14 boli grave care se pot ascunde în spatele unei mâncărimi care nu mai trece: simptom ciudat

Mâncărimi care parcă nu mai trec. Foto: Kristina Nor, de la Pexels
Ai o mâncărime care parcă nu mai trece orice ai face? Ea poate fi simptom al unor boli grave. Iată care: 

Sunt numeroase motive pentru care te-ai putea trezi cu mâncărimi care parcă nu mai trec. De regulă, mușcăturile de insecte sunt de vină, dar și acestea care pot transmite boli periculoase. Dar la cauze se pot adăuga și iritații provocate de varii lucruri din viața de zi cu zi, gen alergii la detergentul de rufe spre exemplu sau la cel de spălat vase. Apoi, este posibil să aveți o erupție cutanată din cauza unor medicamente precum antibioticele, antifungicele, medicamentele anti malarie și cele calmantele narcotice, cum ar fi opioidele. Nu în ultimul rând, femeile însărcinate se pot trezi cu mâncărimi supărătoare din cauza faptului că organismul trimite mai mult sânge către piele și o întinde peste burta crescândă. La gravide, dacă mâncărimea e prea puternică, mai ales pe mâini sau picioare, ar putea fi vorba de o afecțiune mai gravă, numită colestază, care este cauzată de acumularea de săruri biliare din ficat, așa că ele ar trebui să consulte un medic. Dar sunt și alte boli care au ca simptom mâncărimea. Iată câteva dintre ele: 

1) Hipotiroida

Tiroida este o glandă sub formă de fluture, situată la baza gâtului, care produce un hormon care ajută organismul să stocheze și să ardă energia. Dacă nu produce suficient – adică ai hipotiroidă - ai putea să te simți obosit, slăbit, amețit și cu mintea încețoșată. Ați putea, de asemenea, să te trezești cu pielea uscată și cu o mâncărime supărătoare. Aceste efecte sunt mai frecvente la femei, care ar putea să aibă probleme și cu menstruația sau infertilitatea. 

2) Diabet

Problemele de piele pot fi, în unele cazuri, primul simptom al diabetului. Dacă aveți mâncărime supărătoare, ar putea fi vorba și de infecție fungică sau de piele uscată, printre altele. Atunci când circulația este problema, picioarele pot fi cele mai afectate.

Citește și: Mâncărimile de piele, cauzele greu de depistat pentru care pot să apară

3) Policitemia vera 

Policitemia vera este o boală rară a celulelor care produc celulelor sangvine din măduva osoasă. Odată declanșată, rezultă o creștere cronică a numărului de globule roșii (eritrocite), iar asta duce la scăderea fluidității sângelui. Tulburările circulatorii precum tromboza și embolia sunt consecințe posibile ale bolii Policitemia vera. Iar mâncărimea este rar un simptom al aceste boli, mai ales dacă senzația apare după o baie caldă sau un duș. 

4) Cancerul pancreatic

De asemenea, cancerul pancreatic poate da mâncărime dacă o tumoră blochează conductele biliare și provoacă o acumulare de bilă, care apoi se scurge în piele. De asemenea, pi pielea roșiatică și care manifestă mâncărime poate fi un semn de limfom.

5) Tratamentele pentru cancer

Pielea uscată și cu mâncărime poate fi rezultatul chimioterapiei, radiațiilor, terapiei targetate și a transplanturilor de celule stem, toate tratamente pentru cancer. În astfel de cazuri, trebuie să evitați iritațiile făcând baie cu apă călduță, nu caldă și dacă vă hidratați pielea cu creme după ce vă spălați. 

6) Tumorile craniene sau la măduva spinării

Orice crește pe sau în apropierea măduvei spinării sau a creierului poate avea ca efect apariția mâncărimii neuropatice, dacă partea afectată a sistemului nervos central transmite semnale greșite. 

7) Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC-ul) întrerupe alimentarea cu sânge în partea de creier în care se produce. Gâtul, maxilarul sau urechea s-ar putea să vă mănânce dacă respectivul AVC afectează nervii cranieni din apropierea creierului și măduvei spinării. Și vătămarea anumitor țesuturi cerebrale poate provoca mâncărime prin nervul trigemen, care se află în față. Acest fel de afectare îi poate face pe unii pacienți să se scarpine până fac răni în jurul nasului și pe obraz.

8) Zona Zoster

Este o boală care se poate declanșa dacă ați avut varicelă, dar se crde și că poate fi provocată de stres prelungit. Împreună cu o erupție dureroasă și cu bășici, virusul care provoacă apariția bolii  Zona Zoster ucide uneori anumite celule dintr-o parte a creierului. Acest lucru poate duce la apariția durerii și mâncărimii, la câteva luni după ce erupția a dispărut. Mâncărimea apare la aproximativ jumătate dintre persoanele care au Zona Zoster, deși este mai frecventă la cei cu erupții pe față și gât.

9) Scleroza multiplă

Este o boală neurologică degenerativă care lezează lent și iremediabil sistemul nervos. Ea poate provoca apariția bruscă de dureri, arsuri sau mâncărime oriunde pe corp. Boala poate afecta, de asemenea, nervii cranieni sau țesutul cerebral, care, la rândul lor, provoca senzații de mâncărime pe față, gât, maxilar sau la nivelul urechilor.

10) Un nerv atins

Poți să-ți lezezi un nerv când cazi sau ai un accident, dar și dacă repeți o mișcare prea mult, cum e tastarea, iar asta poate provoca brusc apariția unei mâncărimi, fără a avea o erupție cutanată. De asemenea, o infecție poate duce la umflături care apasă pe un nerv. Uneori, se remediază dacă te odihnești, iei medicamente antiinflamatoare sau faci terapie fizică, dar este posibil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală dacă nervul este serios afectat.

11) Deficiența de fier

Deficiența de fier provoacă anemie, ceea ce înseamnă că nu aveți suficiente globule roșii în sânge. Acest lucru vă face să vă simțiți obosit, slăbit și cu respirație sacadată, iar pielea devine palidă și vă mănâncă. Sunt alimente bogate în fier care pot ajuta, precum carnea roșie, ficatul de vită, stridiile și ciocolata neagră. 

12) Dializa

Dializa este un proces de curățare a sângelui care poate provoca mâncărime fără o localizare anume. Prea multă sau prea puțină dializă ar putea afecta echilibrul din sânge. 

13) Sindromul picioarelor neliniștite

Persoanele cu acest sindrom se simt ca și acum ar avea sub piele o lighioană care se târăște, cu durere, furnicături sau mâncărime. De aceea își mișcă picioarele, mai ales dacă au stat nemișcate un timp. 

14) Anxietatea, stresul și depresia

Anxietatea, stresul și depresia pot provoca mâncărimi fără o localizare anume pe piele. De asemenea, și tulburarea obsesiv-compulsivă, care te face să te speli frecvent pe mâini sau pe corp, pentru că poate să se usuce, să deterioreze și să irite pielea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel