Varicele, legate de înălțimea pe care o ai. Când crește riscul

Rău de mașină
Înălțimea pe care o ai ar putea fi un bun indicator de risc pentru venele varicoase, varicele bombate și dureroase care se pot dezvolta la nivelul picioarelor și al gleznelor, arată un studiu.

Analiza - cea mai mare a factorilor care determină varicele - a constatat că anumite gene care determină înălțimea unei persoane sunt legate de afecțiune. Aceste noi indicii cu privire la cauza de bază pot ajuta oamenii de știință să găsească modalități de a preveni și de a trata varicele, a spus dr. Nicholas J. Leeper, expert în medicină vasculară și cardiolog la Universitatea Stanford din California și autor principal al raportului.

„(Studiul) este un prim pas important pentru a putea prezice mai bine cine este expus riscului pentru boală (și) care este probabil să aibă complicații pe drum", a spus Leeper.

Varicele afectează aproximativ 30 de milioane de adulți americani și pot provoca umflarea și dureri la nivelul picioarelor. Deși nu sunt considerate întotdeauna grave, varicele pot duce la ulcerații ale pielii, formarea de cheaguri de sânge în vene adânci în interiorul piciorului și alte probleme de sănătate. Tratamentul, care depinde de severitatea afecțiunii, include utilizarea de șosete de compresie, chirurgie cu laser și îndepărtarea venelor.

Pentru studiu, publicat în jurnalul de specialitate Circulation, cercetătorii au analizat datele colectate de-a lungul a aproximativ nouă ani din documentele medicale ale aproape jumătate de milion de bărbați și femei albe, în mare parte, într-un studiu de sănătate pe termen lung din Marea Britanie. Participanții aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani când s-au înscris în studiu și nu aveau istoric de varice la acea vreme.

Riscul crește odată cu înălțimea. Factori genetici

Conform rezultatelor, cu cât ești mai înalt, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta varice. Dar cercetătorii au făcut un pas mai departe și au confirmat constatarea la nivel genetic, descoperind că genele care prezic înălțimea au influențat direct dezvoltarea varicelor. În plus, cercetătorii au observat gene comune legate de varice și tromboza venei profunde, o afecțiune gravă care apare atunci când se formează un cheag de sânge în picior.

Unele dintre celelalte rezultate au fost familiare. De exemplu, concluziile au confirmat că vârsta înaintată, sarcina și obezitatea sunt factori de risc pentru varice. De asemenea, datele au sugerat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a examina o relație între tensiunea arterială și tulburarea venoasă.

Studiul aduce o contribuție importantă la cercetarea varicelor, deoarece sunt puține astfel de lucrări care privesc boala la un grup mare de oameni, a spus dr. Ying-Wei Lum, un chirurg vascular la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore. Rezultatele asupra înălțimii sunt notabile, deoarece studiile anterioare nu au demonstrat că este un factor de risc, a spus el.

Dar „nu puteți schimba înălțimea cuiva", a spus Lum, menționând că, deocamdată, nu este clar care ar fi implicațiile practicii clinice ale studiului pentru prevenirea sau tratarea bolii.

„Din fericire, cea mai mare parte a persoanelor care prezintă vene varicoase nu se află neapărat într-o situație de amenințare a vieții sau a membrelor", a spus Lum, care nu a fost implicat în studiu.

Trebuie găsite alte soluții

Leeper și Lum au spus că sunt necesare studii în rândul tinerilor și a persoanelor din diferite grupuri rasiale și etnice pentru a afla dacă înălțimea poate fi, de asemenea, un factor de risc în aceste populații.

Leeper a spus că studiul aruncă lumină asupra unei afecțiuni prost înțelese, care nu a fost studiată la fel de bine ca bolile arteriale. Dar în ultima decadă s-au făcut mai multe cercetări.

Acest lucru îl ambiționează pe Leeper, care dorește ca pacienții cu varice să aibă mai multe opțiuni decât o intervenție chirurgicală atunci când starea lor devine gravă.

„Varicele nu sunt doar o tulburare cosmetică. Nu sunt doar o pacoste ", a spus el. „Ele sunt foarte răspândite și (tratamentul) este destul de scump. Dar pot fi, de asemenea, asociate cu anumite comorbidități și complicații semnificative", a notat el, pentru AHA News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel