Palpitațiile inimii, adesea...
Scorțișoara este un condiment delicios, cu o aromă dulce și inconfundabilă, care este apreciat și pentru proprietățile sale medicinale.
Scorțișoara are un conținut bogat de cinamaldehidă, care îi conferă acesteia efectele atât de benefice asupra sănătății și metabolismului și ajută la prevenirea diabetului, prin reglarea nivelului glicemiei.
Scorțișoara este bogată în antioxidanți puternici, precum polifenolii. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara s-a situat pe primul loc, depășind chiar "superalimente" precum usturoiul și oregano.
Inflamația care apare în corp este deosebit de importantă, aceasta ajută organismul să lupte contra infecțiilor din corp și repara țesutul deteriorat. În același timp însă, inflamația poate deveni o problemă atunci când se manifestă pe termen lung (este cronică) și este direcționată contra propriile țesuturi ale corpului. Scorțișoara poate ajuta în acest sens.
Scorțișoara este asociată cu un risc redus de boli cardiace. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra indicatorilor din sânge. Administrarea acesteia reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL rămâne stabil.
Scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon atât de important să-și îndeplinească sarcina în corp. Ajutând insulina să-și îndeplinească sarcina în corp, scorțișoară poate reduce nivelul de zahăr din sânge.
În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoară poate reduce nivelul de zahăr din sânge prin câteva mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că scorțișoara reduce cantitatea de glucoză care intră în sânge după mese. Acest lucru este posibil prin interacționarea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc descompunerea carbohidraților în tractul digestiv. În al doilea rând, un compus al scorțișoarei poate acționa asupra celulelor mimând insulina. Acest lucru îmbunătățește în mare măsură asimilarea glucozei de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina.
Într-un studiu care a analizat șoareci cu Parkinson, scorțișoara a ajutat la protejarea neuronilor, normalizarea nivelului neurotransmițătorilor și îmbunătățirea funcționarii motorii. Aceste efecte vor trebui studiate și pe oameni.
Scorțișoara a fost îndelung studiată pentru potențiala sa utilizare în prevenirea și tratarea cancerului. Dovezile, deși limitate la experimente făcute în eprubetă și pe animale, sugerează că extractul de scorțișoară poate proteja împotriva cancerului. Acesta acționează reducând creșterea celulelor canceroase și formarea vaselor de sânge la nivelul tumorilor și pare să fie toxică pentru celulele canceroase, ducând la moartea celulelor.
Cinamaldehida, principala substanță activă din compoziția scorțișoarei, poate combate diverse tipuri de infecție. Uleiul de scorțișoară s-a dovedit a fi eficient în tratarea infecțiilor tractului respirator cauzat de ciuperci.
Extractul de scorțișoară din varietățile Cassia este considerat benefic în combaterea virusului HIV-1. Un studiu de laborator care a analizat celulele infectate cu virus HIV a descoperit că scorțișoara a oferit tratamentul cel mai eficient dintre cele 69 de plante medicinale studiate.
Vezi și: 5 alimente care combat inflamația
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...