4 mituri despre ALZHEIMER pe care trebuie să le uiți! Adevărul despre cauze, simptome, diagnostic și tratament

Creier. Foto: Pexels
Se spun multe lucruri despre boala Alzheimer: că ar fi strict genetică, că nu poate fi diagnosticată sau că medicamentele nu funcționează, spre exemplu. Dar nu  toate sunt adevărate. Iată cele mai vehiculate mituri și cât de neadevărate sunt ele: 

Boala Alzheimer este o tulburare neurologică progresivă care provoacă micșorarea (atrofia) creierului și moartea celulelor creierului. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență – un declin continuu al gândirii, abilităților comportamentale și sociale care afectează capacitatea unei persoane de a funcționa independent.

Simptomele precoce ale bolii includ uitarea de evenimente sau conversații recente. Pe măsură ce boala progresează, o persoană cu boala Alzheimer va dezvolta tulburări severe de memorie și își va pierde capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. Li se adaugă pierderea concentrării, probleme de limbaj, confuzie despre timp și loc, judecata afectată,  mișcare și coordonare afectate, schimbări de dispoziție și comportament, apatie și depresie.

Citește și: Primul semn al demenței: poate apărea cu mult timp înainte. NU-L IGNORA!

Alzheimer în 2021

2021 a fost un an major în domeniul bolii Alzheimer (AD), cu mai multe terapii promițătoare mergând mai departe și cu primul nou medicament aprobat FDA după aproape 2 decenii.  Mai exact, în octombrie 2021 FDA a acordat unui anticorp antiamiloid-ß (Aß), denumit gantenerumab (link direct sursa informației), produs de Genentech/Roche, titlul de terapie inovatoare pentru tratamentul persoanelor cu boala Alzheimer. Este primul medicament subcutanat pentru tratamentul pacienților cu această boală, o realizare de reper pentru domeniu.

Ca să înțelegeți ce victorie este aceasta, vă spunem că rată de eșec în dezvoltarea clinică pentru Alzheimer este de peste 90%.

Mituri despre Alzheimer

Oamenii de știință nu știu încă pe deplin ce provoacă boala Alzheimer la majoritatea oamenilor. Cauzele includ, probabil, o combinație de modificări ale creierului legate de vârstă, împreună cu factori genetici, de mediu și de stil de viață. Dar sunt câteva mituri la care trebuie să renunțăm. Mai exact: 

1) MIT: Alzheimer este o boală genetică 

Boala Alzheimer NU este o boală genetică exclusiv. Adevărul este că moștenirea genetică, de una singură, nu este responsabilă pentru majoritatea cazurilor. Trebuie să fie implicați și alți factori, incusiv cei de mediu. Aceasta înseamnă că există agenți care odată identificați pot fi controlați.

Citește și: Poluarea aerului, factor de risc pentru boala Alzheimer. STUDIU
Citește și: Cauza bolii Alzheimer, descoperită de cercetători: ar putea fi baza unor noi tratamente
Citește și: Somnul puțin și de proastă calitate, factor de risc MAJOR pentru boala Alzheimer

2) MIT: Alzheimer nu se poate diagnostica decât târziu

Boala Alzheimer SE POATE diagnostica precoce: Medicii au acum teste și instrumente care pot fi sigure până la 90% pentru diagnosticarea bolii Alzheimer. Iar noile instrumente de diagnosticare fac din detectarea mai devreme o realitate practică.

3) MIT: Nu există medicamente pentru boală

Ba există și funcționează, dar nu așa cum ne-am dori noi. Adică niciun medicament nu poate inversa boala Alzheimer, dar noile medicamente și terapii combinate pot încetini progresul major acesteia. Și noi studii arată că unele medicamente dedicate altor boli cronice care apar dup 60 de ani au efect protector. Și noi medicamente sunt în dezvoltare. 

Citește și: Progresia demenței, oprită cu un spray nazal cu o combinație de rifampicină și resveratrol. STUDIU

4) MIT: Boala nu poate fi prevenită

EXISTA modalități de a preveni și de a întârzia declanșarea bolii Alzheimer. Noi cercetări despre dietă, exerciții fizice, stil de viață și medicamente arată că este posibil să vă reduceți riscul – dramatic chiar – și permanent.

Citește și: Ce alimente reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici. STUDIU

Citește și: Alte 4 mituri greșite despre Alzheimer. Adevărul dovedit științific

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel