Yoga, posibil leac pentru anxietate. Dovezi științifice

Yoga, aliat contra anxietății
Un nou studiu arată că yoga îmbunătățește simptomele tulburării de anxietate generalizată, ceea ce sugerează că popularul sport poate fi utilă în tratarea anxietății la unii oameni.

Yoga îmbunătățește simptomele tulburării de anxietate generalizată, o afecțiune caracterizată de nervozitate cronică și îngrijorare, ceea ce sugerează că popularul sport poate fi de ajutor în tratarea anxietății la unele persoane.

Condus de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine, noul studiu (link direct studiu) care a fost publicat în JAMA Psychiatry, a constatat că yoga a fost semnificativ mai eficientă pentru tulburarea de anxietate generalizată decât educația standard în managementul stresului, dar nu este la fel de eficientă ca terapia cognitivă comportamentală (CBT), forma standard de aur care ajută pacienții să identifice gândirea negativă pentru a avea răspunsuri mai bune la provocări.

„Tulburarea de anxietate generalizată este o afecțiune foarte obișnuită, totuși mulți nu sunt dispuși sau nu pot accesa tratamente bazate pe dovezi”, spune autorul principal al studiului, dr Naomi M. Simon, profesor la Departamentul de Psihiatrie din NYU Langone Health. 

„Rezultatele noastre demonstrează că yoga, care este sigură și disponibilă pe scară largă, poate îmbunătăți simptomele pentru unele persoane cu această tulburare și ar putea fi un instrument valoros într-un plan de tratament general”, a continuat aceasta. 

Efectele ar putea să nu dureze

Pentru studiul, publicat online 12 august în JAMA Psychiatry, 226 de bărbați și femei cu tulburare de anxietate generalizată au fost repartizați la întâmplare la trei grupuri - fie CBT, yoga Kundalini, fie educație pentru managementul stresului, o tehnică de control standardizată.

După trei luni, atât grupul CBT cât și yoga s-au dovedit a fi semnificativ mai eficiente pentru anxietate decât managementul stresului. Mai exact, 54% dintre cei care au practicat yoga au îndeplinit criterii de răspuns pentru simptome îmbunătățite în mod semnificativ, comparativ cu 33% din grupul de educație la stres. Dintre cei tratați cu CBT, 71% au îndeplinit aceste criterii de ameliorare a simptomelor.

Cu toate acestea, la monitorizarea de șase luni, răspunsul dni grupul CBT a rămas semnificativ mai bun decât educația la stres (terapia de control), în timp ce yoga nu a mai fost „semnificativ mai bună”, ceea ce sugerează că CBT poate avea efecte mai puternice, de durată mai lungă, de reducere a anxietății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel