Alimentația în sezonul rece poate fi...
Tiroida Hashimoto este o afecțiune autoimună care afectează glanda tiroidă. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Tiroida produce hormoni care ajută la reglarea multor funcții din organism.
O tulburare autoimună este o boală cauzată de sistemul imunitar care atacă țesuturile sănătoase. În cazul bolii Hashimoto, celulele sistemului imunitar duc la moartea celulelor producătoare de hormoni ale tiroidei. Boala are ca rezultat, de obicei, o scădere a producției de hormoni (hipotiroidism).
Deși oricine poate dezvolta boala Hashimoto, aceasta este mai frecventă în rândul femeilor de vârstă mijlocie. Tratamentul principal este înlocuirea hormonilor tiroidieni.
Boala Hashimoto mai este cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto, tiroidită limfocitară cronică și tiroidită autoimună cronică.
Oboseala este un simptom bine cunoscut și comun al bolii tiroidiene. Atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul pot cauza oboseală.
La persoanele cu hipertiroidism, glanda tiroidă este hiperactivă și produce prea mulți hormoni tiroidieni, ceea ce poate accelera metabolismul, precum și ritmul cardiac. Acest lucru poate duce la oboseală.
La persoanele afectate de hipotiroidism, glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, ceea ce face ca metabolismul să încetinească și provoacă senzații de energie scăzută și somnolență excesivă.
Pentru cei care se confruntă cu acest tip de oboseală, epuizarea este mai continuă și mai severă decât cea cauzată de un simplu efort fizic sau de lipsa de somn.
Multe simptome ale hipotiroidiei, inclusiv oboseala, apar de obicei împreună cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi apneea de somn sau anemia. Din acest motiv, este important să determinați dacă oboseala pe care o aveți este cauzată în mod specific de hipotiroidism sau de o altă afecțiune.
Luând în considerare toate simptomele, istoricul medical și rezultatele unui examen fizic, medicul vă poate ajuta să găsiți cauza sau cauzele specifice ale oboselii.
Potrivit Asociației Americane de Tiroidă, aproximativ 20 de milioane de americani au o boală tiroidiană, deși este posibil ca până la 60% dintre aceștia să nu știe că o au. Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici remarcă faptul că mai multe femei au boli tiroidiene decât bărbați. Mulți dintre cei afectați de boli tiroidiene pot avea doar cazuri sau simptome foarte ușoare.
Pentru cei care au simptome, oboseala figurează adesea în capul listei. Alte simptome comune includ părul și pielea uscată, uitarea, fața umflată și intoleranța la frig.
Persoanele cu hipotiroidism subclinic pot prezenta o oboseală ușoară. Cei cu hipotiroidism manifest se confruntă adesea cu oboseală continuă și cu alte simptome.
Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului, boala Hashimoto este o afecțiune autoimună în care anticorpii tiroidieni atacă glanda tiroidă. Aceasta devine apoi inflamată și incapabilă să producă suficient hormon tiroidian pentru a susține nevoile energetice ale organismului. Oboseala este un simptom comun la cei care suferă de tiroidită Hashimoto.
Boala Hashimoto este accentuată de 3 factori importanți:
1. Stresul
- Stresul emoțional
- Stresul fizic
- Schimbări semnificative în viață
- Sarcina
- Menopauza
2. Deficiența de vitamine și minerale
3. Anumite medicamente și suplimente alimentare
Boala Hashimoto progresează lent de-a lungul anilor. Este posibil să nu observați semne sau simptome ale bolii. În cele din urmă, declinul producției de hormoni tiroidieni poate duce la oricare dintre următoarele:
- Oboseală și lenevire
- Sensibilitate crescută la frig
- Somnolență crescută
- Piele uscată
- Constipație
- Slăbiciune musculară
- Dureri musculare, sensibilitate și rigiditate musculară
- Dureri și rigiditate articulară
- Sângerări menstruale neregulate sau excesive
- Depresie
- Probleme de memorie sau de concentrare
- Umflarea tiroidei (gușă)
- O față umflată
- Unghiile casante
- Pierderea părului
- Lărgirea limbii
Semnele și simptomele bolii Hashimoto variază foarte mult și nu sunt specifice acestei afecțiuni. Deoarece aceste simptome ar putea rezulta din orice număr de afecțiuni, este important să vă consultați cât mai curând posibil cu un medic pentru un diagnostic corect și în timp util.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...