STATISTICĂ îngrijorătoare: cancerul de col uterin ucide zilnic 5 românce

Virusul HPV
România se află pe primul lor la numărul de cazuri de cancer de col uterin, dar și la decese.

Institutul Național de Sănătate Publică și Eurostat - arată medicul vasi Rădulescu pe blogul său - plasează România se află pe primul loc în Europa la numărul de cazuri noi de cancer de col uterin și la numărul de morți din cauza bolii.

”Cifrele arată crunt (GLOBOCAN): 3380 cazuri noi pe an și 1805 decese. Suntem, în același timp, pe ultimele locuri la vaccinare anti-HPV, precum și la orice metodă generală de screening, adică analize țintite pentru depistarea precoce a unei neoplazii, lucru care contează enorm, pentru că orice cancer descoperit timpuriu înseamnă de regulă expectativă excelentă.

Vinovatul. Răspunzător pentru neoplazia de col, în peste 95% din cazuri, este un virus. Se cheamă virusul papiloma uman și se prescurtează simplu, HPV. E un acronim ubicuu răspândit, din păcate încă nu suficient înțeles din punct de vedere al ravagiilor făcute, iar aici mă refer la populația generală care ar fi bine să conștientizeze riscurile și mai ales metodele de protecție, că ele există.

Un pic de imunologie (nimic complex). HPV are mai multe tulpini. Unele prezintă un risc înalt, altele mediu sau scăzut, iar altele au risc incert, necesitând studii aprofundate. 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58 sunt tulpinile cu riscul crescut pentru cancerul de col uterin. Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală. Atât sexul feminin cât și cel masculin se pot infecta și mare parte din populație este purtătoare non-manifestă, dar la femei lucrurile capătă o altă valență – cancerul de col uterin se întâlnește des, are mortalitatea ridicată, necesită tratamente complexe, operații cu scoaterea uterului, traume”, explică medicul Vasi Rădulescu.

Soluția, continuă specialistul, e simplă: vaccinarea.

”Pentru a bloca infecția cu HPV apelezi tot la imunologie de top – vaccinezi populația înainte de începerea vieții sexuale, prioritar fetițele, ideal și băieții (dacă sunt lăsați pe lângă campanie, ei reprezintă bazin pentru replicarea virusului). Țări precum Australia, UK, Bhutan au deja campanii avansate de vaccinare, mândrindu-se cu cifre care arată tot mai bine. Unele sunt pe punctul de a eradica infecția cu HPV, iar dacă nu mai ai cauza principală, automat nu mai nici entitatea aceea sumbră. Cancerul.

Nu degeaba am amintit de Australia. De aici este Ian Frazer, imunolog vestit în toată lumea. Profesorul Frazer este omul din spatele vaccinului anti-HPV, dezvoltat la Universitatea din Queensland (Brisbane, Australia). După aprobarea finală a vaccinului, atât în Australia, dar și în SUA, respectiv celelalte state care țin de organisme de reglementare continentale sau locale, campaniile de vaccinare au dus la rezultate remarcabile.

(...) Cu cât mai mulți oameni sunt vaccinați, cu atât intră în protecție și cei rămași nevaccinați, prin așa-numita imunitate de grup; avantajele sunt enorme. Recent, FDA a aprobat vaccinul și pentru persoanele de până la 45 de ani. Extinderea a venit pe date clare de protecție. Ideal, el va fi făcut la 10 – 12 ani, dar e bine de știut că se poate și mai târziu. Recent, și NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, a anunțat că e pe cale să eradicheze infecția HPV, scăzând drastic riscul de cancer de col uterin”, adaugă specialistul.

În România sunt 3380 de cazuri noi de cancer de col uterin pe an și 1805 decese prin acest tip de cancer, arată medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel