Un motiv în plus să rămâi calm! Niveluri excesive de hormoni ai stresului duc la hipertensiune și boli de inimă

Inima
Nivelurile excesive de hormoni ai stresului - cum ar fi norepinefrina, epinefrina, dopamina și cortizolul - pot afecta negativ sănătatea oamenilor.

Un nou studiu sugerează că nivelurile mai ridicate de hormoni ai stresului pot crește riscul unei persoane  de hipertensiune arterială și boli de inimă.

Răspunsul la stres al organismului este complex și implică mai mulți hormoni, inclusiv cortizol. Stresul joacă, de asemenea, un rol în eliberarea de catecolamine. Exemple de catecolamine includ dopamină, epinefrină și norepinefrină (cunoscute și ca adrenalină și respectiv noradrenalină). Epinefrina și norepinefrina ajută la: constrângerea vaselor de sânge pentru menținerea tensiunii arteriale, creșterea ritmului cardiac și forța cu care inima pompează sângele către restul corpului, relaxează mușchii căilor respiratorii, controlează metabolismul glucozei.

Când o persoană este stresată, corpul are niveluri mai ridicate ale acestor hormoni. În timp ce aceste răspunsuri la stres pot ajuta stresul pe termen scurt, pe termen lung sau expunerea continuă la stres pot cauza probleme de sănătate – de la hipertensiune până la accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Studiul - efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din California din Los Angeles - este unul prospectiv de cohortă care examinează asocierea dintre nivelurile mai ridicate de hormoni ai stresului și riscul crescut de hipertensiune arterială și evenimente cardiovasculare

Cercetătorii au urmărit participanții în medie 6,5 ani pentru a evalua hipertensiunea. În anii de urmărire, 48,8% dintre participanți au dezvoltat tensiune arterială crescută. În urmărirea medie de 11,2 ani, 5,8% dintre participanți au prezentat evenimente cardiovasculare. Evenimentele cardiovasculare au inclus atacuri de cord, decesul bolilor coronariene, accident vascular cerebral și dezvoltarea bolii vasculare periferice.

Rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de hormoni ai stresului în urină au asociații cu un risc mai mare de hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că această asociație a fost mai puternică în rândul persoanelor mai tinere decât în ​​rândul persoanelor în vârstă. Au descoperit în plus că un nivel dublu decât cel normal de cortizol în urină are asociații cu o incidență mai mare a evenimentelor cardiovasculare. Ei nu au găsit o asociere între niveluri mai ridicate de catecolamine și evenimente cardiovasculare, potrivit medicalnewstoday.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel