6 simptome care-ți arată că ai CATARACTĂ

Ochii pot fi afectați
Cataracta este o opacizare progresivă a lentilei ochiului. Pe o perioadă îndelungată, poate duce la orbire. Iată care sunt simptomele pe care trebuie să fiți atenți:

Cataracta este o opacizare progresivă, nedureroasă, a cristalinului, lentila internă a ochiului. Cataracta blochează lumina, ceea ce face dificilă vederea clară. Este adesea legată de îmbătrânirea, dar uneori se poate dezvolta la persoanele mai tinere

Cum vă afectează cataracta vederea

Într-un ochi normal, lumina intră și trece prin lentilă. Cristalinul focalizează acea lumină într-o imagine clară pe retină, care transmite mesaje prin nervul optic către creier. Dacă obiectivul este tulbure, imaginea pe care o vedeți va fi neclară. Alte afecțiuni ale ochilor, cum ar fi miopia, provoacă și ea vedere neclară, dar cataracta produce unele semne și simptome distinctive. Iată care sunt acestea: 

1) Vedere încețoșată

Vederea încețoșată la orice distanță este cel mai frecvent simptom al cataractei. Vederea poate părea ca fiind prin ceață sau tulbure. În timp, pe măsură ce cataracta se înrăutățește, mai puțină lumină ajunge la retină. Persoanele cu cataractă pot avea dificultăți deosebite în a vedea și a conduce noaptea.

2) Sensibilitatea la lumină - Fotofobie

Un alt simptom timpuriu al cataractei este sensibilitatea la lumină. Este posibil să aveți probleme cu vederea în lumina puternică a soarelui. Luminile de interior care odată nu vă deranjau acum pot părea prea strălucitoare sau par să aibă halouri (par să aibă în jur inele luminoase). Conducerea pe timp de noapte poate deveni o problemă din cauza strălucirii cauzate de luminile stradale și de farurile mașinilor care se apropie.

3) Vedere dublă

Uneori, cataracta poate provoca vederea dublă (cunoscută și sub numele de diplopie) atunci când privești cu un singur ochi. Acest lucru este diferit de vederea dublă care se produce atunci când ochii care nu se aliniază corect, ceea ce ți-ar provoca o vedere dublă atunci când privești împreună prin ambii ochi. La persoanele cu cataractă, imaginile pot apărea duble chiar și cu un singur ochi deschis.

4) Modificări de culoare

Cataracta vă poate afecta vederea culorilor, făcând ca unele nuanțe să pară estompate. Vederea poate căpăta treptat o nuanță maronie sau gălbuie. La început, este posibil să nu observați această decolorare. Dar, în timp, poate face mai dificilă distincția între albastru și violet, spre exemplu.

5) Îmbunătăţire paradoxală a vederii la aproape

Uneori, o cataractă poate îmbunătăți temporar capacitatea unei persoane de a vedea de aproape, deoarece cataracta acționează ca un obiectiv mai puternic.  În acest caz, persoanele care ar putea avea nevoie odată de ochelari de lectură constată că nu mai au nevoie de ei. Pe măsură ce cataracta se înrăutățește, însă, aceasta acuitate dispare și vederea se înrăutățește din nou.

6) Nevoia de a schimba des dioptriile

Persoanele cu cataractă își schimbă relativ frecvent ochelarii sau lentilele de contact. Asta se întâmplă pentru că de fapt cataracta este o boală progresivă, adică se înrăutățește în timp.

Ce cauzează cataracta

Nu se cunoaște cauza exactă a cataractei. În timp ce riscul crește pe măsură ce îmbătrânești, următorii factori pot contribui, de asemenea:

- Diabet
- Fumat
- Consumul excesiv de alcool
- Leziuni oculare
- Utilizarea prelungită a corticosteroizilor
- Expunere prelungită la lumina soarelui sau radiații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel