De ce ar trebui să-ți bagi picioarele...
Complicaţiile survenite în timpul sarcinii sau la naştere au dus la decesul unei femei la aproximativ fiecare două minute în 2023, după cum se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al altor organisme ale ONU, transmit agenţiile DPA şi AFP, potrivit Agerpres.
Conform raportului, publicat luni, acest lucru corespunde unui număr estimat la 260.000 de femei la nivel mondial.
Numărul deceselor materne între 2000 şi 2023 a scăzut cu 40% la nivel mondial, în mare parte datorită îmbunătăţirii accesului la servicii medicale esenţiale, a precizat OMS. Cu toate acestea, OMS a avertizat că ritmul tendinţei pozitive a încetinit semnificativ începând din anul 2016.
Reducerile fondurilor umanitare au avut un impact sever asupra asistenţei medicale în multe părţi ale lumii, forţând statele să scadă contribuţiile la serviciile vitale pentru sănătatea maternă, a nou-născuţilor şi a copiilor, se arată în raport.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, pe lângă asigurarea accesului la asistenţă maternală de calitate, este esenţială o îmbunătăţire a sănătăţii şi drepturilor reproductive ale femeilor şi fetelor.
"În timp ce acest raport indică o rază de speranţă, datele evidenţiază, de asemenea, cât de periculoasă continuă să fie încă sarcina în mare parte a lumii de astăzi, în pofida faptului că există soluţii pentru a preveni şi trata complicaţiile ce cauzează marea majoritate a deceselor materne", a adăugat directorul OMS.
Unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU este de a reduce mortalitatea maternă de la 328 de decese la 100.000 de nou-născuţi vii în 2000 la mai puţin de 70 până în 2030.
Atingerea acestui obiectiv reprezintă "o provocare fără precedent", se arată în raport.
"Este nevoie de acţiune rapidă pentru a proteja sănătatea maternă şi a pune capăt tragediei mortalităţii materne. Femeile au dreptul nu numai să supravieţuiască sarcinii, ci şi să trăiască în condiţii bune de sănătate", se precizează în raportul OMS.
"Unele regiuni merg deja înapoi. În acest context de fragilitate, complezenţa nu este doar periculoasă, ci este mortală", a declarat directoarea pentru sănătate sexuală şi reproductivă în cadrul OMS, Pascale Allotey, într-o conferinţă de presă.
OMS estimează că 260.000 de femei au murit în 2023 ca urmare a complicaţiilor legate de sarcină sau naştere, adică "un deces la două minute". Ţările sărace sunt cele mai afectate.
Raportul vine în contextul reducerii contribuţiilor umanitare, mai ales după revenirea lui Donald Trump la putere în Statele Unite, cu grave repercusiuni asupra îngrijirii medicale esenţiale în multe regiuni, notează AFP.
"Ne vom confrunta cu vânturi din ce în ce mai potrivnice", a avertizat Bruce Aylward, director general adjunct la OMS, la conferinţa de presă, explicând că reducerea ajutorului afectează accesul la medicamente şi echipamente medicale, dar şi la personal calificat.
COVID-19 a servit drept lecţie pentru a arăta daunele teribile pe care le pot produce perturbările în serviciile sanitare. La fel ca în cazul recentei pandemii, reducerile drastice ale ajutorului extern al SUA reprezintă un "şoc acut în faţa căruia ţările nu au avut timp" să se pregătească.
"Reducerile fondurilor alocate riscă nu numai să pună în pericol progresul, ci şi să conducă la un pas înapoi", a spus Aylward.
Raportul oferă, de asemenea, prima prezentare globală a impactului COVID-19 asupra mortalităţii materne. "Aproximativ 40.000 de decese materne suplimentare au fost înregistrate în 2021, sau 322.000 comparativ cu 282.000 în anul precedent", a declarat în faţa jurnaliştilor Jenny Cresswell, om de ştiinţă la OMS şi autoarea raportului.
"Această creştere este legată nu numai de consecinţele directe ale COVID-19, ci şi de întreruperile generalizate în îngrijirea maternală", a spus ea.
Raportul subliniază, de asemenea, inegalităţile persistente în întreaga lume.
Cu o reducere a mortalităţii materne de aproximativ 40% între 2000 şi 2023, Africa subsahariană a înregistrat progrese semnificative şi este una dintre cele trei regiuni ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, alături de Australia/Noua Zeelandă şi Asia Centrală şi de Sud, care au înregistrat scăderi semnificative după 2015.
În pofida acestei îmbunătăţiri, Africa subsahariană a reprezentat aproximativ 70% din decesele materne în 2023.
Semn al unei încetiniri a progresului la nivel global, lupta împotriva mortalităţii materne a stagnat în cinci regiuni începând din 2015: Africa de Nord, Asia de Vest, Est şi de Sud-Est, Oceania (excluzând Australia şi Noua Zeelandă), Europa şi America de Nord şi America Latină/Caraibe.
Rata mortalităţii materne în Statele Unite este "foarte scăzută", însă "este una dintre ţările în care observăm tendinţe de creştere", cu 38% între 2000 şi 2023, a explicat Jenny Cresswell. Cu toate acestea, ea a declarat că este prematur să comenteze efectele revocării protecţiei federale a avortului, în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele...
Agenţia americană pentru alimente şi...
Luni, 7 aprilie, este marcată Ziua...
Telefonul tău știe că ești depresiv...
O femeie moare la fiecare 2 minute în...
Exodul medicilor atinge cote...
Un raport cutremurător avertizează...
Este lăudat ca un aliat al somnului,...