Terapiile alternative pentru cancer cresc riscul de deces. Un expert explică

Pulberea proteica aduce si riscuri
Este posibil să fi văzut anunțuri prin ziare sau pe la televizor care îmbie cu texte de genul „Încercați acest remediu natural! Mii de oameni au făcut-o deja! Cancerul, vindecat miraculos” sau „Uite ceva ce doctorul tău n-o să-ți spună niciodată”. Dr. Robert H. Shmerling, editor al jurnalului Harvard Health Publishing și profesor la Universitatea Harvard, comentează rezultatele unui studiu realizat pe peste 1,9 milioane de pacienți care arată că astfel de „terapii-minune” cresc riscul de deces în rândul pacienților cu cancer!

„Am foarte multe îndoile că medicul dumneavoastră este interesat să păstreze secrete, mai ales dacă există ceva sigur și eficient care să vă îmbunătățească sănătatea. În plus, tratamentele promovate în aceste anunțuri sunt de obicei netestate, nedovedite și în mare parte nereglementate", atrage atenția, din start, Dr. Robert H. Shmerling, editor al jurnalului Harvard Health Publishing și profesor la Universitatea Harvard.

Deși, personal, specialistul spune că obiectează rareori atunci când pacienții săi caută și „remedii alternative" care par a fi sigure, „mă îngrijorează când anunțurile sugerează că puteți „arunca toate acele pastile" pe care le-a recomandat medicul, deoarece tratamentul la care se face reclamă le va face inutile. Asta pare întotdeauna ca o pretenție periculoasă. Un nou studiu arată că există pericolul de a te baza pe tratamente nedovedite în devafoarea celor testate și dovedite".

Noul studiu privind tratamentele alternative pentru cancer

Pentru acest nou studiu, care a fost publicat în Jurnalele Academiei de Medicină Americane (JAMA) – revista de Oncologie, cercetătorii au analizat date de la aproape două milioane de pacienți cu cancer – mai exact 1.901.815 de oameni – care au fost tratați la centre medicale acreditate din întreaga SUA. „Au inclus numai pacienți cu cancer de sân, de plămân, de colon sau de prostată, cancere care nu s-au răspândit în alte zone ale corpului".

În comparație cu cei care au primit numai tratamente convenționale pentru cancer (inclusiv chirurgie, tratament radiologic, chimioterapie și / sau terapie hormonală), cei care au ales un tratament „complementar" al cancerului (cum ar fi plante sau acupunctură) împreună cu cel puțin un tratament convențional pentru cancer:

- aveau tendința de a fi mai tineri, de sex feminin, aveau un statut socio-economic și un nivel educațional mai ridicat.

- au refuzat tratamentele convenționale suplimentare mai des. De exemplu, chimioterapia a fost refuzată de către 34% dintre cei care au ales remediile nedovedite, comparativ de doar 3% din grupul tratat numai cu tratamente convenționale.

- au murit mai repede. Supraviețuirea de cinci ani a fost de 82% în grupul de tratamente nedovedite față de 87% în grupul cu exclusiv tratamente convenționale.

- a avut o rată mai mare de deces care părea a fi datorată întârzierii sau refuzului tratamentului convențional.

„Deși diferența de supraviețuire de cinci ani a fost mică, a fost statistic semnificativă. Și dacă aceasta ar fi o comparație a două tratamente noi, o diferență de 5% ar fi considerată importantă", notează medicul care atrage atenția că acesta este un studiu realizat pe mai mult de 1,9 milioane de oameni și că orice procent însemană, de fapt, zeci de mii de oameni.

Precizări despre acest studiu

„Acest studiu nu a fost conceput pentru a compara direct terapiile neconvenționale cu cele convenționale, iar rezultatele nu înseamnă că toate tratamentele nedorite sunt inutile. De fapt, un tratament nedovedit poate deveni convențional dacă cercetarea riguroasă dovedește valoarea sa. Există multe tipuri de tratamente alternative (inclusiv plante medicinale, vitamine, homeopatie, yoga și acupunctura) care ar putea avea efecte diferite și nu au fost încă studiate bine. Este important faptul că acest studiu nu a examinat interacțiunea tratamentelor convenționale și alternative (care, în unele cazuri, pot cauza probleme)" arată specialistul.

„În plus, acest studiu nu a constatat că tratamentele complementare împreună cu tratamentele convenționale erau dăunătoare. Dar a sugerat că se bazează pe remedii nedovedite în loc de terapii convenționale. În cele din urmă, acest studiu nu a examinat toate tipurile de cancer, toate tipurile de tratamente sau impactul tratamentului asupra calității vieții. Pot fi observate rezultate diferite, dacă s-ar fi inclus și alte rezultate de interes (cum ar fi calitatea vieții)", mai scrie el.

Concluzii finale

Chiar și în aceste condiții, numărul mare de oameni care puteau fi salvați îl îndreptățește pe medic să spuncă că „dacă aveți cancer și sunteți interesat de ierburi, acupunctură sau alte tratamente alternative, discutați cu medicul dumneavoastră. Gândiți-vă de două ori înainte de a refuza tratamentele convenționale. Dar, dacă refuzați tratamentul recomandat, asigurați-vă că înțelegeți argumentele pro și contra înainte de a face acest lucru, inclusiv posibilitatea supraviețuirii pe o perioadă mai scurtă".

La capitolul „concluzii și relevanță", autorii studiului notează că „pacienții cărora li s-au administrat terapii complementare au avut o probabilitate mai mare de a refuza terapiile clasice și au avut un risc mai mare de deces. Rezultatele sugerează că riscul de mortalitate asociat cu medicina complementară a fost mediat de refuzul terapiilor standard".

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel