Tratarea rănilor minore în mod natural. 6 sfaturi pentru a accelera vindecarea rănilor

tratarea ranilor Foto: Freepik @prostooleh
Există numeroase remedii naturale și strategii simple care pot accelera vindecarea rănilor minore, oferind soluții eficiente și accesibile chiar în confortul propriei case.

Rănile mici se vindecă de obicei în mod natural, dar remediile de acasă precum aloe vera, unguentul antibacterian sau mierea pot accelera procesul de vindecare. Rănile expun țesuturile interne la mediul extern, adesea cauzate de tăieturi sau lovituri.

În timp ce rănile minore pot fi tratate la domiciliu, rănile grave care implică oase rupte sau sângerări excesive necesită asistență medicală.

Unguente antibacteriene

Unguentele antibacteriene eliberate fără rețetă pot preveni infecțiile și pot accelera vindecarea rănilor. O revizuire a 27 de studii pe modele animale a constatat efecte pozitive, dar există un risc ridicat de părtinire.

Unguentele eliberate fără rețetă sunt frecvent utilizate pentru rănile minore, dar este posibil să nu fie necesare. Vaselina poate acționa ca o barieră pentru a proteja rana dincolo de un bandaj impermeabil.

Aloe vera

Aloe vera, o plantă de cactus, este bogată în vitamine și minerale, inclusiv glucomanan, care ajută la regenerarea celulară și producția de colagen, promovând vindecarea rănilor. O revizuire sistematică din 2019 sugerează că aloe vera și compușii săi pot îmbunătăți vindecarea rănilor, în special pentru arsurile de gradul I și II. De asemenea, ajută la menținerea umidității pielii, reduce inflamația și previne ulcerele. Pentru a ajuta la vindecare, se poate aplica un strat subțire de gel de aloe vera pe zona rănii sau un bandaj înmuiat în gel de aloe vera.

Mierea

Mierea, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii, a fost utilizată în rețete tradiționale de vindecare a rănilor timp de secole. Cercetările arată că mierea îmbunătățește rata de vindecare a rănilor la animale, reduce formarea cicatricilor și inhibă dezvoltarea bacteriană în rănile acute și arsuri.

Cu toate acestea, ea cauzează, de asemenea, mai multe infecții în rănile postoperatorii decât alte tratamente. Mierea medicală ar trebui utilizată pentru rănile minore și majore după consultarea unui medic sau a unui profesionist din domeniul sănătății.

Citește și: Sindromul metabolic, grupul celor 5 factori de risc pentru bolile de inimă, diabet și AVC. Cum să abordezi hipertensiunea arterială pentru a evita sindromul metabolic

Foto: Freepik @romanzaiets

Pasta de turmeric

Pasta de turmeric, un condiment care conține curcumină, are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare. S-a demonstrat că aceasta accelerează vindecarea rănilor prin stimularea factorilor de creștere și accelerarea gestionării restaurării rănilor.

În plus, curcumina poate crește producția de colagen la locul plăgii și poate promova diferențierea fibroblastelor în miofibroblaste, accelerând procesul de vindecare. Pentru a utiliza pasta de turmeric, amestecați-o cu apă caldă și aplicați-o pe rană, acoperind-o cu un bandaj curat.

Cu toate acestea, trebuie utilizată pentru răni închise, minore, iar rănile deschise necesită produse de calitate medicală cu aprobarea medicului. Se recomandă limitarea utilizării la răni închise, minore.

Usturoi

Usturoiul, bogat în alicină, are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Studiile clinice au demonstrat eficacitatea sa în tratarea rănilor, extractul de usturoi îmbătrânit prezentând un potențial de vindecare a rănilor în funcție de doză. Un studiu pe șobolani a arătat că o cremă de usturoi de 0,4% este eficientă pentru tratarea rănilor provocate de arsuri, dar sunt necesare studii suplimentare pe oameni.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos, bogat în monolaurină, un acid gras cu proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea rănilor și reduce riscul de infecție prin reducerea utilizării uleiurilor vegetale, care sunt esențiale pentru îngrijirea rănilor.

Cum tratezi o rană deschisă

Pentru a trata o rană deschisă, urmați acești pași: spălați-vă pe mâini cu săpun și apă curată, îndepărtați bijuteriile și hainele, aplicați presiune pentru a opri sângerarea, curățați rana cu apă curată și soluție salină, examinați rana pentru obiecte străine și murdărie și, dacă este posibil, aplicați unguent antibiotic pentru a preveni infecția. Uscați rana cu o cârpă curată, închideți rana și aplicați un bandaj adeziv sau un plasture.

Verificați rana la fiecare 24 de ore pentru a depista semne de infecție, dezinfectați rana, uscați-o și aplicați un bandaj sau un plasture curat. Dacă rana este necurățată sau are o infecție, lăsați-o deschisă până când este curățată sau până când infecția dispare. După tratarea plăgii, mai multe metode pot favoriza vindecarea.

Rănile acoperite tind să se vindece mai repede decât cele neacoperite, deoarece le mențin curate, reduc șansele de infecții și reduc durerea. Cu toate acestea, unele răni necesită îngrijiri medicale, cum ar fi cele cu margini mari, adânci sau zimțate, rănile care nu rămân închise, rănile pline de resturi, rănile rezultate în urma rănilor, rănile cu jet de sânge, rănile care continuă să sângereze și rănile cauzate de mușcături de animale sau de oameni.

Dacă o rană a contractat o infecție, este esențial să consultați un medic. Semnele de infecție includ dureri, piele caldă, secreții, miros neplăcut, striații roșii, febră, frisoane, greață și vărsături. Antibioticele sunt adesea utilizate pentru a trata o infecție și poate fi necesară o injecție antitetanos. Este esențial să finalizați întregul tratament cu antibiotice, chiar dacă simptomele infecției nu mai sunt prezente, pentru a trata complet infecția și pentru a împiedica bacteriile să devină rezistente la antibiotic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel