Uzura dinților și obezitatea. Legătura dintre cele două cu băuturile îndulcite cu zahăr

Medicină dentară
Cercetătorii susțin că a fi supraponderal sau obez duce și la posibile afecțiuni ale dinților.  

Uzura dinților, obezitate. Un studiu susține că băuturile răcoritoare, îndulcite cu zahăr, sunt factorul comun între obezitate și uzura dinților în rândul adulților. Cercetarea celor de la King's College London mai susține că a fi supraponderal sau obez a fost, fără îndoială, asociat cu modul în care lumea are grijă de sănătatea dinților, potrivit news-medical.ro.

Uzura dinților constituie a treia cea mai importantă afecțiune dentară, iar consumul de alimente și băuturi acide este o cauză principală în acest sens. Pacienții obezi au alți factori de risc cum ar fi probabilitatea crescută de boală de reflux gastric (arsuri la stomac), de care s-a ținut cont în această cercetare.

În studiu, ei au observat că un consum crescut de băuturi răcoritoare zaharoase poate fi o cauză principală a eroziunii smalțului și a dentinei la pacienții obezi. Aceștia au creat un eșantion reprezentativ de participanți la sondaj a 3.541 de pacienți din SUA plecând de la datele din Studiul Național de Sănătate și Nutriție Examen 2003-2004. Au măsurat indicele de masă corporală și nivelul de uzură al dinților. Apoi au înregistrat, prin interviuri de 24 de ore, aportul de băuturi acide îndulcite cu zahăr rugând participanții să ofere detalii despre dieta din două zile.

"Este natura acidă a unor băuturi cum ar fi băuturile carbogazoase și sucurile de fructe acide care duc la uzura dinților", consideră autorul principal al studiului, dr Saoirse O'Toole de la King's College London. Cercetările anterioare ale King's College London au arătat că uzura dinților afectează până la 30% din adulții europeni. Uzura dinților este prevenibilă, iar modificările obiceiurilor de consum i-ar scuti pe oamenii de această condiție.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel