13 cele mai rare și ciudate fobii. Știai că există frica de muncă? Sau chiar frica de a te spăla și de a deschide ochii

Fobie - Foto: Freepik @user16679917
O fobie este o teamă persistentă, intensă și irațională față de un obiect, situație sau activitate specifică.

Persoanele cu fobii experimentează o anxietate puternică și evită în mod activ obiectul sau situația care provoacă teama lor. 

În timp ce fobiile pot veni într-o varietate de tipuri diferite, nu exista nici o îndoială că ele pot avea un impact serios asupra vieții persoanelor afectate de ele.

Pentru a fi diagnosticat cu o fobie specifică, o persoană trebuie:

Să experimenteze o frică severă sau anxietate cu privire la obiect sau situație

Să aveți un răspuns imediat la frică

Frica trebuie să fie excesivă și disproporționată față de riscul real

Frica trebuie să provoace suferință și deficiențe în funcționare

Fobiile specifice se încadrează de obicei într-una din cele patru categorii diferite. 

Aceste categorii sunt temerile legate de animale, mediul natural, probleme medicale sau tratamente și situații specifice.

Arachibutirofobia – teama de a avea unt de arahide lipit de cerul gurii

Este o fobie rară care implică teama de a se lipi untul de arahide pe cerul gurii. Această teamă poate avea o serie de cauze, inclusiv o teamă mai generală de sufocare sau experiențe traumatice care implică o alergie la arahide, potrivit verywellmind.com

Emetofobia – teama de vărsături

Este o fobie specifică care implică teama intensă și persistentă de vărsături.

Simptomele afecțiunii pot include anxietate care provoacă sentimente de greață și stomac deranjat. Aceste simptome fizice dureroase agravează anxietatea legată de vărsături, ducând la un ciclu de auto-perpetuare.

Alektrofobia - teama de găini 

Persoanele care suferă de alektrofobie pot experimenta anxietate severă în prezența găinilor sau chiar atunci când se gândesc la ele. Această fobie poate fi declanșată de diverse aspecte legate de găini, cum ar fi sunetele pe care le fac, aspectul lor sau comportamentul lor.

Nomofobia – teama de a rămâne fără telefonul mobil

Persoanele care suferă de nomofobie se confruntă cu o anxietate excesivă din cauza faptului că nu au telefonul la ele, că bateria este descărcată sau că telefonul este scos din uz. 

Spectrofobia - teama de oglinzi

Este o fobie rară care determină oamenii să experimenteze frica ca răspuns la oglinzi sau la ceea ce se reflectă într-o oglindă. S-ar putea să se teamă să se vadă pe ei înșiși sau alte persoane sau obiecte reflectate într-o suprafață oglindă.  Cercetările sugerează că persoanele cu depresie sau schizofrenie sunt mai susceptibile de a percepe distorsiuni atunci când se uită la reflecția lor într-o oglindă.

Decidofobia - teama de a lua decizii

Este o frică intensă și paralizantă de a lua orice decizie, de la alegeri mici de zi cu zi până la decizii de viață mai mari.

Simptomele acestei fobii includ amânarea deciziilor din teama de a face alegerea greșită, senzația de panică atunci când se iau decizii și dependența de alții pentru a face alegeri.

Fobofobia - teama de fobii 

Una dintre cele mai puțin frecvente fobii implică o teamă severă de fobii. Persoanele care au alte tulburari de anxietate sau alte tipuri de fobii specifice pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta acest tip de fobie.

Xantofobia – frica de culoarea galbenă

Persoanele cu această fobie rară se tem de obicei și de orice obiect galben, cum ar fi autobuzele școlare, semnele galbene și florile. Persoanele cu xantofobie pot evita culoarea galbenă cu orice preț și chiar pot considera că alimentele galbene sunt stresante.

Hippopotomonstrosesquipedaliofobia – teama de cuvinte lungi

Un alt nume pentru această fobie este sesquipedalofobia. Se crede că fobia față de cuvintele lungi se dezvoltă din cauza faptului că te simți jenat de pronunțarea incorectă a cuvintelor lungi. 

Globofobia – frica de baloane

Nivelul de teamă variază de la o persoană la alta și poate varia de la evitarea apropierii de baloane până la evitarea totală a locurilor cu baloane. La unele persoane, teama este atât de mare încât chiar și vederea unui balon la televizor declanșează o anxietate intensă.

Ablutophobia - teama de a te spăla sau de a face baie. 

Persoanele cu această fobie pot evita activ igiena personală, experimentând anxietate intensă legată de contactul cu apă sau substanțele de curățare.  Această fobie apare cel mai adesea la copii și se rezolvă odată cu vârsta, dar poate fi prezentă și la adulți.

Optofobia – teama de a deschide ochii

Această teamă poate fi extrem de deprimant, deoarece este greu pentru o persoană să desfășoare activitățile zilnice fără să deschidă ochii. Persoanele cu optofobie pot prefera să stea în interior sau în zone slab luminate.

Ergofobia – teama de muncă

Persoanele care suferă de ergofobie pot experimenta anxietate intensă sau chiar panică la ideea de a munci sau de a îndeplini responsabilitățile.

Ergofobia poate afecta negativ viața profesională și personală a unei persoane, împiedicându-i să își desfășoare activitatea, potrivit therecoveryvillage.com

Acestea sunt doar câteva exemple și există o gamă largă de fobii, inclusiv unele foarte rare și inedite. Este important să subliniem că fobiile pot varia semnificativ de la o persoană la alta și că fiecare individ poate avea propriile sale temeri unice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel