Timea Balogh, primul copil cu transplant hepatic făcut în România, detalii emoționante. Irinel Popescu, eroul ei: În afară de o cicatrice, nu ai nimic față de alți oameni

Timea Bologh - Captura Foto: Digi24
Timea Balogh, primul copil care a suferit o operație de transplant de ficat în România, a făcut declarații despre experiența sa și despre medicul Irinel Popescu.

În urmă cu doar câteva zile, prof. dr. Irinel Popescu, directorul centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni și moderatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, ne-a vorbit despre șansele de supraviețuire în cazul pacienților atât de tineri, dar și care sunt șansele de a avea și în Romania un centru de transplant hepatic. În plus, el ne-a vorbit despre primii copii transplantați din România. 

"Transplantul de ficat pediatric a fost introdus în Romania în anul 2000.

Primul caz transplantat a fost Timea Balogh, care avea 1 an atunci, iar acum are 22 ani.

Andi Gaura, transplantat în 2001, avea tot 1 an, iar astăzi are 21 de ani și e student.

Alți zeci de pacienți copii au fost transplantati ulterior.

În prezent, însă, reglementările europene impun ca operația la copii să fie efecuată de chirurgi pediatri.

În România se lucrează la elaborarea acestor acte normative și speram să fie gata cât mai curând!", ne-a declarat medicul Irinel Popescu. 

Timea Balogh, primul copil care a suferit o operație de transplant de ficat în România, declarații

 

Ei bine, Timea Balogh, primul copil care a suferit o operație de transplant de ficat în România a făcut dezvăluiri despre experiența ei și i-a transmis gândurile sale bune fetiței de cinci ani cu hepatita "misterioasă", care tocmai ce a primit un nou ficat zilele acestea, după zile întregi de spitalizare. 

Timea Balogh are acum 22 de ani, iar la vremea când a primit transplantul avea doar un an, iar la acea vreme, fiind primul transplant pediatric, Institutul Clinic Fundeni nu era foarte bine pregătit pentru o astfel de intervenție. Cu toate acestea, echipa medicală a dat dovadă de un real succes. 

Cea care i-a dat viață a doua oară a fost chiar mama ei, pentru că o parte din ficatul mamei a ajuns la fetiță.

"Am avut 1 an și aproape o lună. Transplantul a fost în data de 10 octombrie, în 2000. Acum am și o bucată la propriu din mama", povestește Timeea Balogh.

Tânăra are acum 22 de ani și spune că viața ei este una normală.

"Nu ai absolut nimic față de alți oameni, în afară de o cicatrice. Ca grijă... trebuie să ai grijă la alimentație, să dormi, să te odihnești", a mai spus ea, la Digi24.

"Să aibă răbdare, putere, pentru că încet, încet... la început, o să fie foarte greu, nu avem de ce să mințim, dar încet, trecând anii o să fie mai bine și o să aibă o viață normală. Doar că trebuie puțină grijă", este mesajul pe care Timea i-l transmite fetiței de cinci ani. 

Irinel Popescu, îngerul tinerei. Timea Balogh: "Îl consider nașul meu"

 

Prof. dr. Irinel Popescu este unul dintre medicii care au fost în sala de operații și care i-a supravegheat starea de sănătate mulți ani după transplant.

"Am spus la un moment dat că îl consider nașul meu, pot să zic că este nașul meu. Ne sunăm, ne mai scriem, cum are și dânsul timp", a completat Timea.

"Echipa nu era pregătită, mă rog, din toate punctele de vedere pentru un asemenea program. Totuși, părinții au insistat, mai ales tatăl Timeei, îmi aduc aminte că a spus: Bun, unde vreți să mă duc de aici? În sfârșit... Ca atare, am apelat la profesorul Christoph Broelsch, considerat părintele transplantului hepatic pediatric de la adult la copil și care a avut deosebita amabilitate să vină împreună cu echipa lui, cu profesorul Massimon Malago în special, și asta a fost începutul unei colaborări care a durat mai mulți ani de zile ulterior", a povestit medicul Irinel Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel