Ce trebuie să știi dacă îți ȚIUIE urechea după ce ai ascultat la căști. Greșeala care duce la pierderea auzului. Cât și cum trebuie să folosești căștile, de fapt

Tiuit ureche - Foto: Freepick @cookie_studio
Un studiu arată că 1 miliard de tineri sunt expuși riscului de pierdere a auzului. Iată cum să o prevenim și ce înseamnă tiuitul de ureche.

Un nou studiu a arătat că reducerea zgomotului ar putea proteja peste 1 miliard de oameni care riscă să sufere de pierderea auzului.

Când vine vorba de telefoane, muzică, filme și emisiuni, este obișnuit ca adolescenții și adulții tineri să asculte prea tare și prea mult timp, potrivit studiului publicat marți în revista BMJ Global Health.

"Am estimat că între 0,67 și 1,35 miliarde de persoane cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani din întreaga lume se angajează probabil în practici de ascultare nesigure" și, prin urmare, sunt expuse riscului de pierdere a auzului, a declarat autorul principal al studiului, Lauren Dillard, consultant la Organizația Mondială a Sănătății și bursier postdoctoral la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, potrivit CNN.

Expunerea la sunete la un volum prea mare poate obosi celulele senzoriale și structurile din ureche, a spus Dillard, care a completat că dacă acest lucru durează prea mult timp, acestea pot fi deteriorate permanent, ducând la pierderea auzului, tinitus sau ambele.

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a articolelor științifice referitoare la practicile de ascultare nesigure publicate între 2000 și 2021 în trei baze de date, se arată în studiu.

Practicile nesigure au fost urmărite în funcție de utilizarea căștilor, precum și de participarea la locuri de divertisment, cum ar fi concerte, baruri și cluburi, potrivit studiului.

VEZI ȘI: Tratamentul salvator pentru infarctul miocardic. Deac, cifre încurajatoare: Altfel inima se oprește și nu se mai poate face nimic. Decesele, în scădere, de la 30% la 5%

Care e limita de zgomot pe care trebuie să o aveți pe săptămână. Greșeala pe care o fac oamenii

 

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor limitează nivelul de zgomot sigur la aproximativ 85 de decibeli pe parcursul a 40 de ore pe săptămână. În cazul în care ascultați doar 2 ore și jumătate pe parcursul unei zile, acest lucru este echivalentul a aproximativ 92 de decibeli, potrivit studiului.

Conectați la un smartphone descărcat cu fișiere audio MP3, ascultătorii aleg adesea volume de până la 105 decibeli, iar locurile de desfășurare variază adesea între 104 și 112 decibeli, a precizat studiul.

Din fericire, politicile, întreprinderile și persoanele fizice pot pune în aplicare măsuri care să încurajeze o ascultare sigură și să protejeze auzul de deteriorarea în timp, a spus Dillard.

Analiza studiului a fost riguroasă, iar dovezile sunt convingătoare că pierderea auzului ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică, a declarat De Wet Swanepoel, profesor de audiologie la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud.

"Muzica este un dar de care trebuie să te bucuri toată viața. Mesajul este să vă bucurați de muzică, dar în siguranță", a declarat Swanepoel, care este, de asemenea, redactor-șef al International Journal of Audiology.

Semnul țiuitului urechilor. Ce trebuie să știi dacă îți țiuie urechile după ce ai ascultat la căști sau ai fost la un concert

VEZI ȘI: Telefoanele, magnet pentru alergeni. Cum se manifestă simptomele. De câte ori și cu ce ar trebui să îți cureți smartphone-ul

Fie că ascultați pe propriul dispozitiv sau la un concert, Dillard a avertizat că țiuitul urechilor este un semn bun că muzica a fost prea tare.

Cu toate acestea, există modalități de a preveni daunele înainte de a observa efectele. Unele dispozitive permit oamenilor să monitorizeze nivelurile de ascultare în setările dispozitivului, a spus ea. Unele chiar vă vor avertiza atunci când ascultați prea tare pentru prea mult timp.

"Dacă dispozitivul dumneavoastră spune că ascultați la niveluri nesigure, reduceți volumul și ascultați muzică pentru perioade mai scurte de timp", a declarat Dillard.

Experții nu pot spune în mod concludent care sunt cele mai sigure căști pentru ascultare, a spus Dillard, dar ea a recomandat utilizarea celor care reduc zgomotul de fond, ceea ce poate ajuta la menținerea volumului la niveluri mai mici, deoarece nu trebuie să îneci zgomotul din jurul tău.

Dar nu aveți întotdeauna controlul asupra selectorului de volum. Dacă vă aflați la un concert sau la un local cu zgomot puternic, vă puteți proteja auzul stând mai departe de difuzoare și făcând pauze departe de zgomot, dacă este posibil, a spus Dillard.

Și întotdeauna ajută să folosiți o protecție pentru urechi - chiar și dopurile de spumă pentru urechi sunt suficiente, a adăugat ea.

"Auzul este simțul care ne conectează cu oamenii pe care îi iubim. Îngrijirea auzului nostru este esențială pentru a menține o relație (sau relații) sănătoasă(e) și sănătatea și bunăstarea generală. Prevenirea primară la adulții timpurii este esențială pentru a evita apariția mai devreme și accelerarea pierderii auzului legate de vârstă", a declarat Swanepoel.

VEZI ȘI: Blackout. Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent. Ce ar trebui să faci imediat după ce se întâmplă: Ar trebui să ai asta acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel