6 semne CIUDATE care-ți arată că ai o boală cardiovasculară

Există câteva semne mai puțin cunoscute care ne pot da de bănuit că avem o boală cardiovasculară. Spre exemplu, cu cerc gri care se formează în jurul irisului, ca într-o fotografie. Iată care sunt aceste semne neobișnuite și explicația apariției lor: 

Sunt mai multe semne vizibile cu ochiul liber care pot indica faptul că ceva nu este în regulă cu inima, înainte de a suferi o afectare dramatică care pune în pericol viața precum infarctul sau de a se deceda din cauza unui „eveniment cardiovascular".

Unele dintre aceste semne sunt, însă, mai puțin obișnuite:

1. Crestătura de pe ureche

Un astfel de indicator extern este aparția unei crestături în diagonală pe lobul urechii - cunoscut sub numele de „semnul lui Frank”, numită așa după Sanders Frank, un medic american care a descris pentru prima dată acest simptom. 

Studiile au arătat că există o asociere între această crestătură externă vizibilă pe lobul urechii și un risc crescut de ateroscleroză, o boală care face ca placi de lipide să se acumulează în interiorul arterelor și să le îngusteze. Peste 40 de studii au demonstrat, deja, o asociere între această caracteristică a urechii și un risc crescut de ateroscleroză. Nu este clar care este cauza asocierii, dar unii specialiști cred că are legătură cu o origine comună embriologică. Cel mai recent, s-a constatat că aceste crestături sunt, de asemenea, implicate în boala cerebrovasculară - boala vaselor de sânge din creier.

2. Xantoamele

Un alt indicator extern al afecțiunilor cardiace este apariția de zantoame - acele tumori galbene sau roșcate, benigne, care apar pe piele și care conține colesterol - care pot apărea și pe coate, genunchi, fese sau pleoape. Aceste tumor, însine, sunt inofensive, dar xantomoele sunt cel mai frecvent observate la persoanele cu o boală genetică numită hipercolesterolemie familială. Persoanele cu această afecțiune au niveluri excepțional de ridicate de colesterol lipoproteinic cu densitate scăzută - așa-numitul colesterol „rău” LDL. Nivelurile acestui colesterol sunt atât de mari încât el se depune în piele. Din păcate, aceste grăsimi se pot depune, de asemenea, în artere.

3. Unghiile și degete îngroșate

Un fenomen cunoscut sub numele de „digital clubbing", adică îngroșarea exagerată a vârfurilor degetelor cu tot cu unghii (partea de falangă III) poate fi, de asemenea, un semn că ceva nu este în regulă cu inima. Unghiile își schimbă forma, devenind mai groase și mai largi, datorită producerii mai multor țesuturi. Schimbarea este de obicei nedureroasă și se întâmplă la ambele mâini.

Motivul pentru care această schimbare indică probleme cardiace este că sângele oxigenat nu ajunge la degete în mod corespunzător și astfel, celulele produc un „factor" care promovează creșterea, pentru a încerca să remedieze problema.

Această îngroșare a vârfurilor degetelor este cel mai vechi simptom medical cunoscut. A fost descris pentru început de Hippocrate, în secolul al V-lea î.Hr. Din acest motiv, degetele de acest tip sunt uneori cunoscute sub denumirea de degete hipocratice.

4. Inelul gri din jurul irisului

Depunerile de grăsimi pot fi observate și în ochi, unde apar ca un inel gri în jurul exteriorului irisului, partea colorată a ochiului. Acest așa-numit "arcus senilis", începe în partea de sus și de jos a irisului, înainte de a progresa pentru a forma unui inel complet. Dar nu interferează cu vederea.

Aproximativ 45% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani au acest inel gras în jurul irisului, crescând la aproximativ 70% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Prezența acestui inel gras s-a dovedit a fi asociată cu unii dintre factorii de risc pentru boală coronariană.

5. Gingii infectate și lipsa dinților

Starea sănătății orale poate fi, de asemenea, un bun predictor al stării sănătății cardiovasculare. Gura este plină de bacterii, atât bune cât și rele. Bacteriile rele pot intra în fluxul sanguin din gură și pot provoca inflamații în vasele de sânge, care pot duce la boli cardiovasculare.
Mai multe studii au arătat că pierderea dinților și gingiile inflamate (parodontita) sunt markeri ai bolilor de inimă.

6. Buzele albastre

Un alt indicator de sănătate din gură este culoarea buzelor. Buzele sunt de obicei roz-roșii, dar pot avea o culoare albăstruie (cianoză) la persoanele cu probleme cardiace, datorită eșecului sistemului cardiovascular de a furniza sânge oxigenat țesuturilor. Acest simptom, însă, poate fi înșelător, pentru că buze albastre pot să aibă și oamenii care au stat în frig sau au fost la o înălțime mare. În aceste cazuri, buzele albastre sunt probabil cauzate de temperaturile scăzute și de o lipsă temporară de oxigen și se vor reveni la culoarea naturală destul de repede. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel