Zilele reci de toamnă afectează inima. Studiile o demonstrează

Vântul tăios de toamnă și temperaturile scăzute te pot face mai vulnerabil la probleme cardiace, arată un nou studiu.  

Cercetătorii au descoperit o creștere a atacurilor de inimă la temperaturi joase, vânt puternic, lipsa luminii soarelui și presiune atmosferică scăzută, a declarat dr. David Erlinge, șeful cardiologiei la Universitatea Lund din Suedia.

Studiul a implicat mai mult de 274.000 de suedezi care au suferit atacuri de cord între 1998 și 2013. Cercetătorii au analizat vremea în ziua fiecărui atac de cord, pentru a vedea dacă anumite condiții par a face oamenii mai predispuși la probleme cardiace.

Care sunt principalii factori

Temperatura aerului a avut cel mai profund efect asupra riscului de atac de cord, riscul fiind mai mare atunci când temperatura a scăzut sub 0 grade Celsius.

"Creșterea observată a riscului de atac de cord ar putea fi cauzată de efectul meteorologic asupra sistemului circulator", a explicat Erlinge.

"Stim că frigul și vântul determină corpul să contracteze vasele de sânge, pentru a păstra temperatura și energia", a spus Erlinge. Acest lucru face ca inima să pompeze mai mult sânge, pentru o rezistență mai mare, ceea ce poate declanșa un atac de cord.

Cu toate acestea, studiul nu poate dovedi o relație cauză-efect, iar dr. Usman Baber, profesor asistent de cardiologie la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York, a remarcat că mulți alți factori pot juca un rol foarte important, cum ar fi comportamentul pacientului care variază în funcție de vreme.

Când se schimbă vremea, oamenii se pot comporta diferit

"Când se schimbă vremea, oamenii se pot comporta diferit", a continuat Baber. "Poate că sunt mai stresați, stresul joacă un rol major în riscul de atac de cord. Poate că oamenii nu iau medicamente la fel de frecvent".

Activitatea fizică redusă, schimbările dietetice și depresia sunt alți factori de comportament care ar putea influența riscul atacului de cord sezonier, au adăugat cercetătorii.

Oamenii, de asemenea, ar putea fi mai predispuși la infecții respiratorii și gripă în timpul acestui sezon, iar aceste afecțiuni sunt cunoscute ca factori de risc pentru atac de cord. De exemplu, s-a demonstrat că o infecție respiratorie poate provoca o creștere de șase ori a riscului de atac de cord, au remarcat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel