Ceasurile inteligente și celelalte...
Dacă ați fost stresat pentru o perioadă lungă de timp, puteți avea ceea ce se numește stres cronic. Pe lângă faptul că vă afectează sistemul imunitar, stresul poate duce la depresie, anxietate, hipertensiune arterială, probleme de somn și vă poate crește riscul de a suferi un infarct sau de un accident vascular cerebral.
O meta-analiză care include peste 300 de studii pe această temă (link direct analiză), arată spre exemplu că stresorii acuți (cei care durează minute) au fost asociați cu o reglare ascendentă potențial adaptivă a unor parametri ai imunității naturale și reglarea descendentă a unor funcții ale imunității specifice. Scurtele persoane de stres (cum ar fi examenele) au avut tendința de a suprima imunitatea celulară, păstrând în același timp imunitatea umorală. În schimb, stresorii cronici au fost asociați cu suprimarea măsurilor celulare și umorale.
Asta înseamnă că stresul cronic poate duce la dezvoltarea unor tulburări inflamatorii și autoimune. Când este stresat, organismul dumneavoastră produce mai mult din hormonul cortizol – numit și hormonul stresului - care poate determina corpul să se lupte pentru a-și regla răspunsul inflamator, ceea ce îl poate pune în situația de a se ataca singur.
Sistemul imunitar va fi afectat în continuare de faptul că organismul nu produce suficiente limfocite T (globule albe din sânge). Acestea sunt o parte vitală a sistemului imunitar, deoarece luptă împotriva bacteriilor și virușilor. Digestia este, de asemenea, afectată în timp ce sunteți stresat și acest lucru poate duce la ulcere gastrice.
Meta-analiza a arătat, de asemenea, că persoanele care sunt mai în vârstă sau sunt deja bolnave sunt mai predispuse la modificări imune legate de stres. De exemplu, un studiu realizat în 2002 de dr Lyanne McGuire, De la Școala de Medicină John Hopkins, a arătat că chiar și depresia cronică, sub-clinică ușoară, poate suprima sistemul imunitar al unei persoane în vârstă.
Participanții la studiu erau la începutul vârstei de 70 de ani și aveau grijă de cineva cu boala Alzheimer. Cei cu depresie cronică ușoară au avut răspunsuri mai slabe ale celulelor T limfocitare la doi mitogeni, care modelează modul în care organismul răspunde la viruși și bacterii. Răspunsul imun a scăzut chiar și după 18 luni, iar imunitatea a scăzut odată cu vârsta. Și în cazul persoanelor mai în vârstă, depresia și vârsta lor au însemnat o dublă lovitură pentru imunitate.
Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să vă simțiți stresați. S-ar putea să aveți un loc de muncă stresant, să fiți principalul îngrijitor al unei rude bolnave, să aveți probleme cu banii sau pur și simplu aveți de făcut prea multe. Este important să recunoașteți ceea ce vă provoacă stresul și să încercați să îl abordați dacă puteți. Prin sport, alimentație, puteți urma un curs de relaxare, puteți cere sfatul unui psiholog etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ceasurile inteligente și celelalte...
O moleculă care blochează moartea...
O pastilă zilnică pentru tratarea...
Kate Middleton face mărturisiri...
Peste 60% dintre români prezintă...
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată...
Medicamentul care îți poate schimba...
Vârsta la care apar primele semne ale...