Zgomotul cauzat de trafic ar crește riscul de Alzheimer

Poluarea și zgomotul datorate traficului intens, extrem de periculoase. Foto. Pixabay
Un studiu danez susține că există o conexiune între zgomotul cauzat de trafic și riscul de a dezvolta diverse forme de demență.  

O cercetare daneză recentă susține că expunerea la zgomotul din trafic are ca rezultat un risc mai mare de a dezvolta diferite forme de demență, în special Alzheimer. Alte studii au subliniat anterior acestei cercetări asocierea dintre poluarea fonică și diferite condiții de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile coronariene.

Zgomotul din transport este cel de-al doilea cel mai grav factor de risc pentru sănătatea publică din Europa, după poluarea aerului. Aproximativ 20% dintre oamenii din Europa sunt expuși la zgomotul transportului peste nivelul recomandat de 55 decibeli. Expunerea la acest nivel de zgomot în timpul nopții este deosebit de îngrijorătoare, deoarece somnul este o perioadă critică pentru refacerea mentală și cognitivă.

Studiile experimentale sugerează că somnul fragmentat rezultat din perturbarea zgomotului este asociat cu stres oxidativ crescut, modificări ale sistemului imunitar și inflamație sistemică crescută. O analiză suplimentară a datelor studiului a constatat că zgomotul provenit din traficul rutier și căile ferate este asociat cu un risc mai mare de apariție a tuturor formelor de demență, în special a bolii Alzheimer.

Mai multe studii pe animale indică faptul că expunerea continuă la zgomot activează formarea de gene cheie care pot duce la modificări neuropatologice legate de boala Alzheimer la hipocampusul șoarecilor.

Cercetătorii danezi susțin că sunt necesare studii viitoare pentru a extinde cunoștințele la nivel mondial cu privire la efectele nocive asupra sănătății și costurile asistenței medicale atribuite poluării fonice, potrivit Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel