Variola maimuței, boala virală rară, a reapărut în Europa. Dorobăț, despre simptome și transmitere: Duce la surprize

variola maimutei - FOTO: Pexels@Oleksandr_Pidvalnyi@Edward_Jenner
EXCLUSIV
Variola maimuței este o boală infecțioasă rară care a apărut pe continentul european, în Marea Britanie. Se presupune că persoana a călătorit în Africa de Sud.

Variola este o boală eradicată încă din anul 1977, datorită vaccinului. O persoană din Marea Britanie a fost diagnosticată, însă, cu o formă rară a virusului denumit variola maimuței. Autoritățile sanitare au anunțat că există o legătură cu călătoriile în Africa de Sud.

Ce este variola maimuței

Am stat de vorbă cu medicul infecționist prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, care ne-a oferit câteva detalii despre ceea ce înseamnă variola maimuței și cum se manifestă.

Variola maimuței este o boală rară cauzată de infecția cu un virus care face parte din aceeași familie virală cu variola.

”Variola este o boală infecțioasă care a fost eradicată, pentru că s-a vaccinat la nivel global și atunci a fost eradicată. Ca urmare, transmiterea ei la om este rară.

Să vedem ce se va întâmpla și dacă se va transmite de la om la om. Virusul se transmite pe cale aerogenă și prin contact cu mâini murdare puse în zona nasului. Simptomele sunt respiratorii.

Variola era, la om, o boală extrem de gravă, variola maimuței face parte din aceeași familie, dar este mai ușoară ca evoluție și, bineînțeles, ca orice trecere în cadrul oricărui agent infecțios, indiferent de ce virus vorbim, trecerea de la persoană la persoană sau de la individ la individ, indiferent că vorbim de om sau animal, este de natură să îi modifice structura.

Orice schimbare de structură poate duce la surprize în ceea ce privește transmiterea”, a declarat pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Vezi și: Dieta cu ZER, "beneficii vizibile": Trei litri pe zi

Cum se transmite variola maimuței

 

Virusul se transmite pe calea aerului, tocmai de aceea este unul contagios. Medicii ne recomandă să păstrăm o igienă corespunzătoare.

”Având în vedere că de regulă este vorba de o transmitere aerogenă și prin contact, trebuie să avem grijă cu tot ceea ce înseamnă măsuri de igienă, măsuri bazale adică spălatul pe mâini cu apă și săpun, a fructelor și a legumelor”, a mai explicat medicul Carmen Dorobăț.

Vezi și: Planta care topește grăsimea și scade colesterolul. E considerată "alimentul viitorului" și e folosită de astronauți

Atenție la călătoriile exotice

 

Medicii ne recomandă să fim prudenți atunci când ne alegem destinații exotice. Este indicat să ne consultăm cu medicii specialiști.

”Persoana respectivă venea dintr-o zonă populată cu maimuțe, deci atenție în momentul în care plecăm în excursii. Trebuie să ne consilieze un medic care ar fi posibilele boli infecțioase cu care ne întâlnim în arealul geografic unde mergem. Atunci știm cum să ne ferim”, a mai subliniat medicul Carmen Dorobăț.

Variola maimuței - Tratament și simptome

 

Simptomele care caracterizează variola sunt cele precum:

- Febră

- Dureri de cap

- Umflături

- Dureri de spate și de mușchi

- Stare generală de oboseală

”Bolile virale nu au agenți antiinfecțioși specifici. Atunci, tratamentul este simptomatic, adică ne adresăm simptomelor”, a mai explicat medicul infecționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel