Victorie în lumea medicală! Prima naștere după un transplant de uter
17 feb, 12:35

Un copil s-a născut în Franţa în urma unui transplant de uter de care a beneficiat mama sa, o premieră în această ţară, a anunţat, miercuri, 17 februarie, pentru AFP Spitalul Foch din Suresnes.

Bebeluşul, o fetiţă cu greutatea de 1,845 kg, s-a născut vineri, 12 februarie.

"Mama şi copilul sunt bine", a declarat pentru AFP profesor Jean-Marc Ayoubi, directorul departamentului de obstetrică-ginecologie şi medicină reproductivă la Spitalul Foch din apropiere de Paris, a cărui echipă a făcut posibilă această premieră în Franţa.

Primul transplant de uter realizat în Franţa

 

Mama, Deborah, în vârstă de 36 de ani, a beneficiat în martie 2019 de primul transplant de uter realizat în Franţa, efectuat de aceeaşi echipă. Uterul provenea de la o donatoare vie, care era de fapt mama sa, în vârstă de 57 de ani.

Născută fără uter, pacienta care a beneficiat de transplant suferă de sindromul Rokitansky (MRKH), care afectează una din 4.500 de femei la naştere.

Această sarcină oferă o speranţă pacientelor născute fără uter sau celor cărora a trebuit să le fie îndepărtat acest organ. Reprezintă o alternativă experimentală la maternitatea de substituţie gestaţională, interzisă în Franţa, sau la adopţie.

Prima naştere din lume după un transplant de uter a avut loc în Suedia, în 2014. Naşterea, survenită la un an de la transplant, a fost anunţată în prestigioasa revistă medicală The Lancet de echipa condusă de profesorul Mats Brännström de la Universitatea din Göteborg. Donatoarea vie avea 61 de ani, notează Agerpres. 

Ştiri Recomandate

Platforma de programare la vaccinare a fost optimizată: sunt disponibile informații suplimentare
Vopseaua de ouă conține și mai multe chimicale. Studiu ANPC
Horoscop. Zodia care va primi vești bune și se va adapta oricărei situații
Elimină petele arse de pe fierul de călcat cu paracetamol
Angela Merkel se va vaccina mâine cu AstraZeneca
BUSPIRONUM - prospect
CHLORQUINALDOLUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri