aplică sau nu, există lucruri simple pe care le poți face care reduc masiv riscul apariției acestei forme de demență. Chiar și în cazul în care nu vei putea evita complet riscul de a face boala, vei reuși totuși să întârzii apariția ei. 

O combinație de obiceiuri sănătoase este cheia întârzierii apariției sau evitării bolii Alzheimer, notează experții de la University Health News. Spre exemplu, un studiu a constatat că un program care să cuprindă exerciții fizice, activități sociale, consiliere nutrițională și antrenament cognitiv, împreună cu gestionarea factorilor de risc ai bolilor de inimă (inclusiv hipertensiunea și colesterolul ridicat), au dus la o performanță mai bună la testele de memorie și alte funcții mentale.

De asemenea, alte două studii au descoperit că o combinație a mai multor factori de stil de viață sănătos ar putea reduce riscul de demență. Într-unul dintre ele, persoanele care au adoptat patru sau cinci obiceiuri sănătoase aveau un risc cu aproximativ 60% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. Ce de-al doilea studiu a arătat că o combinație de obiceiuri de viață sănătoase a fost asociată cu un risc mai mic de demență chiar și în rândul persoanelor cu gene care cresc riscul pentru boala Alzheimer.

Cele 7 lucruri simple care reduc riscul de demență

Deși nu există o metodă sigură și dovedită sau o rețetă perfectă pentru prevenirea bolii Alzheimer, unii factori de viață pot ajuta la menținerea funcției mentale și, eventual, la reducerea riscului dumneavoastră pentru demență, arată experții de la University Healyh News. Ei spun că cele mai simple 7 lucruri pe care le poți face ca să-ți reduci riscul de Alzheimer sunt:

1) Implică-te în activitatea fizică regulată. Exercițiul fizic oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea și îmbunătățirea funcției cognitive. Ținta este de 20-30 de minute de exerciții aerobice pe zi în majoritatea zilelor.

2) Mănâncă o dietă sănătoasă cu multe fructe și legume, precum și cereale integrale și fasole. Legumele verzi cu frunze conțin vitamine B și antioxidanți, care pot ajuta la păstrarea funcției mentale.

3) Controlează tensiunea arterială, nivelul colesterolului și nivelul glicemiei. Verifică aceste valori cu un medic și ia măsuri (prin alimentație, exerciții fizice sau medicamente) pentru a le reduce, dacă este necesar.

4) Menține o greutate sănătoasă, deoarece obezitatea crește riscul pentru boala Alzheimer. Intervalul normal al IMC este între 18,5 la 24,9.

5) Renunță la fumat. Fumatul are multe efecte negative asupra sănătății, inclusiv dăunând funcției creierului.

6) Dormi noaptea cât trebuie. Persoanele care dorm prea puțin sau un somn de proastă calitate au mai multe șanse să aibă probleme cu memoria și gândirea.

7) Implică-te în activități de stimulare psihică. Studiile au arătat că persoanele cu niveluri superioare de educație și cele cu locuri de muncă stimulatoare psihic par să aibă un risc mai mic pentru demență. Menținerea activă mental pe parcursul vieții, citind, dansând, hobby-uri sau jucând jocuri de masă sau instrumente muzicale, de asemenea, poate stimula funcția cognitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel