22 septembrie, Ziua Mondială LMC: 1.600 de români au Leucemie Mieloidă Cronică
22 sep 2021, 12:57

Sânge  FOTO: pixabay
În fiecare an, în data de 22 septembrie, comunitatea globală a pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică (LMC) marchează Ziua Mondială LMC - o inițiativă a organizațiilor de pacienți din întreaga lume lansată în 2008, care-și propune transmiterea de mesaje de solidaritate celor afectați de această boală, în speranța îmbunătățirii accesului la diagnostic și tratament.

Leucemia Mieloidă Cronică este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Acum mai mulți ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Astăzi, dacă pacienții sunt diagnosticați la timp și tratați corect, aceștia pot avea o speranță de viață similară cu a populației generale.

De ce este nevoie de o Zi Mondială LMC

În fiecare an, pe 22 septembrie, pacienții cu leucemie mieloidă cronică (LMC) din întreaga lume se reunesc pentru a sensibiliza publicul larg, decidenții și profesioniștii din domeniul medical cu privire la nevoile acestora. Din nefericire, există încă o lipsă gravă de acces la tratamentele standard și la instrumentele de monitorizare pentru pacienții cu LMC în multe țări din întreaga lume.

Despre LMC:

- Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă mutația genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge;

- În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu LMC în tratament;

- De câțiva ani, nu mai există liste de așteptare pentru tratament;

- LMC reprezintă aproximativ 20% din leucemiile la adulți;

- Incidenţa este de 1,6 cazuri noi/an la 100.000 adulţi, LMC fiind considerată boală rară;

- Vârsta medie la diagnosticare este de 53 ani.

„Septembrie este luna conștientizării cancerului de sânge, iar Takeda dorește să marcheze această perioadă prin implicarea activă în mai multe activități și evenimente în acest sens. Inclusiv la nivel intern, desfășurăm o campanie prin care angajații Takeda poartă în fiecare miercuri din septembrie haine sau însemne de culoare roșie. În cadrul acestei luni, ziua de 22 este dedicată Leucemiei Mieloide Cronice, una dintre bolile rare pentru care Takeda depune eforturi considerabile în ceea ce privește conștientizarea și informarea. De asemenea, suntem alături de comunitatea pacienților pe perioada acestei luni dedicate patologiilor sângelui”, a afirmat Cristina Barbu, Country Head Takeda România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?