Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

cancer - FOTO: Freepik@George Fontana
Un test care depistează două tipuri de cancer s-ar putea realiza acasă. Acesta detectează fragmentele tumorale.

Un nou test de urină pentru acasă a fost dezvoltat pentru a detecta cancerul de cap și gât. O echipă de cercetători de la Centrul de Cancer Rogel din cadrul Universității de Stat Michigan a dezvoltat acest test capabil să detecteze fragmente de ADN eliberate de tumori de cap și gât în mostrele de urină. Cercetătorii cred că noul lor test ar putea duce într-o zi la detectarea precoce a acestui tip de cancer, care în prezent nu are o metodă de screening fiabilă.

Ce este virusul HPV

Papilomavirusul uman (HPV) este larg recunoscut ca fiind cauza cancerului de col uterin, însă este tot mai des întâlnit cauza cancerelor în gură, gât și alte regiuni ale capului și gâtului. Detectarea precoce a acestor tumori este crucială, deoarece identificarea cancerului într-o etapă precoce promovează rezultate mai bune pentru pacienți.

Prin secvențierea întregului genom, echipa de cercetare a confirmat că fragmentele de ADN eliberate de celulele tumorale, care trec din sânge în urină prin rinichi, sunt predominant ultra-scurte (mai puțin de 50 de perechi de baze). Din cauza dimensiunii lor mici, aceste fragmente sunt mult mai susceptibile să nu fie observate în timpul testelor convenționale de biopsie lichidă a urinei sau a sângelui destinate să detecteze ADN-ul tumoral circulant (ctDNA).

"În acest studiu, oferim dovezi care să susțină ipoteza că testele convenționale nu detectează fragmentele ultrascure găsite în urină, deoarece sunt proiectate pentru a viza fragmente mai lungi de ADN. Echipa noastră a folosit o abordare neconvențională pentru a dezvolta un test de urină pentru detectarea ctDNA-ului de cancer de cap și gât pozitiv pentru HPV", spune co-autorul și specialistul în cercetare Chandan Bhambhani, Ph.D., potrivit Science Daily.

Vezi și: Boala psihică pe care o poți face din cauza pisicii tale. Dr. Adrian Marinescu: Duce la afectare cerebrală. Este de temut

Studiu local

Echipa de cercetare a inclus și pe Muneesh Tewari, M.D., Ph.D., profesor de hematologie și oncologie, J. Chad Brenner, Ph.D., profesor asociat de otorinolaringologie-chirurgie de cap și gât, și pe Paul L. Swiecicki, M.D., director medical asociat al Unității de Suport pentru Studii Clinice de Oncologie la Rogel.

Deși încă se află în faza de descoperire, acest test trimis prin poștă a fost deja distribuit pacienților într-un perimetru de peste o sută de mile de Ann Arbor în scopuri de cercetare. Acest lucru le va permite cercetătorilor să colecteze date semnificative cu privire la eficacitatea kitului de acasă. După ce colectează o mostră de urină, participanții o trimit înapoi la laboratorul U-M, unde testarea poate detecta prezența sau absența cancerului de cap și gât.

"Unul dintre rezultatele cele mai remarcabile ale acestui studiu este că testul care a fost dezvoltat a detectat recurențele cancerului mult mai devreme decât s-ar întâmpla în mod obișnuit pe baza imaginilor clinice. Ca atare, aceste rezultate promițătoare ne-au dat încrederea să extindem domeniul de aplicare al studiului, căutând să extindem distribuția și mai mult", adaugă Prof. Brenner, co-autor senior al studiului.

Vezi și: Tratamentul care prelungește speranța de viață a pacienților cu HIV/SIDA. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Este extrem de important

Test cancer - FOTO: Freepik@Flowo

Deși focusul până acum a fost pe cancerele de cap și gât în mod specific, acest proiect detaliază și o metodă nouă care ar putea ajuta la extinderea testului pentru a detecta și alte cancere. De exemplu, cercetătorii observă că testul poate detecta, de asemenea, ctDNA în urina pacienților cu cancer de sân și leucemie mieloidă acută, sugerând că mai există oportunități de studiere a aplicării testării bazate pe urină pentru cancere suplimentare.

"Multe persoane nu sunt conștiente că urina conține informații despre multe tipuri diferite de cancer, deși este produsă în rinichi. Descoperirile noastre despre diferența în dimensiunile fragmentelor de ctDNA și testul pe care l-am dezvoltat pentru detectarea cancerului de cap și gât pozitiv pentru HPV oferă informații cruciale despre cum pot fi dezvoltate teste de diagnostic bazate pe urină pentru diferite cancere.

Vezi și: Proteza de umăr: recuperare. Dr. Liviu Ojoga: La fractura de șold, pacientul se mișcă imediat. Aici, toți pacienții sunt imobilizați. După 4 - 6 săptămâni încep recuperarea

Cum funcționează testul

Testul funcționează prin detectarea fragmentelor de ADN eliberate de tumori de cap și gât în mostrele de urină. Aceste fragmente sunt denumite ADN tumoral circulant (ctDNA) și sunt eliberate în sânge de către celulele tumorale. Odată ajunse în sânge, aceste fragmente pot fi filtrate de rinichi și eliminate prin urină. Principiul de bază al testului constă în colectarea unei mostre de urină de către pacient, care apoi este trimisă înapoi la laboratorul specializat pentru analiză.

În laborator, mostrele de urină sunt supuse unei tehnici de secvențiere a întregului genom, care permite identificarea și analiza fragmentelor de ADN prezentate. Cercetătorii au descoperit că fragmentele de ADN tumoral circulant din urină sunt predominant ultra-scurte, având mai puțin de 50 de perechi de baze. Această descoperire este esențială deoarece testele convenționale de biopsie lichidă se concentrează adesea pe fragmente mai lungi de ADN și ar putea să nu detecteze aceste fragmente ultra-scurte.

Astfel, testul dezvoltat utilizează o metodă specializată pentru a detecta și analiza aceste fragmente ultra-scurte de ADN tumoral circulant din urină. Dacă se găsesc astfel de fragmente, acest lucru poate indica prezența cancerului de cap și gât. Rezultatele testului sunt ulterior raportate medicului pacientului pentru interpretare și luarea deciziilor corespunzătoare în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.

În plus, este probabil ca aceste tipuri de teste să aibă o conformitate mult mai mare în rândul pacienților care necesită teste de urmărire după tratament, datorită convenienței auto-colectării de mostre, în comparație cu testele bazate pe sânge", concluzionează Bhambhani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel