4 motive să urinezi sub duş

Duș
Între cei patru pereți ai băii, o persoană poate lăsa tabuurile deoparte și poate face lucruri pe care nu ar îndrăzni să le facă în public. Și, din motive întemeiate, mulți oameni profită de un duș bun pentru a urina. Deși acest obicei nu pare prea îmbietor, este totuși benefic. 

Pe lângă hidratarea organismului, apa are un rol major în buna funcționare a corpului. Unii medici ne îndeamnă să bem apă pe stomacul gol, imediat după trezire, pentru o bună funcționare a organismului. 

Cum produce organismul urină?  

Potrivit lui Arachk de Gorski, specialist în urologie la Spitalul Universitar din Geneva, urina este produsă prin filtrarea sângelui prin rinichi. Rinichii primesc 20% din fluxul de sânge pe minut și reușesc să filtreze zilnic aproape 180 de litri de sânge. Acest sistem de curățare are ca rezultat glomeruli, o rețea de vase de sânge mici (capilare) cunoscută sub numele de smoc, situată la începutul unui nefron în rinichi. Astfel, o parte a constituenților urinei este reabsorbită și reintegrată în sistemul sanguin, în timp ce surplusul este eliminat prin urină.

Ce conține urina? 

Urina este alcătuită din mii de componente precum apă, minerale (sodiu, potasiu, clor, fosfor etc.) și deșeuri organice. De asemenea, conține creatinină, care ajută la evaluarea funcției rinichilor. Dacă nivelul creatininei crește, acesta poate indica o disfuncție a rinichilor. În plus, găsim în urină uree, un deșeu azotat care provine din degradarea proteinelor. Nivelurile anormale de uree pot indica infecții ale tractului urinar. În plus, putem găsi în urină urme de medicamente și hormoni. La femeile care iau contraceptive hormonale, testele de urină pot arăta nivelul hormonilor din urină.

De ce urina este galbenă?

Deși culoarea și mirosul urinei pot varia de la o persoană la alta, culoarea normală a acestui fluid este considerată a fi galben deschis. O modificare a aspectului sau mirosului urinei poate fi un simptom al unei infecții a tractului urinar sau a altor afecțiuni medicale.

De fapt, culoarea galbenă a urinei se datorează bilirubinei, un pigment galben care provine din descompunerea hemoglobinei și a altor proteine. Acest pigment este eliberat de ficat prin căile biliare și colorează scaunul și urina. Astfel, acest pigment trece prin tractul digestiv și o parte din acesta ajunge în flora intestinală, în timp ce o altă parte formează urobilina care colorează urina.

Urina nu trebuie să fie urât mirositoare, roșie, spumoasă sau purulentă. 

Care sunt beneficiile urinării la duș? 

1. Pentru a salva planeta

Din motive ecologice, este mai bine să urinăm la duș pentru a economisi apă. Mai mult, Fundația SOS Mata Atlantica, o organizație braziliană de mediu, a publicat un videoclip care îi invită pe oameni să facă pipi la duș pentru a economisi apă.

2. Pentru o curățare profundă

Pentru femei, urinarea la duș este o modalitate bună de a elimina bacteriile rele care pot pătrunde în vagin. Unele femei tind să se șteargă în mod greșit după ce au mers la toaletă, crescând riscul de a suferi o infecție.

3. Pentru a atenua problemele pielii

Datorită numeroaselor substanțe nutritive și minerale din urină, dacă ai coșuri pe picioare, ele se vor usca. 

4. Pentru ameliorarea infecției cu drojdie vaginală (Candidoza vulvovaginală)

Unele bacterii sau ciuperci trăiesc în mod normal în vaginul unei femei sănătoase. Când există prea multe bacterii, puteți avea arsură și / sau mâncărime vaginale și uneori o scurgere vaginală lipicioasă, albă. Aceasta se numește o infecție cu candidoză vulvovaginală (VVC) sau „infecție cu drojdie”, conform Medscape (link direct sursa informației).

Deși niciun studiu științific nu o dovedește, adepții urinoterapiei precum  Madonna  consideră că urina conține substanțe active capabile să trateze anumite infecții.

Pe platoul „Late Show with David Letterman”, Madonna a dezvăluit această tehnică surprinzătoare pe care a folosit-o împotriva ciupercilor și a infecțiilor cu drojdie vaginală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel