7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. Criza climatică, cea mai mare amenințare pentru sănătate a umanității

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății - Foto: Pexels
Azi, 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății. Care e sloganul acestui an și ce mesaj a transmis premierul Nicolae Ciucă.

”Sănătatea reprezintă un factor major pentru starea de bine a fiecăruia dintre noi, dar și un indicator important al capacității de dezvoltare a societății în care trăim. Acest lucru s-a văzut în cei peste 2 ani de pandemie, în care oamenii din întreaga lume au avut de suferit din cauza unui virus care a curmat milioane de vieți, total imprevizibil și care a generat nu doar o criză sanitară mondială, ci și o criză economică, ale cărei efecte vor fi resimțite mult timp de acum înainte.

Pandemia pare acum să se apropie de sfârșit și, potrivit celui mai probabil scenariu avansat de Organizația Mondială a Sănătății, severitatea COVID-19 se va diminua în timp. A fost o perioadă foarte dificilă, în care medicii și întreg personalul sanitar, alături de alte categorii profesionale, s-au implicat, de multe ori până la epuizare, pentru sănătatea fiecărui pacient și pentru sănătatea publică. Eforturile lor au contribuit în foarte mare măsură la depășirea celor 5 valuri pandemice de până acum și le mulțumesc tuturor pentru aceasta.

Ceea ce consider foarte important pentru perioada următoare este să adaptăm permanent sistemul de sănătate la nevoile pacienților și la cele mai noi standarde în materie de terapie și de siguranță, obiective pe care Guvernul le are în atenție inclusiv prin Programul de Guvernare și prin jaloanele și țintele pe care România și le-a propus în cadrul Componentei Sănătate a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ne vom asigura că investițiile în infrastructura spitalicească, în logistica medicală necesară și în pregătirea de specialitate a resursei umane din sistemul de sănătate se vor materializa la termenele pe care ni le-am asumat, pentru că sănătatea românilor nu poate și nu trebuie să aștepte, este un obiectiv prioritar.

Totodată, trebuie să ținem cont de faptul că problema sănătății de suprapune cu multe alte tematici conexe altor domenii, fapt subliniat de altfel de sloganul ‘Planeta noastră – Sănătatea noastră’, sub care Organizația Mondială a Sănătății a ales să se desfășoare anul acesta evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Sănătății. Grija față de mediu este un element important pentru sănătatea populației și o dovadă de responsabilitate pe care ne-o asumăm prin deciziile la nivelul politicilor pe care Guvernul le promovează, pentru că o criză de mediu poate deveni în orice moment o criză de sănătate.

Perioada de pandemie a schimbat radical percepția românilor față de sănătate, care au început să devină mai atenți la factorii nocivi pentru sănătate, mai receptivi la abordarea unor comportamente și stiluri de viață sănătoase și de prevenție – un semnal important privind prioritățile cetățenilor.

Am încredere în medici și în personalul din sistemul sanitar românesc, care salvează zilnic vieți sau le redau oamenilor sănătatea, că își vor continua cu succes misiunea în slujba vieții și le mulțumesc, încă o dată, pentru aceasta!”, a transmis Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministrul României.

"PLANETA NOASTRĂ- SĂNĂTATEA NOASTRĂ"

 

"In 7 APRILIE, Ministerul Sanatatii, prin Programul National de Evaluare si Promovare a Sanatatii, finanteaza si organizeaza campania  ZIUA NATIONALA A SANATATII,cu sloganul: "PLANETA NOASTRA- SANATATEA NOASTRA", Sa inlaturam poluarea aerului, apei si hranei! Pentru un Viitor Sanatos. Ziua Mondiala a Sanatatii aboordeaza in fiecare an cate un subiect de importanta majora ce afecteaza sanatatea globala. In anul 2022, Ziua Mondiala a Sanatatii este dedicata sanatatii planetei noastre.

OMS estimeaza ca peste 13.000.000 de decese din intreaga lume, in fiecare an, se cauzează unor probleme de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatica, care este cea mai mare amenintare pentru sanatate cu care se confrunta umanitatea. Criza climatica este si o criza de sanatate.

Deciziile noastre politice, sociale si comerciale conduc la criza climatica si de sanatate.Peste 90% dintre oameni respira aer nesanatos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor si deficitul de apa afecteaza sanatatea intregii populatii.Sistemele de producere a alimentelor si bauturile ultraprocesate si nesanatoase conduc la un val de obezitate, crescand cancerul si bolile de inima, generand, in acelasi timp, o treime din emisiile de gaze cu efect de sera. Prin campania ,,Planeta noastra, Sanatatea noastra’’, OMS va indemna guvernele si publicul sa impartaseasca povesti despre pasii pe care ii intreprind pentru a proteja planeta si sanatatea lor si pentru a acorda prioritate societatilor de bunastare.

Grupurile tinta ale campaniei sunt: populatia generala, autoritatile publice, corporatiile, personalul din unitatile sanitare.

Scopul campaniei: informarea cu privire la importanta mediului inconjurator pentru sanatatea oamenilor si actiunile urgente necesare pentru a mentine oamenii si planeta sanatosi.

Obiectivul campaniei este: cresterea nivelului de informare despre actiunile urgente necesare pentru a mentine planeta si oamenii sanatosi si pentru a promova o miscare de creare a societatilor in care economiile se concentreaza asupra sanatatii si bunastarii planetare si umane.

Campania este implementata la nivelul judetului de catre Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii si va include urmatoarele activitati: printarea si diseminarea materialelor de informare in mediile sociale, interventii in mass-media locala, distribuirea in reteaua de asistenta medicala comunitara si catre medicii de familie a materialelor specifice campaniei.

Suportul metodologic al campaniei este asigurat de catre Institutul National de Sanatate Publica", se arată într-un comunicat de presă al Direcției pentru Sănătate Publică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel