Acesta este semnul cancerului...
Tromboza, ghid. "Am stabilit că este necesară crearea acestui grup de lucru multidisciplinar, care să elaboreze un ghid, o procedură, un standard al nivelurilor de competenţă ale fiecărei unităţi sanitare, pentru preluarea în îngrijire a pacientului cu risc trombotic, pentru tratarea lui, în funcție de particularități", a arătat preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi.
Afirmația a fost făcută într-o dezbatere dedicată Zilei Internaționale a Trombozei, sărbătorită în fiecare an, pe 13 octombrie. Manifestarea s-a derulat luni, 14 octombrie, la Institutul Clinic Fundeni, a fost organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Aspen Pharma România și cu susținerea partenerului instituțional, Institutul Clinic Fundeni.
Ideea constituirii unui grup de lucru multidisciplinar a fost susținută și de prof. dr. Daniel Coriu, vicepreședintele Societății Române de Hematologie și Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni:
"Avem nevoie de un astfel de grup de lucru. Pe de altă parte, ar trebui să se pună mai mare accent pe prevenție. Tromboza apare ca o convergenţă a doi factori: genetica și comportamentul individului (obezitate, fumat, deshidratare sau, eventual, o boală malignă, care se asociază). Cum terenul genetic nu se poate influența, este foarte important să eliminăm factorii favorizanţi, care duc la tromboză. Și ajungem la prevenţie, la un mod de viaţă mai sănătos. În plus, cei care sunt predispuşi să facă tromboză trebuie să fie supravegheaţi şi să li se acorde atenţia necesară, cu atât mai mult cu cât această afecțiune poate duce la deces".
Specialiștii au primit asigurări că au sprijinul pacienților, în demersul lor.
"Bazați-vă și pe noi, asociațiile de pacienți. Comunicând, conlucrând, trebuie să avem rezultate. Noi avem unele cunoștințe, din practică, și vom reuși să facem împreună unele progrese. Oricum, prevenția ar trebui să fie baza tuturor acțiunilor. Utilă ar fi chiar introducerea unei ore de prevenție în școli, cu referire la toate patologiile, cât se poate. Managementul integrat al pacientului clinic, tratarea lui în ansamblu, adică, alături de comunicare sunt alte aspecte importante. Pentru că pacientul trebuie să știe să supraviețuiască și să conviețuiască cu afecțiunea lui și când pleacă din spital", a declarat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
Potrivit comunicatului, 1 din 4 decese din lume este cauzat de tromboză (TEV). Aceasta este prima cauză de deces în spital, care ar putea fi prevenită. Până la 60% dintre cazurile de TEV apar în spital sau ca urmare a spitalizării; TEV este cauza principală de deces prevenibil în spital, în fața infecțiilor și pneumoniei. Tromboza ucide mai multe persoane în fiecare an, decât cancerul de sân, accidentele auto și SIDA împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...