Sucuri îndulcite: cum crește riscul pentru sănătate un singur pahar de suc îndulcit

Sucuri
Sucurile îndulcite au mai fost asociate cu un risc crescut de cancer. Acum, cercetătorii au arătat că fie și un singur pahar de suc îndulcit pe zi, poate crește considerabil riscurile pentru sănătate.

Oamenii de știință au mai avertizat anterior că un consum prea mare de sucuri îndulcite și băuturi carbogazoase poate fi dăunător sănătății. Acum, însă, ei cred că chiar și un mic pahar de suc poate reprezenta posibile pericole, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii din instituțiile medicale din Franța au efectuat recent un studiu, publicat în British Medical Journal, pentru a determina asocierea dintre riscul de cancer și băuturile îndulcite, chiar și sucurile dn fructe, dacă sunt îndulcite, sau cele dietetice.

Ei au examinat mai mult de 100.000 de adulți francezi. Participanții, care au fost urmăriți timp de nouă ani, aveau o vârstă medie de 42 de ani și au completat cel puțin două chestionare despre tipurile de alimente și băuturi pe care le consumau de obicei. Autorii au luat în calcul și factori  cum ar fi vârsta, sexul, nivelul educațional, istoricul familial al cancerului, statutul de fumat și activitatea fizică.

După analizarea rezultatelor, echipa a descoperit că doar 100 ml de băutură dulce, ceea ce reprezintă aproximativ o treime dintr-o cutie tipică de suc, prezintă un risc de cancer cu 18% mai mare și un risc de cancer mamar cu 22%. Nu a existat o legătură evidentă între riscul de cancer și băuturile îndulcite artificial.

Sucurile de fructe, asociate cu cancerul

În cadrul studiului, echipa a spus: "Sucurile de fructe 100% au fost, de asemenea, asociate cu riscul de cancer general, aceste rezultate necesită replicare în alte studii de perspectivă la scară largă, sugerând că băuturile zaharoase consumate pe scară largă în țările occidentale reprezintă un factor de risc modificabil pentru prevenirea cancerului."

Oamenii de știință au notat că evaluarea a fost observațională și nu indică un raport de cauză și efect. Ei au recunoscut și câteva limitări. Ei nu au cercetat dacă relația dintre cancer și băuturile dulci a fost datorată unei alte probleme de sănătate ascunse.

Aceasta nu este prima dată când băuturile zaharoase au fost legate de problemele de sănătate.

La începutul acestui an, cercetătorii de la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică a descoperit că băuturile zaharoase au fost legate de un risc mai mare de deces prematur, în special pentru femei.

 

Studiu, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel