6 băuturi ce reduc inflamațiile. Una dintre ele are efecte analgezice și anticancerigene

6 bauturi ce reduc inflamatiile. FOTO Pexels @ Timur Weber
6 băuturi ce reduc inflamațiile, sunt accesibile și bune la gust.

Inflamația este răspunsul pe care organismul îl transmite atunci când apare o infecție, o iritație sau o leziune. Astfel, umflarea țesuturilor și creșterea temperaturii sunt eficiente pentru a contracara aceste probleme.

Dacă însă inflamația persistă pe termen lung, poate fi dăunătoare, inflamația cronică fiind asociată cu bolile autoimuna, dar i cu bolile cardiace sau metabolice. Mai mult, inflamația cronică poate să pună în pericol și funcționarea creierului, potrivit unui studiu Harvard.

Natura însă vine în sprijinul nostru, iar printr-un stil de alimentație echilibrat și sănătos putem să depășim aceste provocări.

Iată 6 băuturi cu efect antiinflamator

Sucul de ananas. Unul dintre cele mai cercetate și mai puternice antiinflamatoare este bromelaina, o enzimă care se găsește din abundență în ananas.

O trecere în revistă a studiilor privind bromelaina în revista Foods in 2021 a explorat numeroasele sale posibile efecte terapeutice pentru tratamentul cancerului, arsurilor, bolilor cardiovasculare datorită proprietăților sale anticoagulante, alergiilor, sinuzitei și artritei.

Unul dintre motivele pentru care bromelaina este atât de eficientă este faptul că are o biodisponibilitate ridicată, ceea ce înseamnă că este absorbită rapid de organism și rămâne puternică pentru o perioadă semnificativă de timp.

Studiile au arătat că bromelaina produce atât efecte analgezice, cât și antiinflamatorii la pacienții cu artrită reumatoidă și reduce durerea și inflamația genunchiului la pacienții cu osteoartrită.

Lapte cald cu turmeric.Turmericul este un condiment portocaliu-gălbui care conține un puternic compus antiinflamator numit curcumină, care s-a dovedit că ajută la reducerea riscului multor boli cronice, precum și la ameliorarea durerii inflamatorii cauzate de osteoartrită.

Într-un studiu din 2019 privind eficacitatea turmericului, 139 de pacienți cu osteoartrită de genunchi au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a luat o capsulă de turmeric de trei ori pe zi, în timp ce celălalt grup a luat o tabletă de 50 de miligrame de diclofenac, un medicament antiinflamator nesteroidian, de două ori pe zi.

După 14 și 28 de zile, toți pacienții au fost evaluați în funcție de severitatea durerii. Cercetătorii au constatat că condimentul natural a fost la fel de eficient ca popularul AINS în reducerea durerii și inflamației genunchiului și a dus la mai puține efecte secundare adverse.

Alte studii arată că turmericul este eficient în reducerea inflamației care provoacă colita.

Ceaiul verde. Este una dintre cele mai sănătase băuturi pe care le puteți bea. ”"Ceaiul verde este plin de antioxidanți care luptă împotriva bolilor, precum și de antioxidantul EGCG, despre care cercetările arată că poate îmbunătăți arderea grăsimilor și crește metabolismul”, susține Tammy Lakatos Shames și Lyssie Lakatos, fondatoarele Nutritions Twins, citate de EatThis.

Ceaiul de matcha, noul trend în diete. Băutura verde detoxifiază organismul și previne apariția cancerului

Supa concentrată de pui/vită. Supa obținută din fierberea oaselor și alte țesuturi de pui/vită, folosită ca și supă concentrată pentru mâncare, este un elixir al sănătății tocmai datorită concentrației sale mari minerale nutritive, vitamine șu aminoacizi, care susțin un microbiom intestimal sănătos.

Această supă este bogată în colagen, gelatină, glicină, glutamină și hidroxiprolină, toate acestea având studii clinice care sugerează capacitatea lor de a reduce inflamația, inclusiv cea care cauzează artrita.

Ceaiul de ghimbir. Infuzia de rădăcină proaspătă de ghimbir ajută la reducerea inflamațiilor cronice. Acest condiment gustos este folosit de mii de ani pentru a calma stomacul deranjat și greața și pentru a reduce durerea.

Potrivit Arthritis Foundation, poate fi, de asemenea, o modalitate naturală de a diminua durerile provocate de articulațiile inflamate.

Un studiu al Universității din Miami a comparat efectele extractului de ghimbir cu cele ale unui placebo la 247 de pacienți care sufereau de osteoartrită a genunchiului și a constatat că ghimbirul a redus durerea și rigiditatea cu 40% mai mult decât placebo.

Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii, cercetătorii spun că acesta funcționează și ca analgezic.

Sucul de cireșe amare. Acesta s-a dovedit a fi benefic pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, deoarece studiile indică faptul că poate reduce tensiunea arterială și colesterolul LDL (colesterolul rău).

Vezi și: 13 alimente antiinflamatoare pe care trebuie să le mănânci. Care e considerat Ibuprofen natural

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel