Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
A îmbătrâni este ceva firesc, face parte din cursul vieții, însă a ”îmbătrâni frumos și sănătos” ține de fiecare dintre noi, de importanța pe care o dăm acestui scop.
Astfel, putem să ne bucurăm de bătrânețe fără durerile specifice vârstei, încheieturi, oase sau piele, dar mai ales cu o sănătate a creierului, care să vină la pachet cu înțelepciunea anilor ce îi purtăm.
Declinul neuronal este unul așteptat, ca urmare a înaintării în vârstă, ”pierzi un neuron pe secundă și nu mai apar alte celule nervoase. Avem destule celule nervoase să supraviețuim 300 de ani, așa de bogat e creierul nostru în activitatea celulelor nervoase. Da, dar pierderile pot să fie uneori foarte mari”, afirmă prof. dr. Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, în lucrarea sa ”Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”.
De asemenea, declinul neuronal poate să fie o consecință a accidentului vascular cerebral, când un număr are de celule nervoase dispar, aproape deodată, dar și după traumatismele cranio-cerebrale, precum și a bolilor infecto-contagioase, așa cum este cazul infectării cu COVID-19.
Medicii, dar și experții în nutriție, la unison, susțin că cea mai bună dietă pentru sănătatea creierului, dar și ca stil de viață, nu doar ca regim alimentar, este dieta MIND, care reprezintă o combinație a altor două diete, cea mediteraneană și DASH. Prima este recunoscută pentru beneficiile pe care le are inclusiv asupra diabetului, în timp ce a doua este recomandată pentru tratarea hipertensiunii, care este factor de risc pentru bolile de inimă.
Pe lângă alimentație și afecțiunile menționate, mai sunt și alți factori care pot duce la declinul neuronal, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau somnul insuficient.
Potrivit Institutului Național de Îmbătrânire, există o listă lungă de măsuri pe care le puteți lua pentru a vă îngriji sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrâniți, în funcție de acești factori.
Aceasta include lucruri precum menținerea minții active, supravegherea tensiunii arteriale, menținerea relațiilor sociale, limitarea consumului de alcool și tutun și consumul de alimente bogate în nutrienți.
Mai mult decât atât, nutriționiștii au lansat o rutină a mic-dejunului și a dimineții, pe principiul ”ziua bună se cunoaște de dimineață”, iar urmând-o sunt șanse mari pentru a încetini procesul de îmbătrânire a creierului, notează EatThis.
Hidratează-te
Începeți dimineața cu un pahar de apă. În timpul somnului, organismul își pierde din fluide și electroliți, mai ales dacă dormiți cu gura căscată sau dacă ați avut o cină mai sărată, ați consumat alcool sau ați luat medicamente ce produc deshidratare. Potrivit Frontiers in Molecular Bioscience, deshidratarea poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului în cazul celor care suferă de demență.
Acesta este un motiv suficient pentru a vă asigura că vă mențineți hidratat pe tot parcursul zilei și că beți multe lichide, iar refacerea organismului la prima oră a dimineții este o modalitate ușoară de a începe.
Micul dejun și mișcare
A vă menține activi din punct de vedere fizic este foarte important și pentru sănătatea creierului, nu doar pentru a preveni sedentarismul și obezitatea. Astfel, după masă ușoară, dar bogată în nutrienți, este recomandat să faceți puțină mișcare.
Potrivit Centrului de Control și Prevenție al Bolilor (CDC), mișcarea poate să ajute și cu anxietatea, memoria, dar și cu echilibrul psiho-emoțional.
Un studiu a arătat că în cazul adulților sedentari sau care fac nu fac exerciții fizice în mod regulat, riscul de apariție a demenței este de două ori mai mare decât în cazul celor activi fizic.
Colina, combustibilul creierului
Un mic dejun echilibrat, bogat în nutrienți, minerale și vitamine, este benefic pentru sănătate. Nutriționiștii recomandă ca din meniu să nu lipsească ouăle, o sursă importantă de colină, considerat un combustibil pentru creier.
După masă vă puteți bucura de prezența unui prieten sau a cuiva din familie. De altfel, este cunoscut faptul că socializarea ține declinul neuronal deoparte, însă evitați subiectele care pot crea tensiune și discuții contradictorii.
Tratați-vă cu o cafea
Pe lângă beneficiile pe care le oferă cafeaua, prin susținerea performanței cognitive, reducerea riscului de a face boala Alzheimer și demență, ritualul cafelei poate avea un impact pozitiv asupra voastră. Căci de cele mai multe ori, starea de bine pe care o conferă ”ieșirea la cafea” poate să fie peste alte beneficii susținute de studii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...