Stopul cardiac brusc, mai periculos în cazul femeilor. Își neglijează sănătatea. Multe femei nu recunosc acest lucru

stopul cardiac brusc - FOTO: Freepik@creativeart
Stopul cardiac brusc este mai periculos în cazul femeilor.

Stop cardiac brusc este pierderea bruscă a întregii activități cardiace din cauza unui ritm cardiac neregulat. Respirația se oprește. Persoana devine inconștientă. În lipsa unui tratament imediat, stopul cardiac subit poate duce la deces. Femeile sunt mai predispuse la această afecțiune.

În fiecare an, aproximativ 6 milioane de persoane din întreaga lume mor din cauza morții cardiace subite cauzate de stop cardiac brusc. În ultimii 5 ani, oamenii de știință au efectuat cercetări legate de stopul cardiac brusc prin intermediul proiectului ESCAPE-NET.

Șanse mai mici de supraviețuire

Un studiu a constatat că profesioniștii din serviciile medicale de urgență aplică o resuscitare mai puțin rapidă femeilor decât bărbaților, ceea ce duce la o rată de supraviețuire mai mică din cauza stopului cardiac brusc, notează Medical News Today.

În fiecare an, aproximativ 6 milioane de persoane din întreaga lume mor din cauza stopului cardiac brusc. În ultimii 5 ani, cercetătorii de la Asociația Europeană a Ritmului cardiac (EHRA) a Societății Europene de Cardiologie (ESC) și Consiliul European de Resuscitare (ERC) au lucrat pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul SCA prin intermediul proiectului ESCAPE-NET, care s-a încheiat la 1 ianuarie 2023.

Vezi și: Condusul, riscant dacă ești obosit. Sfaturi pentru a șofa în siguranță și cum să nu adormi la volan

Stopul cardiac brusc, ce este

Un stop cardiac apare atunci când un ritm cardiac anormal, numit aritmie, face ca sistemul electric al inimii să nu mai funcționeze corect. Acest lucru face ca inima să se oprească în mod neașteptat din bătut.

Stopul cardiac brusc este diferit de un atac de cord, în cazul în care o arteră coronară se blochează și sângele nu poate ajunge la inimă. Cu toate acestea, un atac de cord poate provoca un atac de cord brusc.

Stopul cardiac brusc, simptome

- leșin sau pierderea cunoștinței

- amețeli

- bătăi accelerate sau bătăi neregulate ale inimii

- dureri în piept

- dificultăți de respirație

- greață.

Deoarece stopul cardiac brusc apare atât de repede, primul tratament este, în mod normal, apelarea serviciilor medicale de urgență și administrarea resuscitării cardiopulmonare (CPR) până la sosirea ajutoarelor.

Cercetări anterioare arată că rapiditatea cu care o persoană administrează resuscitarea cardio-respiratorie are un efect direct asupra ratei de supraviețuire și a rezultatelor neurologice a persoanei cu stop cardiac brusc.

Vezi și: Cafeaua, test de de personalitate. Poate să indice tipul de persoană care ești. Ce înseamnă dacă bei cafea neagră sau cu lapte și mai dulce

Stopul cardiac brusc și asistența medicală primară

În studiul publicat în Journal of the American Heart Association, cercetătorii ESCAPE-NET au descoperit că persoanele care au suferit un stop cardiac în afara spitalului au fost mai predispuse să își viziteze medicul de familie în săptămânile anterioare incidentului de stop cardiac.

Oamenii de știință au evaluat datele de la aproape 29.000 de pacienți din Registrul danez al stopurilor cardiace, care au suferit un stop cardiac brusc. În urma analizei, cercetătorii au constatat că procentele săptămânale ale pacienților care s-au întâlnit cu medicul lor de familie în anul anterior stopului cardiac brusc au fost constante.

Cu toate acestea, cu o săptămână înainte de stopul cardiac brusc, 42% dintre pacienți și-au contactat medicul. Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că, cu două săptămâni înainte de a suferi un stop cardiac brusc 57,8% dintre pacienți și-au contactat medicul.

"Contrar presupunerii generale, oprirea cardiacă subită nu lovește în totalitate fără a fi anunțată, deoarece datele ESCAPE-NET au arătat că pacienții se adresează mai des la asistența medicală primară în perioada premergătoare unui stop, comparativ cu cea obișnuită.

Această perspectivă poate oferi o pistă pentru eforturile de identificare a persoanelor cu risc iminent de stop cardiac subit, astfel încât acesta să poată fi prevenit", explică Dr. Han Tan, liderul proiectului ESCAPE-NET și cardiolog la Centrul Medical Universitar AMC din Amsterdam, Olanda.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți vopsești părul. Care este cea mai dăunătoare culoare pentru păr și ce se întâmplă dacă alegi culori precum roz, roșcat, mov sau albastru

Dr. Alexandra Lajoie, cardiolog neinvaziv la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, a oferit explicații despre studiu.

"Sper că această cercetare educă atât pacienții, cât și furnizorii de servicii medicale primare, deoarece faptul că merg și caută îngrijire înainte de stop cardiac, este cu adevărat regretabil, deoarece cineva i-a văzut și totuși nu a împiedicat ca acest lucru să se întâmple.

Cred că majoritatea stopurilor cardiace pot fi evitate dacă cauza de bază este tratată rapid înainte de stop. Cred că acest lucru arată că atât pacienții, cât și furnizorii de asistență medicală primară trebuie să ia mai în serios anumite simptome, fie că este vorba de dureri în piept, palpitații, amețeli, leșinuri, dificultăți de respirație", a spus ea.

Stopul cardiac brusc, diferențe de gen

Studiul ESCAPE-NET, publicat în European Heart Journal, a constatat că femeile care se confruntă cu un AVC au șanse mai mici de a fi resuscitate în comparație cu bărbații.

Cercetătorii au analizat toate încercările de resuscitare tratate de serviciile medicale de urgență într-o provincie din Olanda. Atunci când au analizat datele, oamenii de știință au descoperit că femeile cu stop cardiac brusc au avut mai puține șanse decât bărbații să primească o încercare de resuscitare din partea unui spectator, chiar și atunci când era evident că se confruntau cu un stop cardiac.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că femeile cu stop cardiac brusc care au fost resuscitate aveau șanse mai mici de supraviețuire generală decât bărbații.

"Această revelație trebuie să ducă la campanii de conștientizare publică menite să reducă decalajul de gen în gestionarea stopului cardiac subit", spune Dr. Tan.

”O mare parte din această situație este atribuită faptului că oamenii sunt preocupați de respectul față de anatomia feminină sau doar de preocupările legate de gen.

Cineva care nu este bine instruit poate fi îngrijorat să facă compresii toracice mai profunde la femei care tind să aibă un piept mai mic. Și pentru o resuscitare cardio-respiratorie eficientă, trebuie să faceți o compresie toracică profundă de 5 cm", adaugă Dr. Lajoie.

Vezi și: Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Răspunsul te va surprinde. Nici nu ți-a trecut prin cap

De ce femeile se confruntă cu un risc mai mare de stop cardiac brusc

Dr. Lajoie a menționat, de asemenea, că, deși nu există motive cunoscute, bazate pe sex, pentru care femeile ar putea fi mai expuse unui risc mai mare de stop cardiac, este mai probabil ca acestea să întârzie să meargă să primească îngrijiri la început, în cazul în care prezintă simptome.

"În cazul stopului cardiac, mulți oameni se gândesc la el ca la ceva care apare din senin, fără niciun avertisment, ceea ce, din păcate, uneori este cazul.

Dar, de multe ori, pacienții au simptome înainte. Se știe că femeile întârzie mai mult decât bărbații să caute îngrijiri, așa că sunt mai puțin susceptibile de a primi aceste îngrijiri atunci când încep să aibă simptome cardiace.

Și astfel, prin urmare, este mai probabil să aibă infarctul miocardic masiv care provoacă stop cardiac. Și există încă acest mit că bărbații sunt mai predispuși la stop cardiac și la boli de inimă, așa că multe femei nu recunosc acest lucru, din păcate", a explicat dr. Lajoie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel